Actualitate

O jumătate de milion de euro de la buzoieni pentru proiectele primarului pro-rus din Chișinău

Consiliul Județean Buzău a aprobat, în două rânduri, alocarea a zece milioane de lei moldovenești (puțin peste 2,5 milioane lei, res­pectiv o jumătate de milion de euro) pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în municipiul Chișinău. Inițiativa a fost, la vremea respectivă, una lăudabilă, chiar dacă Ion Ceban, actualul primar al Chișinăului, este un politician declarat pro-rus. După atacul rusesc asupra Ucrainei însă, gestul apare într-o cu totul altă lumină, dat fiind că Ceban „a uitat” să taxeze public invadarea țării vecine de către forțele militare ale Moscovei.

Ceban a fost ales primar din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o unealtă politică a Rusiei peste Prut, care l-a susținut pe Igor Dodon la prezidențiale, împotriva Maiei Sandu.

Gestul Consiliului Județean nu este, însă, unul singular: Primăria Sectorului 2 al Capitalei, controlată de Uniunea Salvați România a donat, la rândul ei, Primăriei Chișinău aproximativ 1 milion de lei (circa 200.000 de euro) pentru renovarea unui imobil destinat Centrului Municipal pentru Tineret.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, anunța, în cadrul în cadrul unei conferințe de presă susținută, la jumătatea lunii februarie, în comun cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, că va fi acordată suma de opt milioane de lei moldovenești, ca donație, pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în capitala Republicii Moldova, sectoarele Buiucani și Botanica.

Ion Ceban

Potrivit lui Ion Ceban, citat de a­genția Moldpres, printre proiectele care vor fi realizate cu asistența financiară din România se numără și reabilitarea scuarului Catedralei Mitropolitane. „Am mulțumit președintelui Consiliului Județean Buzău, dar și consilierilor care au aprobat recent ajutorul financiar pentru municipiul Chișinău în valoare de 8 milioane de lei moldovenești. Este o a doua donație, după ce anterior de la Consiliul Județean Buzău au venit încă două milioane de lei (moldovenești, n.r.), pe care le-am folosit la reabilitarea scuarului din str. N. Titulescu din sectorul Botanica”, a precizat Ceban. În același timp, primarul Chișinăului a anunțat că în primăvara acestui an își propune realizarea, la Chișinău, a unei ședințe comune cu consilierii județeni din Buzău și preturile sectoarelor din capitala Moldovei, conform sursei citate.

Astfel, o delegație din Republica Moldova, din care a făcut parte primarul general al municipiului Chișinău, oraș cu care Consiliul Județean a încheiat anul trecut un protocol de colaborare, a ajuns pe 15 februarie, la Buzău. Președintele Petre Emanoil Neagu le-a spus membrilor delegației de peste Prut că 2022 va fi un an în care se vor vedea și mai mult roadele colaborării dintre Buzău și Chișinău, iar în vară va fi organizat un eveniment de amploare, în premieră pentru Buzău.

Mai exact, președintele Consiliului Județean a decis ca Zilele Chișinăului, eveniment organizat anul trecut pentru prima dată, să se desfășoare la începutul verii, și nu în septembrie, cum s-a întâmplat în 2021. Mai mult, evenimentul va căpăta o altă amploare dat fiind faptul că se va organiza în același timp cu Buzău Fest, un eveniment deja cu tradiție pentru buzoieni. „Vreau să continuăm tradiția Zilelor Chișinăului la Buzău și sper ca, de această dată, pandemia să ne lase să ne manifestăm așa cum trebuie și să facem ceva mult mai amplu. Nu aș mai vrea să ne ducem în septembrie și aș vrea să facem acest lucru mai devreme. Reînviem Tabăra de la Măgura și Zilele Chișinăului, vrem să le facem concomitent cu Buzău Fest, în mai multe locații din municipiu și județul Buzău, la începutul lunii iunie pentru că este vară. Atunci este și Ziua Internațională a Copilului și lumea este puțin mai veselă și cred că, după tot ce s-a întâmplat, oamenii au nevoie și de cultură. Urmărim promovarea tradițiilor, publicul nostru țintă sunt tinerii, vrem să promovăm locurile noastre tradiții din Basarabia și România, copiii care fac artă din cele două țări. Tot atunci aș vrea să marcăm și intrarea Ținutului Buzăului în rândul Rețelei Globale a Geoparcurilor UNESCO, pentru că până atunci sper să primim și acreditarea”, spunea, la jumătatea lunii februarie, Petre Emanoil Neagu.

