Actualitate

FOTO / O organizație neguvernamentală pregătește tinerii pentru alegerile de anul viitor

Timp de câteva zile, Asociația „Hair Redivivus” Buzău a desfășurat activități în cadrul unui proiect pe care îl implementează împreună cu parteneri din Estonia și Spania. Este vorba despre proiectul „Citizens voices, united for Europe”, care își propune ca, prin întâlniri în fiecare dintre cele trei țări, să identifice paralelisme între regimurile dictatoriale și totalitare din cele trei țări în secolul XX și dezvoltarea mișcărilor radicale și populiste din prezent. Sub titulatura „Fascismul și regimul Ceaușescu” a fost organizată o conferință în data de 8 septembrie, la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, ai autorităților locale și instituțiilor publice.

O astfel de dezbatere a avut loc și în data de 6 septembrie, fiind condusă de Tolea Poștovei și Jose Antonio Alvarez Pacheco, în calitate de coordonatori ai proiectului finanțat prin progamul „Citizens, Equality, Rights and Values Programme” (CERV) – Remembrance al EACEA – Comisia Europeană. Au mai fost prezenți la eveniment Hellerma Raivo și Lebedev Juri, reprezentanți ai MTU EArenduskeskus din Estonia, Montano Barba Mercedes, din Spania și cadre didactice buzoiene: Ștefan Torcărescu – CCD Buzău, Diana Mihaela Stancu, Mihaela Florentina Mirea și Rodivca Neagu – de la Colegiul Economic, Izabela Panait de la Liceul Tehnic Meserii și Servicii, Lucian Sălcuțan – Rotary Club și Iosif Călin – Vox Civica, precum și alți reprezentanți ai organizației neguvernamentale buzoiene: Cătălina Postovei, Olguța Sanda, Marin Banu.

„Acest proiect este un trilateral pe o linie de finanțare de la Consiliul Europei pe o prioritate a lor care se cheamă <Remembers>; ne ajută să rememorăm aspecte din trecut; în acest proiect ne bazăm în special pe aspecte din care să învățăm din trecut pentru a nu repeta în viitor greșelile trecutului în ceea ce privește societățile care au parcurs situații dictatoriale. Este un proiect inițiat de partenerul nostru din Spania și aduce în paralel dictatura franchistă din Spania cu situația din Uniunea Sovietică de dinainte de 1989 din Estonia ca membră a Uniunii Sovietice și cu ceea ce s-a întâmplat în România, în perioada totalitaristă din <Epoca Nicolae Ceaușescu>, așa cum a fost numită”, spune Tolea Poștovei, președintele „Hair Redivivus” Buzău, în calitate de coordonator al proiectului.

Înaintea activităților de la Buzău au mai avut loc alte două întâlniri. „Am avut întâlniri în Spania, și o întâlnire în Estonia. Fiecare întâlnire a avut niște obiective. Au fost niște expoziții în Estonia. S-au organizat, ca și aici, vizite la monumente care amintesc de acea perioadă. Au fost proiectate filme și au fost organizate mese rotunde pe baza acestor filme. Aici, vineri, 8 septembrie, am organizat un atelier de pictură bazat pe teme de democrație; proiectul mai conține și un concurs de fotografie cu premii interesante, care este deschis pentru cei interesați, fotografii proprii care sunt legate de această tematică”, povestește Tole Poștovei.

Invitații organizației ne- guvernamentale au fost din mai multe domenii, de la nivelul școlilor până la reprezentanți ai unor partide politice în Consiliul Local. „Ne-am fi dorit să avem mai mulți politicieni, mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar totuși am reușit să acoperim tema discuției, zic eu, destul de bine. Ideea a fost să acoperim un spectru mult mai larg”, a mai spus Tolea Poștovei.

În mod firesc, de la politic discuțiile invitațiilor au migrat către situația economică a țărilor trecute prin dictaturi, un aspect important și la ordinea zilei fiind migrația populației în căutarea de locuri de muncă mai bine plătite; discuția a fost una complexă, părerile invitaților cu privire la acest aspect fiind împărțite între cei care susțin că acest tip de migrațiune va continua atât timp cât vor exista decalaje economice majore între țările Uniunii Europene și cei care vorbesc de necesitatea migrației cauzată de război, așa cum se întâmplă în Ucraina.

Concluziile, la moment aniversar Hair Redivivus

Concluziile acestor întâlniri vor fi trase în cadrul unor activități online ale partenerilor, ce se vor desfășura în luna noiembrie, despre care Tolea Poștovei spune că, vor fi prinse într-un produs final, un fel de newsletter sau o revistă. „Vor fi niște activități online în fiecare țară; ținta este să avem 100 de tineri în același timp, adică câte treizeci și ceva din fiecare țară, într-o întâlnire online în care să li se prezinte rezultatele, să fie un atelier în care să învețe care este pericolul radicalismului și să încerce să treacă prin filtrul gândirii aceste aspecte, în special pentru că la anul sunt alegeri și în România și pentru Parlamentul European. Este de dorit ca ei să judece și să voteze pentru cei care au dreptul într-o mai mare cunoștință de cauză, pentru a nu repeta greșelile din trecut, când, așa cum s-a discutat și aici, o serie de dictatori au fost aleși, să spunem, în mod democratic”, a explicat Tolea Poștovei.

Cu toate că ideea acestui proiect a pornit de la partenerul spaniol al organizației buzoiene „Hair Redivivus”, ea s-a încadrat bine și în evenimentele politice care vor avea loc în România, respectiv alegerile de anul viitor. „Anul viitor o să fie alegeri parlamentare și este bine venit un astfel de proiect, pentru că este un obiectiv al Uniunii Europene de a scădea absenteismul la vot și de a stimula tinerii să participe la vot; este o carență prezența scăzută a tinerilor la vot în cam toată Europa”, mai spune Tolea Poștovei. Acest proiect este unul cu adresabilitate majoră către tineri, însă privește și alte categorii. „Este pentru tineri, dar, fiind probleme educative, se adresează și lucrătorilor de tineret și profesorilor care lucrează în mod direct cu tinerii și care aplică diverse principii și instrumente ca să atingă obiectivele pe care le dorim la nivelul programului”, afirmă președintele organizației Hair Redivivus.

Organizația neguvernamentală condusă de Tolea Poștovei a desfășurat nenumărate proiecte europene anul acesta, însă acesta este primul în acest domeniu al zonei politice. „Încercăm să ne adaptăm la prioritățile programului Erasmus+, unde activăm mai mult. Și, da, exact pentru a pregăti alegerile de anul viitor, proiectele noastre vor ataca ca obiective privind stimularea participării la vot a tinerilor. Sunt destule proiecte desfășurate anul acesta. Suntem destul de activi. Nu numai pe Erasmus plus. Acesta este în programul Consiliului Europei, este o altă linie de finanțare. Am mai participat în alte activități pe alte linii de finanțare. Baza este Erasmus plus”, afirmă Tolea Poștovei.

Produsele finale ale acestui proiect, ca și a celorlalte realizate de Hair Redivivus, ajung de obicei la tineri și chiar în școli sub forma unor activități culturale. „După partea de interacțiune cu comunitatea locală și după ce pregătim niște produse finale, mergem în licee să prezentăm, să jucăm o piesă de teatru sau să facem o expoziție de afișe sau îi invităm pe ei aici, la Casa Tineretului unde am avut spectacole de teatru forum, spectacole care, spre exemplu, avertizau asupra schimbărilor climatice”, mai spune Tolea Poștovei. Picturile realizate în cadrul acestui proiect „Citizens voices, united for Europe” vor ajunge în Spania, de unde a plecat ideea. „Ei vor avea un eveniment mai mare în noiembrie și vor fi expuse în Spania. Chiar dacă ele vor pleca fizic, vom avea și noi niște fotografii ale lor și cred că pe 23 noiembrie, când vom organiza aici o manifestare aniversară, le vom expune și aici, la Buzău. Hair a împlinit 30 de ani în 2021, dar nu am putut să facem aniversare din cauza pandemiei. Fundația a împlinit și ea și vrem pe 23 noiembrie să fie o marcare a activității de 30 de ani”, a spus președintele Hair Redivivus, Tolea Poștovei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker