Actualitate

DOCUMENT | Aproape 2,9 milioane lei pentru masa caldă în șase școli buzoiene

Guvernul a aprobat miercuri sumele ce vor fi alocate unităților de învățământ incluse în programul-pilot „Masa caldă în școli”. Prin intermediul acestuia, elevi și preșcolari din 450 de școli și grădinițe vor primi suport alimentar în sumă totală, alocată pentru anul 2022, de 146,701 milioane lei. În județul Buzău, suma de 2,888 milioane lei va merge către șase unități care participă la program.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2022, cu modificările ulterioare, „finanţarea Programului-pilot în perioada desfăşurării cursurilor preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în anul şcolar 2022 – 2023, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, astfel: în anul 2022, suma de 147.000 mii de lei”.

Potrivit Guvernului, în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat vor primi gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în limita sumei de 15 lei/zi/beneficiar. Anterior s-a decis majorarea de la 350 la 450 a numărului de unități școlare în care se aplică acest program.

Școlile din județul Buzău care au fost incluse în program sunt:

  • Școala Gimnazială Comuna Gălbinași (368.000 lei);
  • Liceul Tehnologic Meserii și Servicii municipiul Buzău (819.000 lei);
  • Școala Gimnazială Comuna Viperești (418.000 lei);
  • Școala Gimnazială „Dr. Ilie Pavel” Râmnicu Sărat (410.000 lei);
  • Școala Gimnazială Vadu Pașii (735.000 lei);
  • Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu (138.000 lei).

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

  • masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
  • masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana poate fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor art. 34 din Ordinul ministrului sănătății nr. 1456/2020. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, suportul alimentar va fi păstrat, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi care să poată fi monitorizate și controlate;
  • pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde preparate în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care există condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate, monitorizate şi controlate. Pachet alimentar: produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50 la sută din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25 la sută din greutatea totală a pachetului şi legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 la sută din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Variante orientative de meniu

  • ciorbă de legume;
  • supă de pui cu legume;
  • ciorbă de văcuță cu legume;
  • legume cu piept de pui la grătar;
  • mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • piure de morcov cu grătar de pui;
  • piure de cartofi cu piept de curcan;
  • mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • ghiveci de legume cu pui;
  • orez cu legume și pui la tava;
  • sufleu de broccoli cu brânză;
  • cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
  • tocană de legume cu orez brun;
  • piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
  • omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
  • sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • dovlecel umplut cu brânză la cuptor; ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  • macaroane cu brânză;
  • cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză şi ou;
  • quinoa cu legume;
  • sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  • sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
  • un fruct întreg.

Vezi AICI lista completă a școlilor și bugetul alocat

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker