Economic

O spălătorie auto a transformat cu bani europeni o hală a GEROM în ,,fabrică de Bitcoin”

Producătorul buzoian de geamuri aflat în insolvență, Gerom SA, a dat spre închiriere o hală unei firme ce deținea o spălătorie auto. Această firmă a atras fonduri europene ne­rambursabile de 200.000 de euro prin Programul Opera­țional Regional (POR) și a cumpărat echipamente IT de procesare date pe care le-a dat în folosință pentru operațiuni de minare a criptomonedelor în hala din incin­ta istoricei fabrici buzoiene. În documentele oficiale se sus­ține că pentru această activi­tate, care avea nevoie de multă energie, au fost fo­losite instalațiile de alimentare ale Gerom.

Gerom SA a fost înființată în anul 1969, sub denumirea de Întreprinderea de Geamuri Buzău, inițial fabricând chiar și recipiente pentru băuturi răcoritoare. Fabrica s-a reorientat spre producția de geamuri pentru construcții, industria auto și cea a electrocasnicelor imediat după schimbarea de regim politic din decembrie 1989.

În anul 2011, Gerom Buzău a atins un vârf de rulaj anual de peste 34 de milioane de lei, având peste 200 de angajați, iar în 2017 a intrat în insolvență. Producătorul are datorii totale ce depășesc 125 de milioane de lei, cei mai mari creditori fiind entități juridice controlate de acționarul majoritar, cu creanțe însumate de aproximativ 106 mili­oane de lei. Foștii administratori, Eugen Cojocaru și Elisabeta Mărunțiș, apar în tabelul preliminar de creanțe al companiei ca având de încasat aproape 4,4 milioane de lei.

În anul 2012, o firmă înființată în același an în comuna buzoiană Vadu Pașii, Jet Wash MBG SRL, a închiriat o hală care aparține Gerom SA și a deschis acolo o spălătorie auto pentru vehiculele de mare tonaj. Măria Stanciu, despre care profit.ro scrie că ar fi mama directoarei economice de atunci a Gerom, a fost până în vara anului 2018 asociat și unic administrator al fir­mei. În prezent, potrivit termene.ro, firma este deținută în proporții egale, respectiv câte 50 la sută, de Stanciu și de un cetățean sirian, Abdallah Omar, ambii fiind și administratori. În același an, 2018, Omar și fosta directoare a Gerom, Elisabeta Mărunțiș, au înființat la Buzău firma cu profil de comerț online Cryptodata Cloud SRL, după ce, cu un an înainte, Jet Wash MBG SRL a cerut la OSIM înregistrarea mărcii ,,CryptoData”.

În martie 2016, când Gerom se confrunta deja cu probleme financiare, producătorul de geamuri a încheiat un contract de concesiune cu spălătoria prin care i-a cedat linii electrice și alte echipamente de alimentare cu energie ale fabricii, cu putere instalată de 9 MW, pe care mai târziu le-au folosit pentru crearea criptomonedelor.

În iunie 2018, Jet Wash MBG SRL a semnat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării pentru a accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de 200.000 de euro. Achiziția a fost aprobată pentru proiectul ,,Achiziția de echipamente IT performante pentru diversificarea activității firmei” și, potrivit documentelor publice, constă în ,,realizarea unui centru de procesare și prelucrare date care să permită creșterea competitivității societății prin asigurarea de servicii de procesare și prelucrare date direct către clienți, atât din România, cât și din straină­tate”. În documentele proiectului POR (Programul Operațional Regional) responsabil financiar al Jet Wash MBG SRL apare Elisabeta Mărunțis, fost director economic al Gerom Buzău.

Într-unul dintre documentele multiplelor procese dintre Gerom și Jet Wash MBG SRL se susține că Gerom a dat în folosință spre închiriere o hală pentru spălătorie, iar aceasta din urmă nu s-a dovedit a fi decât o interfață a unei uzine de criptomonede. Prin urmare, SC Jet Wash MBG SRL este o societate care a ,,căpușat” SC Gerom SA deținută de Eugen Cojocaru și Elisabeta Măruțiș. ,,Cei doi au întreprins această activitate în frauda societății SC Gerom SA, practic au închiriat spațiile de la SC Gerom SA și au vândut puterea electrică la un preț derizoriu și fac hosting pentru echipamente de minat criptomo­nedă, adică subînchiriază spațiu și putere electrică către subcontractori la prețuri de la 6 euro și până la 14 euro pe echipament (un echipament de minare are 50×50 de cm aproximativ, astfel că într-un metru pătrat intră cel puțin 24 de echipamente), conducând astfel profitul pe care ar fi trebuit să îl rea­lizeze SC Gerom SA prin folosința bunurilor sale către societatea căpușă SC Jet Wash MBG SRL”, scrie profit.ro.

În anul 2018, Jet Wash MBG SRL a semnat un contract cu o firmă din Bârlad, prin care aceasta din urmă se angaja să cumpere, în calitate de be­neficiar, servicii de data-center, care constau și în găzduirea echipamentelor electronice în schimbul furnizării de bitcoin, litecoin, ethereum sau alte monede virtuale. Contractul a fost realizat, deoarece aceste aparate de minat bitcoin sau alte monezi virtuale ar fi avut nevoie de un spațiu special cu ventilație și o temperatură scăzută pentru a funcționa optim. Așadar, acestea au fost preluate de firma de spălătorie și aduse în spațiul în care își desfășura activitatea, respectiv în hala de la Gerom.

Un raport al Ministerului de Finanțe Publice arată că până în anul 2017 veniturile totale anuale ale Jet Wash MBG SRL au fost de sute de mii de lei, ulterior explodând la aproape 5 mili­oane de lei. În 2018, veniturile au scăzut din nou la 3 mili­oane de lei și în 2020 la 710.000 de lei. Contractul dintre Gerom și Jet Wash MBG SRL a încetat în toamna anului 2019, ambele părți fiind de acord, dar cele două firme sunt în continuare în conflict privind liniile electrice ale Gerom și contractul de închiriere a halei industriale.

În instanță Gerom a arătat că Jet Wash MBG SRL a pus în funcțiune două transformatoare cu ventilatoare de răcire, fără a avea acordul celor de la Gerom, motiv pentru care acesta a spus că nu recunoaște facturile de la energie electrică: ,,SC Gerom SA nu recunoaște lucrările electrice ale SC Jet Wash MBG SRL și facturile. Verificările metrologice electrice au fost necesitatea lui SC Jet Wash MBG SRL și Cripto Data, în caz de fluctuație de tensiune, să nu le ardă investițiile de milioane de lei în plăci video, care minează mone­de virtuale (…) Nu recunoaște nici facturile de investiții SC Jet Wash MBG SRL, montaj stelaje ș.a., nefiind obligația lui SC Gerom SA să plătească stelajele lui SC Jet Wash MBG SRL și Cripto Data unde sunt poziționate miile de plăci video pentru a mina Bitcoin’’.

În 2017, Jet Wash MBG SRL a încheiat un contract de furnizare de energie cu EVA Energy, furnizor intrat în insolvență în acel an. Contractul prevedea ca facturile să fie achitate parțial cu criptomonede. În 2019, EVA Energy a cerut insolvența spălătoriei susținând că are facturi neplătite în valoare de 1,13 milioane de lei. În apărarea sa, Jet Wash MBG susține că facturile au fost achitate parțial cu criptomonede minate prin activitate proprie, dar care nu fuseseră înregistrate integral pe platforma sa. Anul trecut, cererea de insolvență a fost respinsă, dar EVA Energy a deschis un nou proces. La rândul său, spălătoria susține că are de încasat de la EVA Ener­gy 1,9 milioane de lei pentru câteva echipamente de calcul, motiv pentru care a dat, la rândul său, furnizorul de energie în judecată, procesul fiind în desfășurare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker