Economic

Toate navele trag la… Getica 95!

Lăsat în beznă anul trecut, Portul Constanța cumpără energie tot de la râmniceni

Decizie neașteptată a administrației Portului Constanța! După ce, anul trecut, firma râmniceană Getica 95 a lăsat portul în beznă, reziliind contractul aflat în derulare, managerii constănțeni au decis să cumpere, în regim de urgență, energie electrică de la… Getica 95! Firma din Râmnicu Sărat este și acum cel mai mare furnizor român de energie de pe piața concurențială și a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa, chiar înainte să intre în insolvență.

Compania Națională Admi­nistrația Porturilor Maritime SA Constanța, a atribuit pe 19 aprilie 2022, un contract privind „Furnizare energie electrică 28.000 MWh la înaltă, medie și joasă tensiune la 9 puncte de consum, conform caietului de sarcini, pe o perioadă de 4 luni”. Achiziția a fost realizată fără licitație, în regim de extremă urgență, potrivit datelor furnizate de SEAP. Obiectul contractului constă în furnizarea de energie electrică 28.000 MWh la înaltă, medie și joasă tensiune, la 9 puncte de consum, conform caietului de sarcini, pe o perioadă de 4 luni. Valoarea totală a contractului este de 42.153.916 lei, iar societatea comercială câștigătoare este Getica 95 Com SRL, scrie ziuaconstanta.ro.

Această decizie pare a fi una cât se poate de riscantă, având în vedere că, în luna iunie 2021, firma cu sediul în Râmnicu Sărat a lăsat Portul Constanța în beznă, după ce a reziliat unilateral contractul de furnizare a energiei electrice, în valoare de 32 de milioane de lei, contract ce fusese încheiat în luna aprilie 2021. Concret, firma condusă de Săndel Viorel Tudose informa portul că este dispusă să furnizeze energie electrică, dar la prețul de 450 lei/MWh, nu cu 269,20 lei/MWh cât era contractul semnat între părți. Portul Constanța a refuzat această „ofertă” și a dat Getica 95 în judecată, considerând că denunțarea unilaterală a contractului și propunerea de majorare a prețului cu 67 la sută sunt ilegale; în primă instanță, un complet de judecată din Buzău a respins acțiunea portului.

Reamintim că Getica 95 a intrat în insolvență în perioada în care firma avea o cotă de piață de 12,5 la sută, fiind astfel cel mai mare furnizor de energie electrică pe piața concurențială din România. Pentru anul 2020, firma buzoiană raporta afaceri de 1,5 miliarde lei  și un profit net de 81,5 milioane lei,  totul cu numai 22 angajați.

Decizia râmniceanului Viorel Tudose de a băga în insolvență singurul furnizor de energie al serviciilor secrete din România a produs un adevărat cutremur pe piața energiei electrice. Menționăm că firma furniza energie electrică pentru Ministerul Apărării, Parlament (Casa Poporului), metrou, municipiul București și alte structuri de mare importanță. Cu toate acestea, aflată în insolvență, Getica 95 Com a rămas cu dreptul de a-și administra afacerea, iar în luna ianuarie a acestui an a semnat un contract cu Metrorex, pentru o perioadă de trei luni, în valoare de 69,8 milioane de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker