Cultură

Organizație buzoiană, nominalizată la un premiu important pentru povestea „Cămașa în broci”

Povestea cămășii în broci, o piesă vestimentară redescoperită de Asociația „Zestrea Bisoceană”,  devenit cunoscută în întreaga țară și prin nominalizarea ei la premiile AFCN 2023.

„Am dus Cămașa în broci la Premiile AFCN 2023. Am fost nominalizați, alături de alte patru proiecte minunate, la categoria <Activarea patrimoniului imaterial>. Nu am câștigat, însă bucuria acestei nominalizări ne dă energie să continuăm”, au anunțat pe pagina de socializare reprezentanții Asociației „Zestrea Bisoceană”. Organizația neguvernamentală buzoiană se află la prima nominalizare de acest fel  pentru că este, de fapt, pentru prima oară când a scris un proiect pentru finanțare pe care l-au depus la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). „Zestrea Bisoceană” a obținut finanțarea și a realizat acest proiect „Cămașa în broci”, cu care a adus în fața lumii o poveste ce își continuă acum călătoria.

A fost un moment emoționant pe care reprezentanții organizației neguvernamentale din Bisoca l-au descris astfel: „A fost o sală plină de oameni pasionați, o adevărată inspirație pentru a visa mare și a crede că orice vis poate deveni realitate. Dincolo de <realitatea> prezentată de multe ori de televizor, România are oameni cu adevărat valoroși care se implică mai mult decât le cere sistemul, mai mult decât i-a învățat școala, mai mult decât pot ei să viseze uneori. Am văzut cum oamenii au puterea de a schimba cu adevărat în bine lumea în care trăiesc. Felicitări tuturor celor care au câștigat! Felicitări tuturor nominalizaților!”.

Evenimentul generat de acordarea premiilor AFCN a fost un bun prilej de întâlnire a organizațiilor neguvernamentale care și-au dedicat activitatea în anul 2023 proiectelor culturale. Inițiat în 2005 de Administrația Fondului Cultural Național cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, acest proiect și-a propus să aducă o recunoaștere necesară activității organizațiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural.

În cadrul galei sunt acordate zece premii. Specificul celor zece premii constă în caracterul transdisciplinar care le definește. Publicul este invitat astfel să înțeleagă diversitatea abordărilor prin care proiectul cultural își găsește locul în societatea contemporană: demersul participativ, explorarea noilor medii de creație, aducerea în cotidian a patrimoniului material și imaterial, interesul pentru cultura scrisă, explorarea alterității și colaborarea internațională.

La această ediție au fost înscrise 52 de proiecte la nouă categorii de premii. Nominalizările la cea de-a zecea categorie, „Rezistență în cultură”, au fost făcute de membrii juriului, pe baza candidaturilor înscrise, având în vedere organizații care activează de cel puțin 10 ani. Juriul a fost compus din următorii reprezentanți ai premianților din anul anterior și anume: Beke István Ferenc (Asociația Harmonia Cordis), Corina Bucea (Asociația Centrul Cultural Clujean), Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy), Dora Cerin (Asociația Cu Alte Cuvinte), Monica Lup (Asociația Opus), Ioana Lupu (Asociația Untold Stories), Andrei Munteanu (Fundația Memorialul Închisoarea Pitești), Alexandra Palconi-Sitov (Asociația Prin Banat), Adina Rosetti (Asociația De Basm), Tudorița Șoldănescu (Asociația Galeria Artep).

 

Articole similare