Administrație

Noi investiții în municipiu

Nu doar străzile și clădirile vor intra în reabilitare, ci și lacurile din oraș, cu precădere, Iazul Morilor, față de care primarul Constantin Toma are o simpatie aparte și pe care îl consideră emblematic pentru Buzău.

După ce, în luna septembrie a anului trecut, a fost marcată încheierea oficială a lucrărilor primei etape a proiectului de ­va­lorificare a Iazului Morilor, primarul Toma anunță că nu se va opri aici. Dat fiind că bugetul local de anul acesta permite o serie de investiții semnificative, edilul buzoian are în plan să preia Iazul Morilor din administrarea Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare și să îl reabiliteze cu ajutorul fondurilor europene. Iazul este esențial și pentru celelalte lacuri din municipiu, pentru că le alimentează cu apă, iar primarul intenționează să „reîmprospăteze” toate lacurile din oraș.

„Un alt proiect foarte important pe care l-am demarat, înseamnă un proiect integral de reconstrucție ecologică a canalului Iazul Morilor și a tuturor lacuri­lor pe care acesta le alimentează. În prezent, Iazul Morilor alimentează exclusiv toate cele șapte lacuri din municipiul Buzău și trebuie să preluăm acest iaz. În momentul acesta este la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, am început demersurile de preluare prin hotărâre guvernamentală, astfel încât, să putem veni cu un proiect european foarte serios, de reabilitare și a iazului, dar și a tuturor lacurilor de pe teritoriul municipiului Buzău”, a declarat, recent, Constantin Toma.

În luna septembrie a anului trecut, odată cu ­des­chiderea Parcului Iazul Morilor, primarul Buzăului anunța că intenționează să îl transforme într-un punct de atracție din oraș, pentru a ajuta la dezvoltarea ­tu­rismului, dar și pentru a fi folosit la irigații, fiind o sursă de apă importantă din municipiu, dar încă neexploatată.

„Acest Iaz al Morilor intră pe la Galleria Mall, trece pe lângă avionul din sensul giratoriu de pe Unirii, apoi pe o conductă de un metru (diametru, n.r.) și parcurge cam cinci kilometri până la ieșirea din Buzău. Am făcut deja intervenții la Ministerul Agriculturii, la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, ca acest canal să devină proprietate a municipiului Buzău, pentru că îl putem pune în valoare, atât din punct de vedere al atractivității pentru buzoieni și, de ce nu, pentru turiști, dar și din punct de vedere economic. Se pot iriga circa 2.000 de hectare dacă îl vom decolmata și îi vom aduce valoare, dar și să realizăm un proiect la care țin foarte mult și pe care îl am de mai multă vreme în cap, respectiv, să recuperăm apa de ploaie, acea apă meteorică pe care o avem și pe facturi, să nu o mai ducem în rețeaua de canalizare, ci direct în Iazul Morilor. De aici, în mai multe acumulări de apă, în acest moment Buzăul având în jur de 27 hectare luciuri de apă, care, în următorii patru ani, doresc să ajungă la cel puțin 50 de hectare, bineînțeles, apa adunată prin intermediul Iazului Morilor, atât din apa de ploaie, dar și din râul Buzău. Fără excepție în acest moment, aceste lacuri care însumează 27 de hectare de apă sunt alimentate din Iazul Morilor și din apa râului Buzău”, spunea Toma, în toamna anului trecut.

Articole similare