vineri, 14 august 2020

Newsweek România: Judecătorul Florescu a condamnat jurnaliști la pușcărie cu executare. PMP îl vrea primar la Buzău

Constantin Florescu, judecătorul buzoian care a condamnat jurnaliști la pușcărie cu executare, a fugit de la PSD la PMP pentru a putea candida la Primăria Buzău. Culmea, în prezența liderului PMP Eugen Tomac, ex-judecătorul pesedist a uitat numele partidului care l-a garantat și propus drept candidat pentru fotoliu de primar.

Pentru faptele sale de vitejie împotriva ziariștilor incomozi de la Buzău, numele lui Constantin Florescu este menționat la loc de cinste în lucrarea „De la post-comunism la pre-tranziție”, realizată de Grupul pentru Dialog Social sub îndrumarea lui Victor Bârsan.

Fraudarea alegerilor, neinteresantă pentru judecător

În anii tulburi de după 1990, ziariștii erau incomozi pentru sistemul care acaparase România. La Buzău, cu ocazia alegerilor locale și generale din anul 1996, jurnaliștii au dezvăluit abuzuri grave ale magistraților buzoieni. Primul, în cursul procesului de numărare a voturilor la Biroul Electoral Central. Al doilea, în momentul tragerii la sorți a componenței Biroului Electoral Central Buzău.

Potrivit lucrării „De la post-comunism la pre-traniziție”, ziariștii buzoieni au dezvăluit că judecătorul Constantin Florescu a închis ochii la o fraudă electorală. Pe 3 iunie 1996, doi candidați al Partidului Alternativa României, aflați în sediul Biroului Electoral Municipal, au surprins doi membri ai Comisiei Electorale de la Secția nr. 17 în timp ce ștampilau ilegal buletinele de vot.

Cei doi candidați au sesizat reporterii aflați în zonă și ulterior pe judecătorul Constantin Florescu, vicepreședintele Biroului Electoral Municipal. În loc să remedieze situația, judecătorul l-a pus pe fugă pe un fotoreporter de la ziarul OPINIA care imortaliza flagrantul.

Un an de închisoare cu executare pentru un articol

Ulterior, în cotidianul OPINIA a apărut o dezvăluire sub semnătura lui Sabin Orcan referitoare la arestarea unor oameni de afaceri protejați de sistem. Ancheta de presă conținea următoarele pasaje: „De ce a întârziat timp de doi ani dosarul celei mai mari evaziuni fiscale din Buzău?/ Firma D I Company, acuzată de înșelăciune de peste un miliard de lei, și-a cumpărat sediu în casa mamei fostului procuror șef de municipiu/ Destituit recent din funcție, procurorul Cornel Georgescu a fost propus acum de PNȚCD pentru postul de subprefect!”.

Materialul l-a înfuriat atât de tare pe procurorul politician încât l-a dat în judecată pentru calomnie pe jurnalistul Sabin Orcan.

Ce s-a întâmplat ulterior? Aflăm dintr-un text semnat de Călin Bostan în volumul menționat anterior: „În data de 11 martie 1997, o instanță a Judecătoriei Buzău, condusă de vicepreședintele Constantin Florescu, a condamnat la câte un an de închisoare cu executare, pentru calomnie, trei ziariști de la OPINIA din Buzău. Cei trei, Corneliu Ștefan (director general al S.C. OPINIA S.A.), Florian Angelo (director executiv al aceleiași societăți) și Sabin Orcan (redactor–șef adjunct al ziarului OPINIA) au fost trimiși în judecată în urma plângerii formulate de fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. Prin Sentința penală nr. 461/11.03.1997, ziariștii au fost obligați și la plata, în solidar, a sumei de 140 milioane lei de către partea vătămată, reprezentând daune morale pretinse de acesta”.

Informații despre tulburii ani ’90 și relația jurnaliștilor români cu statul abuziv pot fi găsite și aici.

Roba de judecător dată pe haina de politician

Partidul Mișcarea Populară, înființat din ordinul lui Traian Băsescu și preluat de Eugen Tomac, a ajuns subiect de glume după ce a fost lansată candidatura ex-pesedistului Constantin Florescu la Primăria Buzău. În cadrul conferinței de presă, în prezența lui Eugen Tomac, a controversatului deputat Adrian Mocanu și a secretarului general adjunct Ioana Constantin, Constantin Florescu a ținut un discurs motivațional pentru alegătorii buzoieni. Discurs care a generat hohote de râs. De ce? Pentru că ex-pesedistul Florescu a uitat… numele noului partid la care a aderat și care l-a desemnat candidat la primărie.

„Astăzi, declar oficial în fața reprezentanților presei și în fața tuturor cetățenilor buzoieni că accept candidatura pentru funcția de primar la Primăria Buzău din partea partidului… partidului… (<Mișcarea Populară>, îi suflă deputatul Adrian Mocanu, n.r.)… partidului România… partidului PMP… eu eram obișnuit cu… PMP, da, Mișcarea Populară”, a fost cuvântul de debut al candidatului PMP la Primăria Buzău.

Ce spun liderii PMP despre candidatul care condamna ziariști la pușcărie

Newsweek România a întrebat mai mulți membri PMP ce părere au despre această candidatură.

  • Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că „tratează cu toată seriozitatea” situația judecătorului Florescu, dar decizia este a partidului. „Tratăm cu toată seriozitatea ultimele apariții din presă, însă cu tot respectul pentru ziariștii corecți, decizia va fi una politică”, a spus Tomac. El a spus că o decizie în ceea ce privește menținerea candidaturii lui Florescu nu o va lua doar el. „Am luptat în  mod consecvent pentru libertatea presei, însă decizia va fi luată în forurile partidului”, a arătat președintele PMP.
  • Fostul președinte Traian Băsescu, acum europarlamentar PMP, a evitat să se pronunțe. „Ce să spun eu? E pensionat. Un judecător condamnă și ziariști, și borfași, și vinovați, și nevinovați”. Întrebat dacă PMP ar trebui să renunța la candidatura lui Florescu, Băsescu a spus: „Nu știu, habar nu am!”.
  • Purtătorul de cuvânt al PMP, Mihail Neamțu: „Nu comentez”.
  • Singurul care a criticat această candidatură și a spus că acesta ar trebui să fie retras a fost deputatul PMP Robert Turcescu. „Este o candidatură inacceptabilă. Nu cunosc filiera prin care a ajuns în PMP. Dar este adus odată cu cei care au plecat din PMP, s-au dus la ALDE și acum s-au întors. Sunt împotriva primirii unor traseiști. Trebuia să învățăm din experiența cu UNPR”, a spus Turcescu. De altfel, el a scris și pe Facebook că nu este de acord cu susținerea fostului judecător Florescu: „Acest personaj nu poate fi candidatul PMP la primăria Buzău! E o mizerie ce se întâmplă și m-am săturat să văd tot felul de neghiobi sau de traseiști venind în PMP ca să prindă un loc pe liste”.

 

2 COMENTARII

  1. Sa nu uitam ca Dl Florescu a terminat dreptul ca sef de promotie pe vremea cand chiar „se facea carte”. In rest ii dau dreptate lui Basescu, uneori presa de scandal merge prea departe.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!