Actualitate

Vin banii pentru recenzori

Care este suma alocată pentru județul Buzău

Cei 20.000 de cetățeni implicați în realizarea recensământului populației și locuințelor își vor primii bani, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în urma ședinței de miercuri a Executivului.

Suma necesară este cu 30 de milioane de lei mai mică decât cea estimată inițial. „Pot să vă confirm faptul că astăzi Guvernul a adoptat hotărârea prin care sunt repartizate sumele necesare pentru a plăti cei aproximativ 20.000 de cetăţeni care s-au implicat în realizarea recensământului populaţiei şi locuinţelor. Potrivit primelor evaluări, este vorba de o economie de cel puţin 30 de milioane de lei faţă de fondurile estimate iniţial, această sumă urmând să fie distribuită celor care au contribuit şi merită mulţumiri în acest sens pentru realizarea recensământului populaţiei şi locuinţelor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Suma alocată recenzorilor din județul Buzău este de 4.185.000 lei, în timp ce municipiul Buzău va primi suma de 739.000 lei.

Rezultatele referendumului nu au fost însă pe măsura așteptărilor autorităților buzoiene. Primele date arată că municipiul numără acum puțin peste 95.000 de locuitori, ceea  ce înseamnă că municipiul va coborî la un rang inferior și va deveni oraș de rang III, față de rangul II din prezent.

„La Evidența Populației avem 130 de mii de cărți de identitate cu domiciliul în orașul Buzău. Dar, la recensământ, municipiul Buzău n-a atins cifra de o sută de mii. Sunt mulți buzoieni plecați la muncă în străinătate, dar și în țară prin alte localități, inclusiv la București sunt mulți buzoieni”, a spus  primarul Constantin Toma, la Campus Tv.

Comparativ cu alte județe importante din țară, la Buzău recenzorii și-au făcut treaba; au fost completate 393.043 chestionare, ponderea persoanelor înregistrate în perioada 14 martie – 31 iulie 2022 fiind de 99,3 la sută. Chiar dacă munca pe teren nu a fost ușoară, recenzorii buzoieni au reușit să își ducă treaba la bun sfârșit, cu toate că tabletele se blocau sau oamenii nu răspundeau atunci când aceștia ajungeau în fața casei.

Cât a costat recensământul din 2011

Recensământul locuințelor și populației a avut loc anul a-cesta începând cu data de 14 martie, fiind decalat cu un an din cauza pandemiei. El a cuprins în premieră și o fază de autorecenzare online și s-a finalizat la 31 iulie. Potrivit datelor preliminare anunțate de autorități, populația aflată pe teritoriul României este de circa 19 milioane de persoane, față de 20,12 milioane, în 2011.

Un număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4 la sută din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Bugetul aprobat încă din 2020 a fost de 80 de milioane de euro (392 de milioane de lei) față de 40 de milioane de euro, cât a costat recensământul efectuat în urmă cu 11 ani.

Articole similare