Educație

Pe 23 august se dă startul programului ,,Clase de inspirație finlandeză”

Peste 2.000 de preșcolari și elevi de clasă pregătitoare din Buzău vor beneficia de pedagogia finlandeză, în cadrul unui proiect derulat de Primărie și Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”. ,,Clase de inspirație finlandeză” este un program de dezvoltare profesională ce utilizează educația finlandeză ECEC (Early Childhood Education and Care, adică educație timpurie) ca bază pentru dezvoltarea competențelor pedagogice ale profesorilor, relevante pentru propriile școli și centre, în contextul cultural și mediul local. Cel mai important este că modelul finlandez nu este unul standardizat, finlandezii nu vin cu un model prefabricat, ci vor și ei să înțeleagă ce înseamnă școala în municipiul nostru și să învețe cunoștințele și practicile pe care ei le-au testat în țara lor.

Viceprimarul Oana Matache
Viceprimarul Oana Matache

Luni, 23 august, o delegația finlandeză, care va fi însoțită de ambasadorul Marjut Akola, va sosi la Buzău pentru a da startul primei etape a programului, care se desfășoară în perioada 23 august 2021-1 iunie 2022, etapă ce  presupune instruirea educatorilor, învățătorilor și directorilor din cele 15 unități școlare înscrise în program, precum și monitorizarea permanentă a implemen­tării la clasă și măsurarea rezultatelor în mod științific, la finalul primului an școlar de pilotare a proiectului.

,,Educația finlandeză a ocupat mult timp și în mod constant cele mai bune poziții în toate tipurile de evaluări. Merită menționat, cea mai importantă recunoaștere a sistemului ­edu­cațional al țării: conform studiilor internaționale, care sunt efectuate la fiecare trei ani de către organizația de autoritate PISA, școlarii finlandezi au demonstrat cel mai înalt nivel de cunoștințe din lume. De asemenea, au devenit cei mai buni cititori copii de pe planetă, clasându-se tot­odată pe locul 2 la Științe și pe locul 5 la Matematică”, precizează viceprimarul Oana Matache.

Clasele nu vor fi amenajate în stilul finlandez; instrumentele de bază pe care experții finlandezi le-au cerut sunt calculatoare în clase și proiectoare. În cazul în care se va dori o modificare, copiii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu acest lucru. Pentru coordonarea acestui proiect vor fi aleși unii dintre cei mai buni oameni în domeniul educațio­nal ai momentului, prin implicarea cărora Buzăul poate deveni un exemplu de reformare a educației la nivel național.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker