Politic

O nouă „echipă câștigătoare” pentru liberalii buzoieni?

În interiorul PNL pare a se contura de ceva vreme o nouă tabără, una anti-PSD, formată din liberali care nu văd cu ochi buni colaborarea cu social-democrații și consideră că vechiul lor rival – dar și partener de guvernare în mai multe rânduri, nu este un partener de încredere, arată o analiză PSNews. Acest pol are un lider important la vârful lui, prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu.

Recent, acesta a avut o postare foarte critică la adresa președintelui PSD, Marcel Ciolacu, despre care Motreanu spunea că ar trebui să își depună demisia în cazul în care legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari cade la Curtea Constituțională a României (CCR):

„Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituțională. Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu.

În toți acești ani, PNL a susținut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea și, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR. Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenționat neconstituțional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce «uită» Marcel Ciolacu să spună este că și la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD.  Și atunci PSD a anunțat cu surle și trâmbițe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituțional după ce mai mulți foști parlamentari s-au adresat instanțelor.

Acum PSD a reluat vechiul proiect. De altfel, asupra acestui aspect atrage atenția și Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată astăzi. O nouă propunere având același obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituțional ar încălca dispozițiile Constituției, afirmă Consiliul Legislativ. Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninți pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Știm cu toții că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de juriști, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR”, arăta Motreanu.

De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns lui Motreanu, care spunea că premierul ar trebui să îşi dea demisia dacă eliminarea pensiilor parlamentarilor nu trece de controlul CCR. „Categoric şi mă duc la CCR, pe urmă să decid şi în locul CCR, nu? Trăim într-o ţară liberă şi toată lumea are dreptul de a avea o opinie”, a declarat Marcel Ciolacu. „Am un program coerent de care mă voi ţine în fiecare zi”, a mai spus premierul.

Atac-test

Dan Motreanu

Atacul lui Motreanu nu este întâmplător. Prin aceasta, prim-vicepreședintele PNL încearcă să despartă apele și să vadă care sunt vocile din partid care susțin acest atac pe tema sensibilă a pensiilor speciale. Încă de la preluarea guvernării alături de social-democrații, au existat unii liberali care au fost sceptici cu privire la beneficiile electorale ale unei astfel de colaborări. Vocile acestea dizidente au început să răsune tot mai puternic în momentul rotativei guvernamentale, atunci când Nicolae Ciucă i-a predat ștafeta de premier lui Marcel Ciolacu.

Obiectul probabil al lui Motreanu este acela de a crea un pol anti-PSD în interiorul PNL cu intenția de a-i scoate pe social-democrați de la guvernare în toamna acestui an. Acest pol de putere din interiorul PNL ar putea colabora cu forțele opoziției – USR, UDMR și Forța Dreptei – pentru a a lăsa în offside guvernul condus de Marcel Ciolacu. Momentan, acest guvern se sprijină pe o largă majoritate parlamentară, dar în cazul unei moțiuni de cenzură, fără voturile PNL, social-democrații riscă să piardă guvernarea. O necunoscută în acest caz ar fi AUR. Niciun partid politic parlamentar nu pare a fi dispus în acest caz să colaboreze cu Alianța pentru Unirea Românilor, dar în cazul unei moțiuni de cenzură este foarte posibil ca parlamentarii AUR să voteze pentru căderea guvernului.

Momentan, acțiunile lui Dan Motreanu par fi lente și calculate. În confruntarea sa cu social-democrații, Dan Motreanu poate strânge și alți parlamentari liberali, precum Rareș Bogdan, o altă voce anti-PSD. Dacă Motreanu va reuși să creeze acest pol de putere în interiorul PNL, el va putea folosi această nouă poziție pentru a ataca președinția PNL la un viitor congres extraordinar al partidului. Prin urmare, Motreanu ar putea urmări nu doar scoaterea PSD de la guvernare, ci și preluarea puterii în interiorul PNL.

Care este situația la Buzău

Aderarea la o asemenea tabără – în condițiile în care demersul lui Motreanu s-ar bucura în mod vizibil de o susținere cât de cât largă în teritoriu – s-ar potrivi de minune liberalilor buzoieni, în special deputatului Gabriel Avrămescu și prefectului Daniel Țiclea, care nu ar mai avea nicio opreliște în a-și relua atacurile pe față la adresa adversarilor social-democrați buzoieni, pe care acum sunt nevoiți să îi lovească mediatic doar pe diverse canale neoficiale.

Drept pentru care, nu ar fi exclus ca, la un moment dat, să aflăm – sau doar să constatăm din semnalele oficiale – că PNL Buzău s-a lipit de o nouă „echipă câștigătoare”, în cazul în care dizidența lui Motreanu ar da semne că ar fi capabilă să organizeze un puci cu șanse reale de reușită împotriva liderului Nicolae Ciucă.

Asocierea cu Motreanu a mai făcut victime la Buzău

O altă asociere a liberalilor buzoieni cu Dan Motreanu s-a lăsat cu victime politice în județ. Este vorba despre fostul lider PNL Buzău George Scutaru, deputat liberal de Buzău timp de zece ani, numit consilier prezidențial pentru securitate națională la începutul primului mandat al lui Klaus Iohannis; la scurt timp după numire, Scutaru a demisionat invocând motive personale, pentru ca apoi să fie inculpat de Direcția Națională Anticorupție într-un dosar de spălare de bani alături de… Motreanu!

Înalta Curte de Casație și Justiție, completul de cinci judecători, i-a achitat definitiv pe cei doi, care au fost judecați pentru spălare de bani în campania electorală din 2008. Anterior, cei doi liberali fuseseră achitați și de completul de trei judecători.

Motreanu era, în momentul achitării, europarlamentar pe listele PNL, dar în 2016, când a fost pus sub acuzare, a fost scos de pe listele pentru parlament. La rândul său, George Scutaru, ca urmare a inculpării, a fost nevoit să demisioneze din funcția de consilier prezidențial.

La data faptelor invocate în rechizitoriul DNA, Scutaru deputat şi preşedinte al organizaţiei PNL Buzău, iar Motreanu, secretar general al PNL şi deputat de Călăraşi. Ambii au fost acuzați de DNA că au primit bani rezultați din mită, pe care i-au folosit la finanțarea campaniei electorale din 2008. Concret,  Cristinel Bîgiu, fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, denunţător în dosar, ar fi primit, când era prefect de Buzău, 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, ca să-l ajute pe acesta să intre în posesia unor suprafețe de teren din Buzău. Banii ar fi fost împărţiţi cu George Scutaru, care a primit 170.000 euro, şi cu Dan Motreanu, care a luat 250.000 de euro, sumele fiind destinate finanţării campaniilor electorale din 2008, locale şi generale, ale PNL, susțineau procurorii DNA în rechizitoriu.

Un comentariu

  1. Motreanu uita sa se face ca uita pt. ca cei din PSD au salvat PNL dupa esecul lor cu USR la guvernare. Daca PSD nu voia sa guverneze cuPNL astazi erau istorie poate dar nu-i timpul trecut..Si inca ceva domnule Motreanu de ce ati fost achitat de ICCJ in dosarul cu probe clare nu cumva interventia lui Iohannis pt. Scutaru si ati scapat basma curata cu se facea presedintele de ras ca a avut consilier un infractor ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker