Economic

Nou cutremur pe piața muncii: un producător de mobilă concediază 200 de nehoieni

200 de buzoieni sunt pe cale să își piardă locul de muncă după ce o fabrică de mobilă de la Nehoiu, Nik­mob, va concedia toți angajații, până cel mai ­pro­babil în cea de-a doua parte a lunii septembrie. Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, Ionel Tociu, a anunțat că aceasta este cea mai mare concediere colectivă operată de o fabrică din județ. Concedierile vin după ce firma de mobilă, care era cel mai mare angajator din nordul Buzău­lui, a pierdut comenzile cu doi retaileri importanți pe piața din România.

,,Este prima concediere colectivă ce va fi efectuată în județul Buzău, cu un număr așa de mare de persoane, peste 200.  Este vorba despre fabrica de mobilă de la Nehoiu, ne-au făcut înștiințarea că urmează procedura de concediere colectivă. Probabil, undeva în a doua parte a lunii septembrie, se va trece  efectiv la concediere”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, citat de news.ro.

În zona de nord a județului nu sunt locuri de muncă pentru cei care vor rămâne fără slujbă în această toamnă. Cel mai probabil, ei își vor găsi un nou loc de muncă în județele învecinate, precum Brașov sau Covasna, deoarece distanța până în municipiul Buzău, unde ofertele de muncă sunt mai numeroase, este foarte mare.

Aceasta este cea de-a doua firmă care anunță că va lăsa fără loc de muncă un număr mare de persoane într-o singură lună. După ce firma turcească Superlit a anunțat că își va încheia activitatea pe care, până acum, o desfășura în municipiul Buzău, o nouă firmă, de data aceasta din Nehoiu, va concedia buzoienii. Situația este cu atât mai nefavorabilă cu cât Buzăul este de două săptămâni la coada clasamentului în privința locurilor de muncă pe care le oferă, dar și în privința cererii din partea buzoienilor, lucru care va conduce către o economie slabă și, de ce nu, către o rată a șomajului mare, din nou.

Reamintim că Buzăul a avut la începutul anului cea mai mare rată de șomaj din țară. La sfârșitul lunii iulie, județul Buzău avea o rată a șomajului de 5,55 la sută, având înregistrați 9.521 de șomeri în evidențe, dintre care indemnizați sunt circa 1.450.

Localizată în orașul Nehoiu, Nikmob are o tradiție de peste 100 de ani în exploatarea și prelucrarea lemnului. În ultimii 20 de ani, Nikmob s-a specializat în producția de mobilier pentru copii, care este distribuit de retaileri cu acoperire globală în 37 de țări, de pe patru continente. Fabrica Nikmob, care se întinde pe o suprafață de 39.000 de mp, prelucrează anual echivalentul a 45.000 mc de buștean. Deșeurile rezultate sunt folosite pentru încălzirea fabricii și sunt reciclate ca brichete, ară­tând preocuparea pentru protecția mediului. Produsele Nikmob corespund standardelor de ca­litate și siguranță europene, ­ame­ricane, canadiene și australiene.

Articole similare