Politic

Păle, despre ziua națională a gastronomiei și a vinului românești: „Românii, rezultatul a sute de ani de intersectări culturale care și-au lăsat amprenta și în bucătăria tradițională”

Din acest an, gastronomia românească are propria zi de sărbătoare, după ce camera inferioară a Parlamentului a adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românești, un proiect susținut încă de la început de către deputatul social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Conform inițiatorilor, data pentru această zi națională a fost aleasă astfel încât să fie apropiată de cea în care este sărbătorit Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul.

„Există o vorbă: ești ceea ce mănânci. Ei bine, noi, românii, suntem rezultatul a sute de ani de intersectări culturale care și-au lăsat amprenta și în bucătăria tradițională. Iar prin această lege am dorit să promovăm tocmai acest lucru, unicitatea poporului român, creată în ani de influențe istorice, care poate constitui o carte de vi­zită pentru România. Prin organizarea de evenimente care promovează gastronomia autohtonă se pot atrage turiști, se pot impulsiona producători, se pot face foarte multe lucruri care în final ar avea ca rezultat dezvoltarea agriculturii, economiei și turismului”, spune Păle.

Raportul pentru acest proiect de lege a fost dezbătut de Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților în cadrul ședinței festive de la Alba Iulia, dedicată Centenarului Marii Uniri, ocazie cu care a fost vizitată și cea mai mare plantație viticolă din România, o bună ocazie pentru membrii acestei comisii de a afla direct de la cei care se ocupă cu producția de vin ce nevoi legislative au.

„Avem o tradiție de peste două mii de ani în viticultură. Avem și norocul să trăim într-o epocă în care tehnologia progresează constant. Aceste două elemente, tradiția și progresul tehnologic, se pot îmbina într-un mod spectaculos pentru a aduce viticultura românească la standarde din ce în ce mai înalte și pentru ca vinurile românești să reprezinte din ce în ce mai mult o carte de ­vi­zită a țării noastre pe plan international. Condiții să excelăm în acest domeniu avem. Zone deluroase, climă temperată, oameni pricepuți. Ne trebuie doar voință și putere de muncă”, mai spune deputatul social-democrat de Buzău Dănuț Păle.

Un comentariu

  1. Fac pariu ca aceasta zi nationala cade inaintea campaniei electorale.
    Nici-o ideologie nu trece asa cum trece fasolea si carnatul alaturi de bere si vin.
    Daca Ceausescu dadea poporului mancare si vin astazi il sarbatoream cu alai mai ceva ca in Coreea de Nord.
    La cat vin si cata bere se produc in Romania, chiar daca am fi invadati de islamisti acestia in 30 de ani s-ar converti la ortodoxim.
    Prin urmare, la cat mai multe zile nationale, petreceri, chiolhane, nunti, botezuri, pomeni toate sfintite de popi si stropite cu multa bautura spre intregirea si multumirea neamului nostru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker