Economic

Grupul italian Beltrame investește la Buzău 300 milioane euro într-o fabrică de oțel-beton și sârmă laminată

Prefectul Iordache anunță că investiția va include și un parc fotovoltaic

Unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, grupul italian AFV Beltrame – care deține în România combinatul siderurgic din Călărași, specializat în producția de bare de oțel laminate la cald și oțeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la mașini și echipamente agricole – intenționează să investească 300 de milioane de euro pentru a construi la Buzău o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată. Investiția ar conduce la crearea a circa 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local, precum și aproape 1.000 indirecte, dintre care cel puțin 800 în faza de construcție și circa 150 în faza de producție.

Prefectul Silviu Iordache s-a întâlnit, vineri, cu Enrico Deganello, directorul combinatului Donalam Călărași, ,,întâlnire în cadrul căreia au fost oferite detalii despre noua investiție și despre facilitățile și oportunitățile de dezvoltare ale municipiului Buzău și ale județului, în contextul dezvoltării infrastructurii rutiere, feroviare, dar și aeriene din zonă”, după cum se precizează într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului. La discuții au participat, de asemenea, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, președintele Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), sucursala Buzău, Vasile Moraru, precum și directorul Sucursalei de Distribuție Electrica Buzău, Gabriel Popa.

Potrivit reprezen­tan­ților grupului italian, acesta va fi primul proiect greenfield din ultimele decenii în producția de oțel și va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producție va include o oțelărie și un laminor care va fi alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, prin construirea unui parc fotovoltaic, cu o capacitate de 100 MW. În contextul tehnologic, fabrica eco-inteligentă va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producție a oțelului la nivel mondial, atât în ceea ce privește gazele cu efect de seră, cât și pulberile în suspensie (praf). De asemenea, consumul de apă va fi unul minim, prin tratare și recirculare, asigurând cel mai înalt nivel de economie circulară.

„Încercăm să readucem la viață în Buzău o industrie în care România a avut tradiție. Totodată, este un proiect care are o componentă de mediu foarte importantă, prin reciclarea a 99% din ceea ce se produce acolo. De asemenea, investiția include construcția unui parc fotovoltaic de 100 MW care va asigura energia electrică necesară funcționării independente a capacității de producție”, precizează prefectul Iordache.

Combinatul va avea o capacitate de producție de aproximativ 600.000 tone/an de oțel–beton și sârmă lamina­tă. ,,Pentru economie, producția internă de oțel-beton și sârmă poate deveni un pilon de susținere, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi și a importului produselor finite. În sectorul construcțiilor, consumul intern de oțel-beton și sârmă este de circa 1,4-1,5 milioane tone pe an. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oțel-beton necesară, în special din Turcia, iar investiția italiană ar putea schimba această stare de fapt”, se mai arată în comunicatul de presă.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul deține șase fabrici în Italia, Fran­ța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

Articole similare