Actualitate

O femeie din Glodeanu Siliștea, pedeapsă cumplită pentru un câine pe care îl bănuia că i-ar fi ucis două pisici

Caz șocant în comuna Glodeanu Siliștea. O buzoiancă și-a făcut dreptate singură după ce i-au dispărut două pisici. Fără să stea prea mult pe gânduri și amețită de aburii alcoolului, femeia, de 67 de ani, a omorât câinele unei vecine, pe care îl bănuia de moartea celor două feline. Animalul, un bichon în vârstă de 2 ani, ar fi murit otrăvit, însă urmează să se stabilească cu exactitate. Totul s-a întâmplat miercuri seară. Acum femeia este cercetată pentru ucidere din culpă, respectiv uciderea animalelor cu intenție.

Amintim că în luna decembrie 2019, un bărbat, de 54 de ani, din Săgeata, a fost trimis în judecată pentru o faptă similară. În vara lui 2019, Gheorghe B. și-a incendiat animalul de companie supărat că acesta îi omorâse 25 dintre cele 30 de păsări pe care omul le avea în curte.

S-a întâmplat în seara zilei de 6 august 2019. După ce și-a văzut păsările moarte, bărbatul și-a legat câinele de un pom din curte, l-a stropit cu benzină și i-a dat foc. Vecinii au auzit urletele animalului și au chemat Poliția, nu înainte de a încerca să stingă flăcările. Câinele a mai trăit o perioadă, însă rănile suferite i-au fost fatale în final.

Bărbatul a declarat anchetatorilor că era atât de supărat încât nu și-a mai dat seama ce face. Cu toate acestea, el va răspunde în fața legii pentru cruzimea cu care și-a pedepsit animalul de companie.

În luna ianuarie, dosarul a trecut de camera preli­minară, iar bărbatul nu a atacat cu apel decizia judecătorilor. La primul termen pe fondul cauzei, inculpatul a lipsit, iar la doilea termen s-a dispus suspendarea cauzei din cauza stării de urgență.

Acesta nu este singurul buzoian cercetat pentru rele tratamente aplicate animalelor. Tot anul trecut, pe 2 septembrie, un bărbat tot din Săgeata s-a ales cu dosar penal după ce și-a legat câinele de cârligul de remorcare al mașinii cu intenția de a-l duce unei mătuși care locuia în apropiere. A încercat să-l ducă pe jos însă câinele se împotrivea, iar pentru că nu a vrut să-l urce în mașină, l-a legat de aceasta. L-au văzut însă vecinii și l-au dat pe mâna Poliției.

Comportamentul deviant față de animale, încă nu este pedepsit cu închisoare

În România, Judecătoria Sectorului 1 a decis, la începutul anului 2020, arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat bănuit că a spânzurat un câine în centrul Capitalei, fiind pentru prima oară când autoritățile au luat o astfel de măsură într-un caz de cruzime împotriva animalelor.

Mai multe cazuri de ­ani­male omorâte cu bestialitate au șocat opinia publică în ultimii ani. Deși de fiecare dată în astfel de cazuri se atrage atenția asupra unui comportament deviant care, în timp, ar putea degenera în violente asupra unor ființe umane, încă în România pedepsele pentru schingiuirea sau omorârea animalelor nu sunt de natură a descuraja astfel de fapte incalificabile.

Potrivit unei analize Ziare.com, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, instanțele din România dau condamnări cu amenzi penale sau cu suspendare, în procesele în care sunt ­tri­mise în judecată persoane acuzate că au maltratat sau ucis animale.

Pe de altă parte, deși asociațiile de protecție raportează că zilnic sunt două-trei cazuri de animale maltratate sau omorâte cu intenție, prea puține dintre acestea ajung în instanță. Numărul rechizitoriilor este doar de ordinul câtorva zeci, în ultimii trei ani.

Ce spune legislația

Maltratarea, schingiui­rea, mutilarea animalelor, uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, sunt infracțiuni potrivit legii. Iar cel găsit vinovat riscă închisoare de la 3 luni la un an sau amendă penală între 1.200 lei și 120.000 lei. Cel găsit vinovat poate primi interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la cinci ani. Sancțiunile sunt prevăzute la articolul 25 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

(1) Constituie infracțiu­ne și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  1. a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  2. b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  3. c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
  6. f) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  7. g) folosirea animalelor aparțînând subîncrengă­turii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulanțe, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. (1), instanța poate dispune ca pedeapsa complementară interdicția de a deține animale pentru o perioada de la un an la 5 ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker