marți, 22 septembrie 2020

O buzoiancă, printre cei 20 de tineri „promotori ai democrației europene 2020”

20 de tineri din toată țara au fost selectați să facă parte din proiectul #GenerationEU: Promotori ai democrației europene 2020. Printre aceș­tia se afla și buzoianca Tania Constantin, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Hasdeu și membră a American Council for International Education.

Buzoianca se va implica în promovarea valorilor europene în comunitatea locală. Promovarea în comunitățile locale a ­be­neficiilor apartenenței la UE reprezintă tema ediției din 2020, în jurul căreia participanții sunt invitați să propună un concept și să desfășoare acțiuni de comunicare.

„Trebuie să mergem în comunități să punem întrebări”

„Din cauza pandemiei proiectul a suferit niște modificări. A trebuit să îl mutăm în online, iar pe data de 26 mai urmează să ne lansăm o pagină de Facebook. Proiectul este coordonat de Parlamentul European și presupune ca noi, tinerii, să mergem în comunitățile din care facem parte și să punem întrebări pentru a descoperi care consideră oamenii că sunt avantajele apartenenței la Uniunea Europeană. Eu însămi nu am știut cum funcționează instituțiile europene, de exemplu. La acest proiect au aplicat tineri din toată România, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care să reprezinte ONG-uri cu tineri și pentru tineri. Eu am fost unul dintre cei 20 de tineri selectați”, a declarat Tania Constantin.

Buzoianca spune că este atrasă de activism, încercând să descopere diferite probleme în comunitatea sa, pe care încearcă să le rezolve aplicând pentru obținerea de fonduri europene.

Work-shopuri despre vlogging și fake news, și vizite la Bruxelles    

„De exemplu, la noi în Buzău vom avea niște proiecte de follow up. De asemenea, în luna septembrie, vom avea un atelier, un work-shop intitulat <Democrației europeană în acțiune> la care vor parti­cipa reprezentanți ai anumitor publicații gen <Decât o revistă>, <Școala nouă> și personalități precum Mihai Hash care să ne vorbească despre vlogging, fake news, jurnalism sau storytelling. Vom avea acțiuni organizate în comunitățile noastre pentru a demonstra că am învățat ceva. Implicăm tinerii în acțiuni civice și dezbatem subiecte actuale. Bine­înțeles că vom aborda și subiectul coronavirus”, a mai declarat Tania Constantin.

În ultima etapă a pro­iectului #GenerationEU, tine­rii vor putea dialoga cu reprezentanții României în Parlamentul European pe teme de actualitate și de interes, vor fi invitați la singurul Forum al demo­crației europene din România, de­dicat tinerilor și vor avea posibilitatea de a participa la o vizită de studiu la Bruxelles, în luna noiembrie.

În 2018, buzoianca Tania Constantin a câștigat o bursă de studii care i-a permis să urmeze clasa a XI-a într-un liceu din SUA. Acum Tania s-a întors acasă și este clasa a XII-a în Colegiul Hasdeu, rămânând un fel de „ambasador” al programului de schimb de experiență FLEX (Future Leaders Exchange Program) care a trimis-o în America. Este vorba des­pre un program susținut de Consiliile Americane pentru Educație Inter­națională, Ambasada Sta­telor Unite în România și de Ministerul Educației Na­ționale.

loading...
error: Content is protected !!