Politic

Păle: „Se va debloca procesul de restituire a pădurilor confiscate de comuniști”

O lege care conține mai multe măsuri pentru deblocarea procesului de restituire a terenurilor către foștii proprietari a fost adoptată marți de Camera Deputaților, în cadrul lucrărilor sesiunii extraordinare. Actul normativ, printre ai cărui inițiatori se numără și deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle – vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice – , prevede faptul că restituirea terenurilor fores­tiere aparținând domeniului public al statului trebuie să se realizeze numai după trecerea prealabilă a acestora în domeniul privat al statului.

„Procesul de restituire a terenurilor către foștii proprietari în ceea ce le privește pe cele cu vegetație forestieră, de exemplu, se blocase în urma deciziei Curții Constituționale a României din 2017, care a constatat că restituirea terenurilor forestiere apar­ținând domeniului public al statului se poate realiza numai după trecerea prealabilă a acestor te­renuri în domeniul privat al statului. Acest act normativ va debloca procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, iar oamenii vor putea fi puși în posesie și își vor recăpăta astfel bunurile confiscate de regimul comunist”, spune deputatul Dănuț Păle.

Lucrările plenului din 28 iulie 2020 au adus cu sine adoptarea și a altor proiecte foarte importante la care deputatul Dănuț Păle a fost printre inițiatori. „Foarte important mi se pare proiectul de Lege privind utilizarea voluntară a logotipului rasă autohtonă 100% pentru produsele de origine animală din România. Se va susține și dezvolta astfel fondul genetic al raselor noastre românești, cei care fac cercetare în acest domeniu vor beneficia de programe de suport, crescătorii și producătorii vor primi subvenții și își vor putea înscrie animalele în re­gis­trul genealogic. Consumatorii, românii, vor avea produse autohtone de calitate, iar România își va apăra fondul genetic, noi având o tradiție solidă în ceea ce privește creșterea animalelor, tradiție care trebuie susținută și perpetuată”, mai spune Păle.

A fost, de asemenea, adoptat proiectul de Lege privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile care va stabili cadrul legal pentru ca România să își gestioneze și certifice singură deșeurile compostabile și transformarea acestora în îngră­șământ, aliniindu-se astfel celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au acest sector bine reglementat și totodată pentru a putea atinge țintele impuse de Uniune pentru fertilizanți organici.

2 Comentarii

  1. În contextul despăduririlor masive, al uciderii pădurarilor din marea sete de îmbogățire prin afaceri necurate cu lemn și al sancțiunilor UE, proiectul va aduce pesedeului prejudicii de imagine în campaniile electorale următoare. Nu s-a găsit nimeni din conducerea psd să-l lămurească pe autor? Sau e și el din cei cu fundul în două luntre?

  2. Pădurile rase de drujbele străine au fost în majoritate vândute de proprietarii care le-au dobândit prin retrocedări, multe din ele frauduloase precum cele 5000 de ha pentru care unii buzoieni fac pușcărie. Alde Câțu au și ei câte un mizilic de 50 ha. Cum se asigură Păle că noii proprietari nu le vor înstrăina mărind suprafața defrișată sălbatic până acum, despre care românii tac dar au început sancțiunile din partea UE, pe motiv că prejudiciem mediul comunitar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker