AdministrațieEconomic

O comună buzoiană primește bani prin Programul Iluminat Public 2022

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus și Iluminat Public, în urma ședinței Comitetului de Avizare din 7 septembrie 2022. 1.496 de dosare au fost acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, conform listei publicate pe site-ul instituției.

Pentru Programul Rabla Clasic au fost aprobate 438 de dosare ce vizează 677 de autovehicule și opt motociclete, iar pentru Programul Rabla Plus au fost aprobate 116 dosare pentru 166 de autovehicule electrice, dintre care 130 pur electrice și 36 electrice hibride.

Programul Iluminat Public a fost un adevărat succes printre unitățile administrativ-teritoriale din țară, după cum a demonstrat-o ziua de 19 august, în care a fost lansat acesta. În doar șapte minute, fondurile alocate au fost rezervate integral, iar primăriile din toată țara au manifestat interes pentru obținerea fondurilor decontate în proporție de sută la sută de către Administrația Fondului pentru Mediu. Printre primăriile norocoase care au obținut finanțare, se numără și Primăria Năeni, căreia i-a fost aprobat un dosar în valoare de 362.661,17 lei.

„Imediat după deschiderea înscrierilor în aplicația informatică dedicată Programului Iluminat Public 2022, fondurile alocate au fost solicitate integral de un număr de 469 de UAT-uri. Acest lucru ne demonstrează că există un interes deosebit la nivel național pentru accesarea proiectelor care vizează eficientizarea consumului de energie. În acest sens, voi face toate demersurile necesare, astfel încât la rectificarea bugetară din perioada imediat următoare, bugetul programului să fie suplimentat cu încă 500 de milioane de lei, pentru organizarea unei noi sesiuni la sfârșitul lunii septembrie”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate de la nivel de comună, oraș sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie și, implicit, factura publică.

Finanțarea în cadrul acestui program se acordă în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale, într-o limită maximă de un milion de lei pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori; pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori, cel mult 2 milioane de lei; pentru orașe – 3 milioane de lei; pentru municipii de rang 0, respectiv municipiul București, maximum 50 de milioane de lei; pentru municipii de rang I – 6 milioane de lei; pentru municipii de rang II – maximum 5 milioane de lei.

Articole similare