Actualitate

Newsweek.ro, publicație condusă de buzoianul Sabin Orcan, creștere importantă de audiență: locul IV național la numărul de cititori unici

Versiunea online a revistei Newsweek România, newsweek.ro, își consolidează creșterea în clasamentul publicațiilor care oferă știri și analize. Vineri, 12 martie, newsweek.ro a atins, potrivit SATI, cota de aproape 300.000 de cititori unici, peste site-uri importante. SATI (Studiul de Audiență și Trafic Internet) face parte din BRAT (Biroul Român de Audit al Tirajelor) și oferă date în timp real despre numărul de cititori ai site-urilor membre din România.

În topul site-urilor care publică știri și analize, conform SATI, newsweek.ro s-a situat vineri, 12 martie, pe poziția a patra, cu 297.255 cititori unici. În top trei s-au situat, în ordine, site-uri cu o vechime mult mai mare pe piață, precum, în ordine: digi24.ro, hotnews.ro și mediafax.ro. Pe locul al cincilea, sub newsweek.ro, s-a situat site-ul Antenei 3, cu puțin peste 276.000 de unici. Au urmat G4 Media (locul 6), ziare.com (locul 7, cu puțin peste 243.000 de cititori unici), România TV (8), evz.ro (locul 9, cu doar puțin peste 155.000 de cititori unici) și stiridiaspora.ro.

Primul număr al ediţiei româneşti a publicaţiei americane „Newsweek” a apărut pe piaţă pe 11 aprilie 2018, fiind lansat de jurnaliştii care au demisionat, la finele a anului 2017, de la „România Liberă”, conduşi de fostul director editorial, buzoia­nul Sabin Orcan. Ediţia românească a săptămânalului „Newsweek” este o publicaţie tipărită şi online, titlul este luat în sistem de franciză, iar societatea editoare îi are ca asociaţi pe Sabin Orcan, acţionar majoritar, alături de foştii membri ai echipei de la „România Liberă”. Revista a fost făcută exclusiv prin eforturile echipei lui Sabin Orcan şi „nu are niciun mogul în spate”, spunea Sabin Orcan pentru HotNews.ro, când a explicat că „Newsweek” România va avea două componente mari: una de publishing, a doua de organizare de evenimente, după modelul ediţiei globale „Newsweek”.

Înfiinţată în 1933 de jurnalistul american Thomas J.C. Martyn, „Newsweek” a devenit, cu timpul, una dintre cele mai de încredere surse de informare pentru ­mi­lioane de oameni din întreaga lume. Conform repatriot.ro, „apariţia Newsweek venea într-un moment de cotitură al istoriei moderne: era anul Marii Crize Economice, al ascensiunii nazismului şi al terorii staliniste. Fondatorul revistei a crezut însă că nu există o mai bună oportunitate pentru o publicaţie onestă, pusă în slujba cititorului. 85 de ani mai târziu, situaţia internaţională este la fel de tensionată, chiar dacă provocările sunt altele. Occidentul se reface după o nouă criză economică majoră, se confruntă cu pericolul terorismului şi cu războaie civile în Orientul Mijlociu, dar şi cu ofensiva Rusiei care încearcă să recapete statutul de putere mondială al fostei Uniuni Sovietice. În acest context internaţional complicat, România este o ţară sfâşiată de propriile conflicte politice şi sociale. O ţară în care şi credibilitate presei a avut de suferit, determinându-i pe mulţi cetăţeni să se retragă spre alte medii, în aşteptarea unor platforme care să promoveze ­jur­nalismul de calitate”.

Sabin Orcan are o experiență în media de 31 de ani, atât ca jurnalist de investigații, cât și ca manager de proiecte editoriale. El și-a în­ce­put cariera jurnalistică la cotidianul OPINIA, unde a lucrat în perioada 1990-2000, unde a fost redactor-șef adjunct. În același timp, a cola­borat cu numeroase publicații naționale („Tinerama”, „Ulti­mul cuvânt”, „Ziua”), precum și cu posturile de radio „Europa liberă” și BBC. Între 2004 și 2008, Sabin Orcan a fost coordonator de ediții regionale la „Evenimentul zilei„, iar în perioada 2008-2013 a făcut parte din condu­ce­rea trustului „Adevărul Holding”, mai întâi ca redactor-șef al ziarului gratuit „Adevărul de seară”, apoi ca prim-redactor-șef adjunct la cotidianul „Adevărul”. Totoda­tă, a fost managerul de proiect al primului ziar ro­mânesc din afara țării, „Ade­vărul de Moldova”. În perioada 2013-2016, el a fost reali­zatorul emisiunii „X-press” la postul de televiziune B1 TV, iar în intervalul iunie 2016-octombrie 2017, director editorial la „România Liberă”.

 

Articole similare