Opinii

O ipoteză de luat în seamă

Câțiva comentatori ai fenomenului politic buzoian, majoritatea din tribune, ce-i drept, au catalogat ieșirea aparent inexplicabilă, de joia trecută, a președintelui Consiliului Județean – care s-a apucat să tragă din toate pozițiile în toți cei din preajma sa -, drept ,,un alint”. O ieșire supărăcioasă, cauzată de faptul că adversarul său politic din interiorul Partidului Social Democrat, primarul Constantin Toma, l-a ignorat total în povestea referendumului legat de unirea Buzăului cu Țin­teștiul. Ca paranteză, de ce l-ar fi solicitat să îi sprijine demersul, atât timp cât Petre Emanoil Neagu s-a declarat public circumspect în șansele, nu neapărat din pricina rezultatelor referendumului, ci ca finalizare practică, ale unirii?

Revenind, discursul lui Neagu numai a alint nu a arătat. Poate a răbufnire de ciudă, dat fiind că nu s-a putut mărgini doar la atacul la Toma, ci și-a adus aminte de toate cele, unele mai vechi de un an, pe care nu le-a lăsat netaxate. În mod clar, nu a fost alint, dar nici pe o răbufnire la nervi necontrolată nu putem da vina. Dar, pentru că ne aflăm în țara scenariilor, nu putem trece cu ve­derea unul care ne sugerează că povestea de joi a fost una gândită și aruncată în spațiul public e­xact la momentul necesar.

Să ne amintim că, nu odată, și de Petre Emanoil Neagu s-a zvonit că l-ar îndemna i­nima să ,,se întoarcă acasă”, respectiv printre liberalii tineri ai anilor ’90, dintre care o figură aparte o făcea Ludovic Orban. Un moment perfect al acestui gest ar fi acela de după 25 septembrie, în ipoteza, din ce în ce mai plauzibilă, că Florin Cîțu va pierde alegerile și va pleca acasă. Odată cu el, și susținătorii săi de prin județe, mai ales cei proaspăt aleși în funcții de conducere prin filiale mărunte electoral, precum Buzăul. Or, mișcarea nu ar fi posibilă decât dacă președintele Consiliului Județean ar fi exclus din PSD, condiții în care ar putea trece cu tot cu funcție de pe Bulevardul Unirii Nord pe strada Ion Băieșu. În acest context, ieșirea lui Neagu ar putea fi interpretată ,,că s-a cerut afară” din rândul social-democraților.

Și de ce era urgent să preseze o decizie în acest sens? Pentru că există pericolul ca locul care ar rămâne liber în fruntea PNL Buzău să fie ocupat rapid de un senator ,,libe­ral autentic”, care deja s-a declarat susținător al lui Orban.

 

2 Comentarii

    1. Nu se respecta ele Legile darmite regulile. Nici ziaristii nu respecta regulile, ce sa mai vorbim de independenta lor. Nu se respecta nici canoane bisericesti! Incet, incet nici buna ziua nu o sa ne mai dam, ce sa mai zic de ridicarea palariei in fata unuia sau altuia, pe strada, evident. Ce vremuri!

Articole similare