Administrație

Campanie majoră de sterilizare a câinilor cu stăpân în Buzău

Primăria municipiului Buzău a demarat o inițiativă ambițioasă pentru a aborda problema câinilor nesterilizați cu stăpân, oferindu-se să acopere costurile de sterilizare pentru 10.000 de animale. Aceasta este prima campanie de sterilizare în masă destinată câinilor de rasă comună și metișilor din municipiu. Primul pas a fost realizat săptămâna trecută, când consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre prin care Primăria va subvenționa cu 600 de lei sterilizarea fiecărui câine cu stăpân.

Suma de 600 de lei va acoperi integral serviciile medicale necesare, inclusiv intervenția chirurgicală și tratamentul post-operator, oferite de medicii veterinari participanți în program. Până în prezent, patru medici veterinari și-au exprimat interesul de a se alătura campaniei.

Primăria trebuie să stabilească procedurile clare de lucru înainte de lansarea campaniei. Următorul pas va fi încheierea contractelor de prestări servicii cu medicii veterinari. Fiecare proprietar va putea alege cabinetul veterinar pentru sterilizare, urmând să fie programat pentru intervenție. Dat fiind că nu este o urgență medicală, este posibil să se întocmească liste de așteptare pentru a nu aglomera activitatea cabinetelor medicale.

Sterilizarea celor 10.000 de câini se va desfășura pe o perioadă mai lungă de timp, Primăria alocând fonduri anuale în funcție de bugetul disponibil. Inițiatorii proiectului estimează că sterilizarea câinilor cu stăpân va contribui semnificativ la reducerea problemei câinilor maidanezi din municipiu. Aceștia au observat că numărul câinilor fără stăpân crește anual cu 50 la sută. De exemplu, în primele patru luni ale anului 2024, au fost ridicați de pe străzi 74 de câini, echivalentul celor adunați în ultimii doi ani la un loc.

 

 

Articole similare