Actualitate

Cum a ratat râmniceanca Diana Tăicuțu postul de inspector școlar de Arte din cauza unui scandal sexual

Mare agitație, zilele acestea, în școli și la inspectoratele școlare din toată țara, din cauză că urmează să fie numiți cu delegație mii de directori, directori adjuncți și inspectori școlari, în perspectiva debutului noului an școlar. În unele județe, consiliile de administrație ale inspectoratelor școlare s-au întrunit deja și au ­operat primele schimbări, care vor fi valabile cel puțin până la organizarea unor concursuri pentru aceste funcții, cel mai probabil la sfârșitul acestui an, așa cum s-a exprimat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În județul Vrancea o astfel de numire controversată s-a făcut pentru postul de inspector școlar de Arte, funcție în care a fost numită o fostă directoare a Liceului de Artă ,,Gh. Tătărescu” din Focșani, protagonista unui scandal imens în urmă cu trei ani, când fotografii și imagini video cu ea complet dezbrăcată, în scene tandre alături de un elev, au apărut în presă. În urma acelui scandal profesoara a demisionat de la condu­cerea școlii.

Râmniceanca Diana Tăicuțu, membră a filialei buzoiene a Uniunii Artiș­tilor Plastici, este profesoară de pictură și a fost desemnată să o înlocuiască  în funcția de inspector școlar pe profesoara de muzică Doina Colavinni, despre care presa vrânceană afirmă că este ,,o personalitate distinctă a județului, cu performanțe în domeniul pe care îl stăpânește cel mai bine, pianul”. Doina Colavinni era inspector de cel puțin zece ani și, din informațiile presei vrâncene reiese că nu se mai află în grațiile actualei conduceri a Inspectoratului Școlar Vran­cea, instituție politizată masiv în ultimul an de Partidul Național Li­beral. De altfel, inspectorul școlar general din Vrancea, Daniela Marchitan, nu a putut fi contactată de presa din județul vecin pentru a explica argumentele care au primat în cazul ­pro­punerii ca acest post să fie ocupat de o persoană care a fost sancționată pentru scandalul în care a implicat școala pe care o conducea. Nici noul inspector nominalizat nu a fost de găsit pentru un punct de vedere pe acest caz, mai ales că unele dintre pedepsele numeroase primite acum trei ani abia s-au șters.

Ministrul Cîmpeanu, scandalizat

Cazul fostei directoare de la Liceul de Artă din Focșani, implicată acum trei ani într-un scandal amoros cu un elev și propusă în urmă cu trei zile inspector de Arte, l–a scandalizat și pe ministrul ­Edu­cației, Sorin Cîmpeanu. Într-o intervenție televizată, acesta a precizat că va respinge propunerea IȘJ Vrancea, ca Diana Tăicuțu să fie inspector.

,,În primul rând, ea nu a fost pusă inspector. Pentru a ajunge inspector era nevoie de avizul Ministerului Educației. Au fost trimise, într-adevăr, ­pro­punerile pentru avizare și, în mod evident, eu nu voi aviza această propunere pentru acest candidat. Eu, ca ministru, nu avizez această propunere. Am cerut deja să formuleze o altă propunere, care să corespundă atât din perspectiva competenței, cât și din perspectiva eticii și integrității. Cu siguranță colegii mei au primit deja o altă propunere”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ulterior acestei declarații, Inspectoratul Școlar Vrancea a venit cu precizări, explicând că profesoara Diana Tăicuțu ,,este expert în Corpul Național al Experților în Management Educațional și nu s-au înregistrat alte acorduri de detașare în interesul învă­țământului pentru această funcție (de inspector școlar de Arte, n.r.)”.

La rândul ei, directoarea Liceului de Artă ,,Gheorghe Tattarescu” din Focșani a menționat într-o adresă către IȘJ Vrancea că ,,în ultimii trei ani, doamna profesor Tăicuțu Diana Rozalia a dat dovadă de profesionalism la catedră, pregătind elevii pentru multiple activități artistice și examene de profil, la care aceștia au obținut rezultate deosebite. În ceea ce privește deontologia profesională în relațiile cu elevii, doamna profesor a ma­nifestat o atitudine exemplară de la emiterea sanc­țiunii disciplinare și până în prezent”, a precizat Ioana Camelia Constantinescu, directorul Liceului de Artă ,,Gheorghe Tattarescu” din Focșani.

Povestea scandalului amoros

În anul 2018, pe o pagină de Facebook au fost postate fotografii în care profesoara de pictură apare în ipostaze explicite alături de un elev de clasa a XII-a, în vârstă de 19 ani, prin urmare major, cu explicația „Arta sexului la Focșani. Directoarea liceului de Arte transformă elevii în jucării sexuale și predă la domiciliu”. S-a menționat atunci că imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere montată de fostul soț al profesoarei, cu scopul de a dovedi infidelitatea ei.

Imaginile nu au stat foarte mult pe pagina de Facebook, fiind șterse, însă ele au fost preluate în presă, lucru care a condus la declanșarea imensului scandal, totul culminând cu o cercetare disciplinară înche­iată prost pentru profesoară. Dianei Tăicuțu i s-a suspendat pentru o perioadă de trei ani dreptul de a se înscrie la un concurs pentru a ocupa o funcție didactică superioară, rămâ­nând doar simplă profesoară, fără drept de a primi gradație de merit.

Ea a mai primit încă patru sancțiuni complementare la nivel de unitate de învățământ, conform codului de etică al școlii, respectiv i s-a suspendat dreptul de a fi diriginte timp de patru ani, să predea doar la gimnaziu și să nu poată însoți elevi în tabere sau la olimpiade școlare. De asemenea, s-a stabilit că nu va putea fi niciodată director al Liceului de Artă. Profesoara nu a contestat măsurile, asumân­du-și responsabilitatea pentru cele întâmplate.

Fostul soț, care este tot profesor la acel liceu, a primit doar un avertisment scris pentru faptul că a adus prejudicii de imagine liceului, întrucât a ieșit în presă cu informații despre acest scandal.

Cât despre elevul amorezat, acestuia i s-au scăzut două puncte la media de la purtare, fapt pentru care a pierdut o bursă pe care o câștigase de la Casa Regală a României, tânărul fiind un apreciat și talentat artist plastic.

Articole similare