Administrație

Toma, șapte întrebări și răspunsuri despre unirea Buzăului cu Ținteștiul

Primarul Constantin Toma răspunde, prin intermediul unei înregistrări video postate pe pagina sa oficială de Facebook, unui set de șapte întrebări legate de preconizata unire a municipiului Buzău cu comuna Țintești, întrebări despre care acesta spune că apar cel mai frecvent în discuțiile legate de acest subiect.

,,Dragi buzoieni, apar frecvent 7 întrebări legate de acest proiect măreț, dublarea teritoriului Buză­ului prin unirea cu comuna Țintești. Răspund în acest film acestor întrebări, așteptând comentariile dumneavoastră, dar și alte întrebări la care cu siguranță voi răspunde.

Buzăul are șansa să devină un oraș mare și cu credința că dumneavoastră, buzoienii din Buzău și din Țintești, veți fi alături de mine în acest demers unic la nivel național! Hai să facem Buzăul mare! Țintești spre un viitor mai bun!”, a scris Toma pe Facebook

 

  1. Cât teren are Toma la Țintești?

Constantin Toma nu are terenuri sau alte active la Țintești. Dacă cineva are o dovadă în acest sens, îl rog să o facă publică.

  1. Ce se va întâmpla cu impozitele?

Aceste impozite atât la Țintești, cât și în munici­piul Buzău vor rămâne așa cum sunt în acest moment, pe actuala legislație.

  1. Unde va fi Centrul Buzăului?

Va fi Centrul Buzăului undeva între satul Po­gonele din comuna Țintești și Zona Industrială, în condițiile în care autostrada trece exact pe la jumătatea distanței dintre Bulevardul Industriei și satul Pogonele? Răspunsul este nu. Centrul Buzăului va rămâne în Centru. În zona amintită se vor dezvolta mai multe parcuri industriale, centre logistice, bineînțeles respectând toa­te condițiile de mediu, cu tehnologiile cele mai înalte posibil, astfel încât să fim o atracție pentru foarte mulți investitori, care să asigure o sustenabilitate a dezvoltării economice a municipiului Buzău.

  1. Dezvoltarea Buzăului, încotro?

Ce se va întâmpla după această unire cu lucrările din municipiul Buzău? Se vor face lucrări numai la Țintești? Va fi abandonat Buzăul din acest punct de vedere? Nu! Buzăul merge mai departe, avem o mulțime de proiecte în desfășurare și, mai ales, avem o mulțime de proiecte la care lucrăm pentru a primi finanțări cât mai mari, de la Uniunea Europeană și nu numai. Buzăul este în plin proces de moder­nizare, atât a infrastructurii, dar și a Educației, a Culturii, a transportului în comun, a sportului. Practic, avem proiecte pe fiecare din cele patru domenii, cele patru zone ale unei dezvoltări armonioase a unei comunități: zona economică, zona educațională, zona socială și zona culturală.

  1. Putem crește animale?

Ce se va întâmpla cu crescătorii de animale din comuna Țintești și din municipiul Buzău? Pentru că avem crescători de animale și în municipiul Buzău. Se va întâmpla ca și acum, cei care cresc animale vor crește în continuare, res­pectându-se legislația. Așa cum am mai spus de multe ori, sunt promotorul hranei sănătoase produse aici, local, sper ca împreună cu ținteștenii și cu buzoienii care produc la periferia Buzăului legume și fructe sau cresc animale să putem asigura, într-un timp relativ scurt, prin facilități pe care le vom oferi, cât mai multă hrană sănătoasă, proaspătă și livrată la timp tuturor buzoienilor. Nu ne vom atinge de crescătorii de animale, bineînțeles respectându-se reglemen­tă­rile naționale.

  1. De ce Țintești?

O întrebare care mi-a fost pusă de foarte multe ori: de ce Țintești și nu Mărăcineni, Costești, Vadu Pașii sau orice altă comună de lângă noi. Analizând situația din punct de vedere al dezvoltării imediate sau într-un termen scurt a municipiului Buzău, am ales să facem prima unire cu Țintești. Comuna Țintești are aproape 7.200 hectare, are graniță comună cu municipiul Buzău pe 13 kilometri, din care 12 vor fi în desfășurarea viitoarei autostrăzi A7, tronsonul Ploiești-Buzău, care în mod normal, în trei ani de zile va fi gata. Faptul că avem acolo o suprafață mare, de circa 1.000 de hectare, posibil disponibilă prin reglementările urbanistice, între Zona Industrială și Pogo­nele, face ca Ținteștiul să fie favorită față de orice localitate în această unire. Mără­cineniul are, de exemplu, doar 2.900 de hectare și autostrada nu trece pe acolo; cu Vadu Pașii avem graniță comună doar pe malul râului Buzău, cum, de altfel, avem și cu Mărăcineniul. O spun ca primar acum, ar trebui să am și acceptul Consiliului Local, dar nu este cazul în momentul acesta, nu refuzăm și nu refuz nicio inițiativă de unire cu municipiul Buzău în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dar prima unire, ca să atragem atenția și să fim primii în România care fac o reformă administrativă – pentru că ultima reformă administrativă a fost în 1968 – și sparg zidul nedezvoltării.

  1. De unde bani pentru dezvoltare?

De unde va fi luată finanțarea pentru dezvoltarea infrastructurii de apă, canalizare, gaze naturale, asfalt în comuna Țin­tești? Cu cât ne vom uni mai repede cu Țin­teștiul, vom avea acces la foarte mulți bani de la Uniunea Europeană. Atât pe Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și pe programele operaționale din perioada 2021-2027.

,,Deci hai să facem Buzăul mare cât mai repede, pentru a putea atrage – am propus într-un proiect pe care îl vom derula în zilele următoare – peste 250 milioane de euro în această perioadă bani suficienți pentru a dezvolta și Buzăul, pentru a dezvolta și Ținteștiul”, a spus Toma într-o înregistrare video postată pe pagina sa oficială de Facebook.

Articole similare