Actualitate

O minciună mare cât… ursul. Cum a transformat prefectul un braconier în victimă a sălbăticiunilor

În urmă cu aproape două săptămâni, opinia publică buzoiană afla, cu mânie și revoltă, tragedia prin care a trecut un cetățean din Nemertea (Gura Teghii), atacat de un urs pe o uliță în toiul nopții, la ora 2.30. Informația a fost răspândită de presa locală având drept sursă oficială pe însuși prefectul județului, Daniel Țiclea, care a comunicat datele despre acest caz. Conform prefectului, bărbatul în vârstă de 55 ani, ieșise foarte șifonat din întâlnirea cu sălbăticiunea, fiind transportat la un spital din Brașov cu „leziuni complexe femur stâng, fractură femur drept, plăgi mușcate membrele superioare”.

„În ultima lună, am tras semnale de alarmă pe toate căile posibile privind gravitatea acestui fenomen. Dacă de la Ministerul Mediului nu ni se aprobă extragere prin împușcare, prin vânătoare, de exemplare dominante, aceste atacuri vor continua și vor deveni din ce în ce mai periculoase pentru oameni. Din păcate, în luna august, solictarea AJVPS (Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor, n.r.) Buzău, de a se aproba vânătoare, extragere prin vânătoare pentru două exemplare de urs din zona Nehoiu a fost refuzată de către Ministerul Mediului. Ni se tot spune să acționăm pe Legea 81 (de fapt Ordonanța de Urgență 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, adoptată prin Legea nr. 197/2022, n.r.), de parcă ursul ar aștepta să vină comisia la el”, preciza prefectul Daniel Țiclea într-o declarație audio transmisă presei în aceeași dimineață.

Ulterior, câteva minute mai târziu, prefectul a povestit mai în detaliu întreaga tărășenie. „Bărbatul a fost atacat când se întorcea de la o altă casă pe care o deține în zonă. Ursul a fost alungat de către oameni ce treceau întâmplător pe acolo cu mașinile. Aceștia au alungat ursul, au anunțat 112 și au preluat pe om în mașina proprie, în întâmpinarea ambulanței. Să dea Dumnezeu să putem spune că i-au salvat viața”, mai spunea Țiclea. Bineînțeles că, la momentul respectiv, au fost greu de sesizat aberațiile din comunicările prefectului. Cum ar fi aceea că, la ora 2.30, într-un cătun precum Nemertea – Gura Teghii, treceau prin zonă cetățeni cu mașinile, suficient de numeroși și de bravi încât să alunge ursul cu mâinile goale.

La începutul săptămânii următoare însă, o postare pe Face­book arunca o lumină nouă asupra cazului. Se spunea că, de fapt, „agresorul” ar fi fost… victima, care ar fi instalat lațuri, iar ursul fusese prins în capcană și l-a rănit pe cetățean în momentul în care acesta s-a apropiat suficient de el, încercând să îl ucidă. Variantă confirmată cu vârf și îndesat de poliție care, joi, a emis un comunicat din care rezultă că respectivul cetățean făcea parte dintr-un grup de braconieri, care până la urmă au ucis ursul respectiv. Mai mult, perchezițiile la domiciliul victimei au scos la iveală „18 lațuri metalice, 10 cuțite, două ferăstraie metalice, un topor, două ranițe textile, toate cu depuneri de substanță brună roșcată, o blană de urs cu craniu, o blană de vulpe”, după cum precizează Biroul de presă al poliției buzoiene. Mai mult, „băieții veseli” care se distrau ucigând animale nevinovate se încurajau și cu niscaiva „iarbă”, polițiștii descoperind la percheziție și „146 de grame de substanță vegetală uscată şi semințe, susceptibile a avea efecte psihoactive, două grindere şi două pipe”.

Daniel Țiclea

În tot acest timp, prefectul Daniel Țiclea a continuat să susțină pe toate canalele posibile faptul că județul Buzău se află sub asediul fiarelor sălbatice gata să se înfrupte, din senin-din iarbă verde, din oamenii care le-ar sta în cale, ajungând inclusiv la ministrul Tanczos Barna, însoțit de o delegație de primari din zona de munte a județului, pentru a-l convinge de necesitatea împușcării urșilor. Așa cum pe noi începe să ne convingă că domnia-sa, prefectul Țiclea, s-a transformat în lobbyst pentru un grup de interese care deja își unge armele în așteptarea momentului când se va da drumul la vânătoarea de urși în Munții Buzăului.

3 Comentarii

  1. Felicitări pentru articol! Trolii sa se abțină! Nu e nici un asediu al urșilor și vânătorii vor derogare pentru cote de împușcare, in vederea obținerii de profit, zeci de mii de euro! Acum, domnul prefect, să iasă și să spună public, daca obținea acordul sa împuște un urs, in acest moment, ar fi omorât nelegal, un alt urs . Cum ar fi justificat încălcarea prevederilor legale, tocmai edilul județului, pus în funcția publică de a apăra și gestiona situațiile din acest județ. Cum ar gestiona o situație de criza domnul Prefect, daca acționează sub îndemnul impulsului de moment?!?

  2. Habar nu aveti despre ce se intampla in judet,Zona de nord este sub asediul fiarelor salbatice, nu numai a ursilor, ci si a lupilor si sacalilor.Mai documentati-va, sa vedeti ce pagube au facut si fac in gospodariile oamenilor din zona.Nu fiti si voi ONG-isti, fiti realisti, altfel nu ajutati cu nimic si nu va mai dura mult pana cand veti vedea ursii pe strazi in Buzau ori, asta vreti de fapt.Ursii nu mai au loc in habitatul lor si asta din cauza interzicerii totale de către guvernul tehnocrat( sub bagheta unor ONG urî care duc o politică împotriva poporului nostru) a vânătorii la urs, lup și alte carnivore mari, fapt care a dus la înmulțirea in progresie aproape geometrică a acestora, Avand in vedere faptul că ambele specii sunt in vârful piramidei trofice, fapt care le face de neatins de alți prădători, singura speranță este, cel puțin pentru moment, Bunul Dumnezeu.

    1. Troll, ai apărut! Felicitări pentru articol! Bine documentat și la obiect! Asediu și ce mai povestești sunt în imaginația ta! Hai, canta la alta masă!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker