Economic

O singură cerere pentru plante aromatice a fost depusă la APIA Buzău

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plata pentru ajutorul de minimis aferent programului de sus­ținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Conform unui comunicat de presă al APIA, suma totală autorizată la plată este de 1.012.502,92 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 50 de beneficiari  eligibili, care au accesat această formă de ajutor de minimis în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.652 /2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021, cu modificările și completările ulterioare. ,,Din numărul total de 88 de cereri depuse, 8 beneficiari și-au retras cererea de înscriere în programul de minimis, 30 de beneficiari au fost respinși în urma verificărilor pri­vind res­pectarea condițiilor de eligibilitate, iar 50 de beneficiari eligibili au fost autorizați la plată”, se mai precizează în comunicatul APIA.

La nivelul Centrului Județean Buzău a fost depusă o singură cerere, pentru cultura de fenicul, cu o suprafață de 13,85 ha și autorizată pentru suma de 13.496,82 lei.

Fermierii au avut termen limită data de 15 octombrie pentru depunerea documentelor justificative care atestă obținerea producției. Astfel, înainte cu zece zile de recoltare, fermierii care erau înscriși în program au avut obligația notificării centrului județean unde au depus cererea pentru a se efectua controlul la fața locului. Verificările la fața locului s-au efectuat de către echipe mixte formate din reprezentanți ai Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură și ai direcțiilor agricole județene, APIA confirmând suprafața și cultura pentru care s-a solicitat ajutor de minimis, iar repre­zentanții DAJ au efectuat evaluarea producției.

Abia după verificarea la fața locului și întocmirea procesului verbal a putut fi efectuată valorificarea producției. Ulterior fermierii au putut depune actele care a­testă obținerea producției. Este vorba despre contra­ctul de vânzare însoțit de factu­ra sau carnetul de comercia­lizare.

Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții, potrivit art.3 alin. (6) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, iar valoa­rea/suprafață a ajutorului care se acordă beneficia­rilor este următoarea: 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru bu­suioc; 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru; 100 euro/ha pentru coriandru; 200 eu­ro/ha pentru fenicul; 150 euro/ha pentru muștar.

Valoarea ajutorului de minimis se acordă beneficiarilor proporțional cu suprafața efectiv cultivată și este expri­mată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020. Fermierii trebuie să primească banii până la data de 31 decembrie 2021.

Articole similare