Economic

Pandemia închide tot mai multe firme. Care este situația la Buzău

310 cazuri de insolvență au fost înregistrate în luna august la nivelul întregii țări. De la începutul anului și până în cea de-a opta lună a lui 2021, 3.848 companii românești au intrat în insolvență. Pandemia de Covid-19 a determinat o creștere a numărului de insolvențe, iar acest lucru afectează puternic economia țării. Comparativ cu anul trecut, în acest an se înregistrează o creștere de 7,61 la sută.

Oficiul Național al Regis­trului Comerțului (ONRC) a făcut publice datele privind numărul firmelor care au intrat în insolvență din fiecare județ al țării. Astfel, în primele opt luni ale acestui an au intrat în insolvență 53 de firme buzoiene, în creștere cu 15,22 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În luna august, numărul insolvențelor consemnate la Buzău nu a înregistrat un nivel foarte mare în comparație cu lunile trecute.

Capitala conduce deta­șat clasamentul insolvențelor, cu 39 astfel de cazuri. Chiar dacă în București au fost înregistrate cele mai multe firme care au încetat să își mai desfășoare activitatea, Ca­pitala este printre orașele care au înregistrat o scă­dere a numărului de insolvențe comparativ cu anul trecut. ONRC a mai raportat număr mare de insolvențe, în creștere și în Bihor (26) și Cluj (24).

Comerțul cu ridicata și amănuntul și repararea autovehiculelor și a motocicletelor rămân domeniile cele mai afectate de pandemia de Covid-19. 91 de firme încadrate în aceste domenii și-au declrat insolvența în luna august, înregistrând, bineînțeles, o creștere de 8,50 la sută. De la începutul anului și până în luna august, 1.136 firme din aceste domenii   și-au încetat activitatea, iar numărul lor este în creștere, conform datelor transmise de ONRC.

Așa cum era de așteptat, majorarea prețurilor a început să producă deja consecințele așteptate. Chiar dacă în perioada stării de urgență impusă de pandemie, șantierele au  rezistat, iar domeniul construcțiilor a contribuit cel mai mult la economia țării atunci, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Majorarea prețurilor materialelor de construcții a determinat închiderea mai multor șantiere, pe motiv că investitorii nu au mai avut banii necesari pentru a finaliza lucrarea. Astfel, în luna august, în domeniul construcțiilor s-au înre­gis­trat 50 de insolvențe. De la începutul anului și până în luna august, 640 de firme care își desfășurau activitatea în domeniul construcțiilor și-au încheiat activitatea, înregistrându-se o creștere de 12,28 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când 570 astfel de firme își depuneau insolvența.

Alt domeniu în care lucrurile par să nu mai meargă la fel ca înainte de pandemie este cel al industriei prelucrătoare. Aici, 36 de firme au intrat în insolvență în luna august, iar de la începutul anului nu mai puțin de 484, înregistrând astfel o creștere de 12,36 la sută față de anul trecut.

Hotelurile și restaurantele, cele mai afectate în perioada de lockdown, sunt acum în perioada în care încearcă să își revină. Chiar și așa, numărul insolven­țelor, în luna august, din acest domeniu este unul destul de mare. 22 astfel de cazuri sunt raportate în statisticile ONRC, iar nu­mărul lor pare să fie în creștere dacă am face o comparație cu anul trecut. De la începutul anului au fost raportate 328 de insolvențe în acest domeniu, în timp ce anul trecut, în același interval de timp, erau înregistrate 290. Prin urmare, în acest domeniu  s-a înregistrat o creștere de 13,10 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker