Sănătate

Oncologia se închide o săptămână pentru că singurul medic intră în concediu

Criza de medici cu care cea mai mare unitate medicală din județul Buzău se confruntă de la începutul anului continuă să se resimtă. În această perioadă, în care personalul medical are nevoie de câteva zile de odihnă, lipsa medicilor este și mai acută, iar un bun exemplu este situația care se înregistrează în secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență. Singurul medic care activează în această secție va intra în concediu de odihnă pentru cinci zile, motiv pentru care unitatea va fi închisă săptămâna aceasta.

În prezent, secția de Oncologie are un singur medic, deoarece unul dintre cei care se ocupau înainte de pacienții de la această secție a intrat în concediu de creștere copil, iar alți doi au plecat în spitale din Prahova și București.

„Într-adevăr, activitatea secției de Oncologie va fi suspendată timp de cinci zile lucrătoare, pentru că avem în activitate un singur medic, iar săptă­mâna viitoare (săptămâna aceasta n.r.) a va fi în concediu de odihnă. Este dreptul său, nu-l putem priva de concediul de odihnă legal, mai ales că din cele 24 de zile de concediu la care are dreptul a solicitat doar cinci, iar anul acesta și-a mai luat doar două zile, anterior. Nu trebuie să se sperie nimeni, este vorba doar despre cinci zile lucrătoare, iar secția Oncologie, fiind una destinată bolnavilor cu afecțiuni cro­nice, aceștia vor putea fi tratați ambulatoriu, iar dacă aveau programate ședințe de chimiote­rapie în această perioadă, acestea pot fi amânate pentru urmă­toarea săptămână. La fel s-a întâmplat și în alți ani și nu au existat probleme deosebite. Din păcate, nu avem deocamdată altă soluție, celălalt medic oncolog pe care îl avem este în concediu de îngrijire a copilului, așa că trebuie să ne descurcăm deocamdată cu un singur medic pe secția de Oncologie și unul pe Ambulator, până când vom reuși să mai atragem specialiști”, a precizat Claudiu Damian, managerul SJU Buzău.

În același timp, pentru a folosi aceste zile în folosul oamenilor, secția de Oncologie va fi igienizată total în această săptămână, pentru ca toți cei aproape 8.000 de pacienți aflați sub observația medicului de specialitate să aibă confortul necesar. „Se va igieniza toată secția și se vor efectua unele lucrări de modernizare. Se va face, practic, igienizarea întregii secții, respectiv se va zugrăvi întreaga incintă, se va înlocui linoleumul, care în unele saloane nu mai corespundea normelor actuale, se vor înlocui ușile deteriorate și se vor verifica toate instalațiile, astfel încât, la reluarea activității, pacienții și personalul medical să poată beneficia de condiții mai bune de desfășu­rare a actului medical. Vreau să asigur, totodată, pacienții că toate urgențele vor fi primite la spital și se vor interna în funcție de caz, pe ATI sau pe Medicală, astfel că viața bolna­vilor cu afecțiuni oncologice nu va fi pusă în pericol, chiar dacă se suspendă activitatea pavilionului Oncologie”, a mai adăugat managerul unității medicale.

Articole similare