Ideea a fost apreciată și de primarul Chișinăului, Ioan Ceban, care a anunțat că, după perfectarea colaborării cu Consiliul Județean Buzău, s-a întâlnit și cu alți oficiali din România pentru a aplica modelul de bună practică dintre Buzău și Chișinău. „Am venit în România pentru a discuta cu mai multe autorități despre proiecte pe care le putem face împreună. Consiliul Județean Buzău este primul consiliu județean cu care am format un acord și avem și primele rezultate foarte frumoase. Am reușit să ajungem la Buzău cu un program extraordinar pe trei zile și avem realizări și în infrastructură și în educație. Cred că este foarte important să punem în relații tinerii și mă bucur că putem face acest proiect de reabilitare a scuarului catedralei, locul unde se întâlnește, probabil, toată lumea în Chișinău și să  facem bineînțeles și alte proiecte”, spunea Ioan Ceban, primarul municipiului Chișinău.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău și ai Primăriei municipiului Chișinău au organizat o conferință de presă comună în timpul căreia au anunțat, pe lângă evenimentul de amploare din această vară, și că proiectele pe care le-au derulat în comun în primul an de colaborare vor continua și în 2022. „Am prins bani în buget să continuăm proiectele cu frații noștri mai mici de peste Prut. Încă de la începutul anilor ‘90, noi avem o colaborare bună cu Soroca am continuat cu Dubăsari și, mai târziu, am ajuns la Chișinău. Am făcut un lucru fantastic împreună cu Primăria Chișinău. Am reabilitat un scuar care se cheamă Nicolae Titulescu, de la a cărui naștere se vor împlini în martie 150 de ani, iar în această vară ne-am propus să reabilităm Parcul Central, unde se găsește și statuia lui Ștefan cel Mare”, a spus președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Delegația din Moldova care a ajuns la Buzău a fost formată din primarul municipiului Chișinău, Ioan Ceban,  pretorii sectoarelor Botanica, Buiucani și Rișcani, Diana Guba, Vadim Brînzaniuc și Vlad Melnic, și de șefii Direcției Generale Asistență Medicală și Socială și al Direcției Transport din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, Boris Gîlcă și Vitalie Mihalache.

Turneu în România

În februarie anul acesta, Ion Ceban, a avut un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. Promotor al politicii patentate de fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, denumită generic în Moldova „vițelul cu două mame”, ce sugerează dualitate politică, Ceban a făcut un tur de forță în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central, scrie G4Media.

Lista întâlnirilor lui Ceban în România, potrivit postărilor de pe pagina sa de Facebook, îi cuprinde pe Hubert Thuma (președintele Consiliului Județean Ilfov), Ionel Arsene (șeful Consiliului Județean Neamț), Petre Emanoil Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău), Emil Boc (primarul Clujului), Mihai Chirica (primarul Iașiului), Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3), Daniel Băluță (primarul Sectorului 4), Cristian Piedone (primarul Sectorului 5), Zoltán Soós (primarul de Târgul Mureș), Gabriel Pleșa (primarul municipiului Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (primarul municipiului Petroşani), Laurențiu Nistor (președintele Consiliului Județean Hunedoara) și Florin Oancea (primarul Municipiului Deva).

Legături cu Rusia

În decembrie 2020, Ion Ceban a fost inclus în delegația Partidului Socialist din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Dmitri Kozak (demnitar de la Kremlin care, la indicația lui Putin, se va ocupa de „reglementarea problemei transnistrene”), dar și cu persoane-cheie de la vârful FSB (servicul de securitate al Federației Ruse) care răspund de Republica Moldova. „Vizita aceasta la Kremlin, consultanța rusească oferită în campania electorală, logistica de care se bucură și susținerea sa în creștere pe linie de PSRM sunt semne evidente ale importanței lui Ceban în jocurile Moscovei de dincolo de Prut”, scrie Podul.ro.

În același an, în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, Bucureștiul s-a înfrățit cu Chișinăul condus de Ion Ceban. Acesta este cumătru cu fostul primar social-democrat al Sectorului 6, Gabriel Mutu, căruia i-a botezat copilul.

În 2021, Ceban a fost introdus de vechii săi prieteni la lucrările Asociației Municipiilor din România, unde s-a pozat cu o puzderie de primari social-democrați și liberali, făcându-și publicitate și lărgindu-și lista de relații și „proiecte” în România.

2 Comentarii

  1. Inteleg ca bugetul CJ are bani ! Cate se puteau face cu banii astia ! Dam la moldoveni si ucraineni , ca sa ne „injure” apoi , si nu ne uitam la copiii nostri ! Mareste bursele de merit ale elevilor . acorda premii mai mari olimpicilor , modernizeaza institutiile sanitare din subordine , etc !

  2. Sint o mare prostie aceste infratiri ale localitatilor din Romania cu Chisinau: asta inseamna ca toti banii ajung doar in Capitala din R.M. care oricum are resurse mai mari ; logic este ca banii sa mearga spre mai multe localitati cu venituri mai mici. Se pare ca s-a votat cu ochii inchisi fara a se cunoaste multe despre Ceban-dragoste la prima vedere- cum declara Neagu la Chisinau- ( Ceban era coleg de partid cu cel care a rupt harta Romaniei Mari in Parlamentul din Moldova ) Nu trebuie amestecate evolutiile artistilor din Moldova cu ambitiile politice ale lui Ceban , care ar putea sa candideze la Presedentie pe banii buzoienilor ,asta in conditiile in care m prestatia lui Neagu in functia ocupata a fost foarte proasta
    In concluzie , ar trebui anulate toate sponsorizarlle catre Ceban

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker