Administrație

Pace-pace între… ANIF şi ABA

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa, Marilena Stoian, a fost protagonista unui scandal ce a izbucnit zilele trecute în zona Stâlpu-Costeşti, acolo unde este pus în funcţiune un canal de irigaţii care asigură necesarul de apă pentru culturile micilor fermieri din zonă. Chiar dacă suntem în plină secetă, pentru directoarea Stoian nu a contat faptul că plantele vor rămâne fără apă, ci mai degrabă a considerat mai important faptul că o altă instituţie a statului exploata canalul, s-ar părea, fără o convenţie oficială, încheiată cu administratorul de drept – Apele Române.

A fost de ajuns ca unul dintre fermierii care foloseau apa de pe canalul de irigaţii între comunele Stâlpu şi Costeşti (zona Budişteni) să încalce regulile şi programul de irigaţii la comun, pentru ca directoarea Stoian să dispună oprirea apei pentru irigat, până la clarificarea dreptului de proprietate şi de administrare şi exploatare a reţelei. Măsura adoptată în stil pompieristic a perturbat întregul sistem de irigaţii de pe canalul respectiv, ba mai mult, apăruse pericolul ca plantele din culturi să fie pierdute şi toate eforturile fermierilor compromise. În realitate, unul dintre fermieri realizase un baraj pentru acumularea apei, în zona unde era montată motopompa cu care trăgea apa din canal, ceea ce a determinat reducerea debitului în aval. În condiţii normale, soluţia era chiar la îndemâna fermierilor din zonă, eventual în colaborare cu reprezentanţii ANIF, instituţia care asigură necesarul de apă pe canal, prin eliminarea barajului, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.

Din nefericire, lucrurile au trenat din cauza intervenţiei directorului Marilena Stoian, de la Apele Române, sucursala Buzău-Ialomiţa, de unde şi efectul ucigător al temperaturilor caniculare asupra culturilor. A fost necesară intervenţia prefectului, care a dispus reluarea alimentării apei pentru irigaţii pe canalul dintre comuna Stâlpu şi comuna Costeşti. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a considerat că prioritar, în condiţiile date, era asigurarea apei pentru irigaţii pe canal, iar diferendele de natură juridică şi administrativă să fie rezolvate în birourile celor două instituţii. De altfel, prefectul a dispus întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a emis o hotărâre în sensul normalizării lucrurilor.

Vezi AICI hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Istoricul recent al canalului de irigaţii dintre Stâlpu şi Costeşti

Primarul comunei Stâlpu, Stelian Gioabă, spune că între anii 1984 şi 1989, SCELIF Buzău, actualmente ANIF, a dezvoltat în zonă lucrări pentru reabilitarea şi pregătirea canalului respectiv pentru funcţiunea de irigaţii. S-ar părea că, în unele documente şi hărţi, zona respectivă era considerată albia râului Călmăţui, mai precis zona unde ar exista izvorul acestei ape curgătoare, cu un traseu subteran mai puţin cunoscut.

Dincolo de elementele de ordin geografic, oportunitatea în zonă presupunea alimentarea cu apă pentru irigaţii, lucru care s-a şi întâmplat, după 1990. De reţinut că tronsonul respectiv este alimentat din canalul tradiţional din zona comunei Merei, apa fiind preluată din râul Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare