Opinii

O bătaie de joc la adresa României

Dosarul Revoluției este fix oglinda sistemului de justiție din România. Un munte de incompetență, de corupție, de praf în ochi aruncat proștilor. Dosarul Revoluției este, juridic, zero barat și nu trebuie să fii un geniu ca să pricepi asta. Dar, da, trebuie să-l citești cu mintea deschisă, nu îndoctrinată de sloganurile procurorilor „frumoși și liberi” din țărișoară. Trebuie să-l citești având totuși habar despre istoria acestei țări.

Dosarul Revoluției este o povestioară de doi bani, prin care procurorii Secției Parchetelor Militare s-au apucat de fabricat istorie, când treaba lor era să facă un rechizitoriu bazat pe fapte reale și susținut de probe cu valoare juridică. Nu au făcut.

Dosarul Revoluției este o bătaie de joc la adresa României. Este o bătaie de joc față de ceea ce a fost, de fapt, Revoluția din 1989. Față de cei care au murit atunci pentru libertatea nostră, inclusiv pentru libertatea acestor procurori militari incompetenți și de rea-credință, care se joacă de-a dosarele.

Ar trebui judecați Iliescu & Co? Da. Ar trebui judecați și ar trebui să răspundă pentru crimele de la Revoluție. Nu se va întâmpla, în baza dosarului Revoluției, așa cum arată el acum, pentru că nu poți judeca și condamna pe cineva în baza unor hârțoage cu pretenție de dosar penal. Și spun asta cu amărăciune, dar o spun nu pentru că am răsfoit în fugă rechizitoriul. Ci pentru că de mulți ani mă preocupă acest subiect. Am citit și am scris mult pe tema asta, am avut „n” dialoguri și cu procurorii care au lucrat la acest dosar, și cu alții magistrați, și cu istorici, și cu victime, și cu familiile celor decedați în ’89, și cu asociații ale revoluționarilor, și cu martori, și cu inculpați. Iar dosarul aproape îl visez.

Am zero entuziasm că procurorii au retrimis în instanță dosarul Revoluției, după ce el a fost desființat, până la copertă, de judecători, pentru că nu ai cum judeca juridic o poveste. Am zero entuziasm și pentru că jurnalism înseamnă 100% probe, fapte reale susținute prin dovezi. Doar la opinii poți vorbi și despre credințe, dar și acolo trebuie să te bazezi, totuși, pe ceva real.

Sunt trei decenii de când niște procurori incompetenți, în primul rând, și sclavi își bat joc de noi și trădează România.

Articole similare