Administrație

Nici gratis nu-i bine!

Dispută în Consiliul Local pe tema donației de teren pentru Spitalul Municipal

Pe parcursul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal, care a avut loc marți, a fost supus aprobării și proiectul de hotărâre ce vizează cedarea către Primărie a unui teren, pe care să fie amplasat viitorul spital municipal. Fundația Umanitară Agrinvest este cea care dă Primăriei terenul în suprafață de 24.134 metri pătrați (2,4 hectare), care este amplasat la ieșirea din oraș, spre Ploiești. Planul Primăriei nu vizează însă doar construirea unui spital, ci și a unui complex de locuințe pentru personalul medical care va alege să profeseze la Buzău, precum și a unui centru pentru bătrâni, cu toate facilitățile aferente; dar, pentru toate acestea, ar fi nevoie de aproape șapte hectare, suprafață pe care Primăria speră să o obțină de la același binefăcător.

Subiectul a stârnit însă discuții printre consilierii municipali prezenți la ședință, iar, în timp ce unii au salutat decizia Primăriei Buzău de a se implica într-un demers de o asemenea amploare, alții au profitat de ocazie să răbufnească și să își exprime nemulțumirile față de deciziile lui Constantin Toma.

Nelămuririle legate de acest subiect au fost enunțate de către consilierul USR Petrică-Irinel Cîrstea, care a avut câteva intervenții în ce privește clauzele acordului dintre Fundația Umanitară Agrinvest și Primăria Buzău, și Andrei Neder, consilier PNL, care a dorit să știe cum plănuiește Primăria să atragă medici în noua unitate spitalicească, dat fiind că, în ultima vreme, cadrele medicale tind să plece din Buzău. În ambele cazuri, consilierii au primit răspunsuri edificatoare de la primarul Buzăului.

Schimb de replici între Toma și Florescu

Și consilierul PMP Constantin Florescu a avut câteva nelămuriri, care au degenerat, însă, într-o discuție aprinsă, iar cei doi politicieni locali și-au spus vorbe grele în cadrul ședinței de marți, de la Primărie. Constantin Florescu l-a acuzat pe primarul Buzăului de faptul că va începe încă un proiect pe care nu-l va duce la bun sfârșit, precum cel din urmă cu mai mulți ani, de a înființa un campus universitar la Buzău.

Primarul i-a spus că inițiativa nu i-a aparținut lui, ci fostului primar Constantin Boșcodeală, care anunța cu fast, în anul 2011, deschiderea unei filiale ale Universității Valahia din Târgoviște la Buzău, lucru care a rămas, însă, la stadiul de plan. Constantin Toma l-a acuzat pe consilierul municipal de faptul că vrea doar să împiedice un demers benefic, nicidecum că ar fi vreo problemă cu planul Primăriei, iar atitudinea sa este una contra dezvoltării orașului.

„Criticați o treabă pe care ar trebui s-o (aprobați, n.r.). Votați împotrivă, oricum, ca de obicei, n-avem nicio problemă. Buzoienii au văzut cu ce vă ocupați în acest oraș și în acest consiliu. Trebuie să avem un spital municipal și un centru de sănătate la Buzău, și-l vom avea chiar dacă acest Florescu nu dorește așa ceva. Buzăul dorește!”, i-a răspuns primarul Toma.

De cealaltă parte, Constantin Florescu a reacționat vehement acuzațiilor primarului Buzăului și l-a întrebat de ce trebuie neapărat acest teren donat și municipalitatea nu caută alte soluții, în interiorul orașului sau la Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, consilierul PMP l-a acuzat pe Toma de faptul că vrea să se folosească de acest proiect pentru a-și asigura locul la Palatul Comunal pentru încă un mandat, iar ceea ce plănuiește edilul nu este altceva decât o „gogoriță propagandistică”: „Cine a spus că nu dorește? Am spus eu că nu doresc? Vreau proiecte care să fie realizabile. Există terenuri, inclusiv acel teren unde ați vrut să faceți campusul post-universitar și mai este un teren pe (strada, n.r.) Colonel Buzoianu unde a avut sediul Poliția Locală, care se pretează (…) Există terenuri în municipiul Buzău, există proiecte la Ministerul Sănătății gata făcute pentru populație, care pot fi implementate rapid, în doi ani de zile. Asta este o gogoriță propagandistică pe care o veți folosi șapte ani de zile, că vreți să faceți la buzoieni spital. N-o să faceți așa ceva!”, a replicat Florescu.

Primarul Toma a răbufnit și l-a acuzat, la rândul lui, pe Constantin Florescu de faptul că vorbește pe lângă subiect, de dragul de a stârni rumoare, „ca de obicei”, nicidecum pentru că are argumente solide care să demonstreze că deciziile sale sunt în detrimentul cetățenilor: „Domnule consilier, trebuie să ai acces la drumuri, trebuie să poți să fii aproape de București pentru intervenții (…) Bateți câmpii, ca de obicei! Buzăul merge înainte și fără tâmpeniile pe care le spuneți de fiecare dată”.

Schimbul dur de replici dintre cei doi s-a încheiat tot într-o notă de învinuire, iar Constantin Florescu i-a spus primarului că așteaptă scuze pentru vorbele nedrepte care i-au fost adresate, fără a se abține din a face un comentariu acid la adresa edilului Buzăului: „Vă rog să vă cereți scuze de atitudinea asta (…) Mi-e foarte greu să accept un primar care e cercetat pentru spălare de bani”. Nici Constantin Toma nu s-a lăsat mai prejos, spunându-i consilierului Florescu că inventează lucruri la adresa sa, pe care le pune pe fondul eșecului plângerii penale din primăvară, când lucrările de reabilitare de pe marile bulevarde din oraș au fost sistate, din pricina unei suspiciuni de fraudă. Ancheta DNA a dezvăluit că aceasta a fost neîntemeiată, însă identitatea făptașului nu a fost confirmată, iar suspiciunea planează, în continuare, asupra lui Constantin Florescu, cel care amenințase anterior că va lua măsuri la instituțiile abilitate. „Vai de capul tău! Ți-a picat chestia aia cu plângerea penală și acum inventezi alte chestii!”, a adăugat Toma, în încheiere.

Articole similare