Economic

Buzăul rămâne fără un sfert din locuitori

Situația demografică a României tinde să devină de-a dreptul dramatică. Intrată în al 32-lea an de declin al populației – alimentat și prin scădere naturală și prin migrație externă netă negativ – situația țării din punct de vedere al depo­pulării devine din ce în ce mai complicată, conform unei analize realizate de Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice ,,Vladimir Trebici” al Academiei Române. Eurostat a publicat în anul 2020 ultima serie de perspective ale populației din statele membre (și în alte câteva țări). Potrivit acestor statistici, populația României va ajunge, de la 19,4 milioane de persoane în 2019, la 15,5 milioane de persoane în 2050. Această depopulare masivă este aproape generală, toate județele din România fiind afectate. Județul Ilfov va fi singurul care va înregistra o creștere a populației cu peste 40 la sută în 2050, comparativ cu anul 2020. În București declinul ar urma să ajungă la aproape un sfert din populația actuală. ,,Vom avea scădere naturală, pentru că natalitatea este foarte scăzută și vom avea scădere prin migrație externă, dar și multă scădere prin migrație internă. Sunt mulți care pleacă din București în jurul Bucureștiului și de aceea Ilfovul este într-o situație atât de benefică, iar aici populația va crește”, a declarat Vasile Ghețău.

În cele mai puternice județe pentru business, evoluția populației în urmă­torii 30 de ani diferă: în municipiul București, populația va scădea cu 23 la sută, în Timiș cu 5 la sută, în Cluj cu 8 la sută, iar în Argeș cu 27 la sută. Singurul județ care va înregistra o creștere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani este Ilfov, unde populația va crește cu 42 la sută în perioada 2020-2050, potrivit proiecțiilor demografice.

Singurul care își va păstra dimensiunea actuală a populației va fi județul Iași. În toate celelalte județe ale țării populația ar urma să scadă masiv. Declinul va fi foarte bine evidențiat în județele din sudul țării, dar nu numai. Județele care vor avea parte de un declin mai mic de 15 la sută sunt fie județele mai dezvoltate, care atrag migrație internă, fie județe în care dimensiunea scăderii naturale este mai moderată, prin natalitate și mortalitate încă neafectate la cotele cele mai mari. Menționăm că astfel de județe sunt puține la număr în țara noastră.

Dacă ar fi să ne raportăm la statistica de pe Eurostat, preluată de economedia.ro, județul Teleorman este cel care  se va confrunta cu o scădere masivă a populației; mai exact, peste 40 la sută din populația Teleormanului va pleca în străinătate sau va migra intern în alte orașe.

Nici în privința Buză­u­lui lucrurile nu sunt prea pe roze. Cu o rată  a populației în scădere cu peste 30 la sută, județul va pierde mai bine de un sfert din populație, fiind pe locul 9 pe țară din acest punct de vedere. Astfel, Buzăul se va confrunta cu o pierdere a populației, fiind printre cele mai afectate județe. Reamin­tim că în anul 2020 Buzăul a pierdut foarte mulți locuitori pentru că aceștia au plecat în străinătate, dar și pentru că în acest moment județul se confruntă cu o migrație internă, buzoienii alegând alte orașe mai dezvoltate și unde salariile sunt mai mari.

La polul opus, județele care se află la finalul acestui clasament și care vor pierde până în 10 la sută din populație până în 2050 sunt cele care au un potențial turistic mare și atrag foarte mulți străini. Concret, este vorba despre Timiș, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker