Administrație

Ce au descoperit muncitorii sub „Platou”

Reabilitarea Piaței Daciei mai durează

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la fața locului nici în cazul reabilitării suprafeței din Piața Daciei, iar dacă în urmă cu o lună primarul Constantin Toma spunea că lucrările sunt în grafic, acesta a declarat, săptămâna trecută, că au apărut evenimente neprevăzute care vor decala, cel mai probabil, termenul de finalizare prevăzut inițial, respectiv, luna noiembrie a acestui an.

Scumpirile materialelor și lipsa muncitorilor, printre motive

Pentru întârzierile recente din Piața Daciei, edilul dă vina pe scumpirile materialelor de construcții, iar constructorul trebuie să achiziționeze cele necesare din banii proprii, urmând ca, mai apoi, să întocmească documentația aferentă achiziției, pentru a-i fi decontată suma cheltuită.

„În momentul ăsta există o mică întârziere. Marți (6 septembrie, n.r.) i-am convocat pe toți. Au avut probleme și au probleme din cauza creșterii prețurilor la materiale. Noi nu putem să plătim în avans absolut nimic, ei trebuie să achiziționeze materialele și după aceea le pun în operă, după toate semnăturile și cu toate certificatele de calitate, putem să plătim. Sper să se descurce, pentru că altfel ar fi jale. După contract, ei ar trebui să termine toată această lucrare până la sfârșitul acestui an (…) În mod normal, pot recupera aceste întârzieri”, a declarat Constantin Toma la Focus TV.

Dacă ar fi vorba numai despre aceste piedici, astfel de întârzieri s-ar putea recupera, este de părere primarului Buzăului. Mai apar, însă și alte complicații, iar drept exemplu, primarul a făcut referire la reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, începută în 2019 și care avea termen de finalizare de 20 luni. Între timp, însă, firma constructoare a întâmpinat dificultăți, tot pe fondul scumpirilor, dar și al pandemiei de Covid-19 sau a lipsei de personal și a intrat în insolvență. Cu toate acestea, firma a putut să își prelungească, din punct de vedere legal, contractul, iar Primăria nu a putut interveni în niciun fel în acest caz. Constantin Toma a mai spus că din această pățanie a dedus că e mai bine să se ferească să mai dea termene punctuale de finalizare a lucrărilor, pentru că pot apărea întâmplări neprevăzute care decalează totul.

„Trebuie să fim pregătiți pentru orice, pentru că, mai ales în vremurile astea, neprevăzutul lucrează. Am promis cu Liceul «Eminescu». Nu ne-am putut ține de cuvânt, firma a intrat în insolvență și pe nenorocitele astea de vremuri, când totul se scumpește și nu se mai găsesc nici oameni, toată lumea cere și salarii mai mari, n-au nici oameni suficienți, nu am fost în stare să dăm un termen. Ei au venit cu o mulțime de dovezi obiective și au putut să-și prelungească legal contractul, pentru că nu avem cum să-i oprim. Toate aceste proiecte sunt în curs, important este că avem banii. Că s-o mai întârzia două-trei luni (…) ăsta este proiectul, nu este nimic perfect”, a mai transmis Toma.

Descoperiri noi sub Piața Daciei

Se știe deja că centrul, respectiv zona din jurul străzii Cuza Vodă, este cea mai veche zonă din oraș, iar aici locuiau, în urmă cu câteva secole, negustori. Orașul Buzău a fost distrus de către turci și tătari în mod repetat, dar și în urma altor conflicte armate care s-au purtat în această zonă. Cu toate acestea, locuitorii l-au reconstruit de fiecare dată, iar legendele spun că ar fi tras și învățături din aceste pățanii și și-ar fi construit rute de scăpare, respectiv, numeroase tuneluri ce duc în diferite zone ale orașului, în caz că invadatorii vor ataca din nou.

Primarul Constantin Toma

Cât adevăr conțin aceste legende, nu se știe, cert este că muncitorii au descoperit recent niște „râpe“ în urma săpăturilor sub Piața Daciei și au fost nevoiți să oprească lucrările până când vor obține avizul Muzeului Județean că acestea nu au însemnătate arheologică. Nu este prima descoperire de acest fel, iar în luna iunie, muncitorii au dat peste fundațiile unor clădiri din perioada interbelică, distruse de către comuniști, care aveau în plan să construiască blocuri de locuințe în locul lor.

Nici planul de a construi parcări subterane în jurul Bisericii „Sfinții Îngeri” nu a mers mai departe tot din cauza unei descoperiri arheologice, iar studiile executate au demonstrat că în zona parcului de la Biserică se afla, în urmă cu câteva sute de ani, cimitirul orașului. Acest lucru a dat peste cap planurile Primăriei Buzău, iar municipalitatea se orientează către o altă zonă din oraș unde ar putea amplasa parcări subterane.

S-au mai descoperit acum, în ultimul timp, niște beciuri, râpe. Au venit cei de la Muzeul Județean, cu care avem contract, să facă constatări, să nu fie ceva istoric. Ei trebuie să ne dea aceste descărcări arheologice, așa se numesc. Constructorul nu poate înainta, și de aici avem o întârziere. Au motivat-o ei și au dreptate, pentru că în momentul ăla tu trebuie să oprești șantierul, ca să vină să facă constatarea pentru că nu poți să știi (peste ce dai, n.r.). Este Piața Dacia, este centrul orașului, a fost dintotdeauna centrul orașului Buzău sau, în sfârșit, în ultimele sute de ani, și s-au descoperit foarte multe lucruri pe acolo, pe dedesubt”, a spus primarul Buzăului.

Petrecerea de Anul Nou se va ține în Parcul Crâng

Deși la începutul acestui an Constantin Toma anunța că buzoienii vor petrece Revelionul în noua Piață a Daciei, edilul nu a vrut să riște să organizeze petrecerea într-o locație cu o dată de finalizare aparent incertă. Așa că, s-a gândit la un alt loc unde oamenii se pot strânge și a decis că anul acesta, petrecerea se va ține în Parcul Crâng, fără dubiu.

„Ca să nu existe niciun fel de risc, proiectul desfășurării sărbătorilor de iarnă va fi sută la sută în Parcul Crâng. Nu putem risca să proiectăm totul pe Piața Daciei, dacă Piața Daciei nu se realizează să rămânem în aer cu aceste sărbători de iarnă. Așa cum știți, eu țin foarte mult la toate sărbătorile. Începe și «Toamna Buzoiană» pe data de 18, pentru că este o tradiție, oamenii trebuie să se mai și distreze”, a mai spus primarul Toma.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker