Economic

O firmă de top deschide depozit de piese auto la Buzău

Unul dintre cei mai mari comercianți cu ridicata de piese și accesorii pentru autoturisme, controlat de familia Baciu, are în plan deschiderea unor noi depozite pentru acest an. Astfel, planul de investiții al companiei cuprinde deschiderea de noi reprezentanțe sau extinderea celor existente. Lucrările de extindere de la reprezentanța Mercedes-Benz și Skoda din Bistrița-Năsăud vor fi finalizate în luna iunie a acestui an, după o investiție de două milioane de euro, ce cuprinde și terenul achiziționat.

De asemenea, pentru toamna acestui an, grupul Materom are în proiect și finalizarea extinderii și renovării reprezentanței Opel, Renault și Dacia de la Brașov, o investiție ce se ridică la 1,5 milioane de euro. Materom mai deține reprezentanțe în Sibiu – Volks­wagen și service autorizat Audi-, Târgu Mureș – Skoda și service autorizat Seat -, și în Stolberg, Germania – Mercedes-Benz.

Mai mult, compania are în plan ca în acest an să se extindă și să deschidă trei noi depozite regionale în Târgu Mureș, Otopeni și Buzău, o investiție totală de peste 775.000 de euro. În legătură cu celelalte 22 de depozite pe care le deține, până în anul 2022 compania vrea să le dubleze capacitatea. Primele opt depozite vor fi extinse în 2022.

Familia Baciu

Familia Baciu deține depozite regionale în Suceava, Iași, Bacău, Galați, Constanța, București – Colentina, București – Militari, București – Vitan, Ploiești, Pitești, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița-Năsăud și Deva, cel din urmă fiind inaugurat anul acesta. „Luăm în calcul, în următorii ani, deschiderea de depozite regionale în Zalău, Botoșani, Târgul Jiu, Alba Iulia, Slobozia, Miercurea Ciuc și Vaslui”, spunea anterior Matei Baciu, unul dintre fondatorii Materom, pentru Profit.ro.

Cifra de afaceri înregistrată la nivel de grup a fost de 179 de milioane de euro anul trecut, iar profitul net de 2,7 milioane de euro. Pentru 2022, Matei Baciu estimează o creștere de 25 la sută a afacerilor grupului, la 223 de milioane de euro, și un profit net de 4 milioane de euro.

Grupul cuprinde firmele SC Materom Auto Expert SRL (reprezentanța Renault, Dacia și Nissan din Târgul Mureș), SC Materom Autohaus SRL (reprezentanța Volkswagen și service autorizat Audi în Sibiu),  SC Materom Automotive SRL (reprezentanța Mercedes Benz și Skoda în Bistrița Năsăud), SC Ingricop SRL (reprezentanța Skoda în Târgul Mureș), SC MTR Auto Service SRL (reprezentanța Opel în Brașov), SC Materom Asigurări SRL (broker de asigurări în Târgu Mureș) și SC Materom SRL (import și distribuția de piese auto în Târgu Mureș).

În ceea ce privește Materom SRL, firma-mamă a grupului, afacerile au crescut cu aproximativ 14 la sută anul trecut, față de 2020, de la 88,5 milioane de euro la 103 milioane de euro, în timp ce profitul net a crescut de circa trei ori, de la 563.000 de euro în 2020 la 1,8 milioane de euro în 2021.

Materom intră și în sectorul producției și furnizării de energie

Acum, grupul Materom are planuri să intre în sectorul producției și furnizării de energie, potrivit unor informații Profit.ro. Concret, pe un teren de 6 hectare din comuna Cristești, Târgu Mureș, familia Baciu are în plan să construiască un parc de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de producție de 4 MWh, iar energiea produsă ar urma să fie vândută către distribuitorii naționali. Investiția totală în parc se ridică la cinci milioane de euro, costuri care includ și achiziția terenului.

Inițial, terenul de la Cristești fusese achiziționat pentru a construi o reprezentanță auto pentru Dacia, Nissan și Renault, dar compania a decis ca acolo să fie construit altceva, constatând că terenul este prea mic pentru planurile sale. „Întocmire PUZ stabilire zonă funcțională de servicii pentru construire clădire administrativă, pavilioane multifuncționale, amenajări auto, împrej­muire teren și branșare la utilități”, acesta este anunțul pe care grupul Materom îl făcea la începutul anului, pentru un amplasament aflat pe strada Geiger din localitatea Cristești.

Reprezentanța a fost mutată în comuna Corunca, tot în județul Mureș, lucrările urmând să înceapă anul acesta și să fie finalizate în 2024. Investiția totală se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.

Firma Materom SRL a fost înființată de către Ma­tei și Rodica Baciu în 1998, care sunt în prezent și acți­onari majoritari, fiecare a­vând o participație de 37,5 la sută. Cei doi fii ai soților, Mirel și Eusebiu Baciu, dețin fiecare câte o participație de 10 la sută, respectiv, cinci la sută din companie.

Materom este o afacere de familie, cu 23 de ani experiență. Este în Top 3 în rândul distribuitorilor de piese auto cu capital sută la sută românesc. Grupul cuprinde reprezentanțele Mercedes-Benz, Opel, Skoda, Dacia, Renault, Nissan, Volkswagen. Materom face parte din alianța Nexus Automotive International în 2015 și reprezintă conceptul de service NexusAuto în România. Echipa Materom este formată din 500 de angajați.

Articole similare