Actualitate

FOTO / Acțiune de ecologizare pe Valea Sibiciului

Sâmbătă 13 martie, Aluniș Art Center, împreună cu Societatea Exploratorilor – Prietenii Naturii, a organizat o acțiune amplă de ecologizare a pârâului care unește Sibiciu de Sus de Valea Sibiciului. Acțiunea de ecologizare va continua, sâmbătă 22 martie la Gura Teghii, pe Valea Păltinișului. Sâmbătă a fost a doua din campania inițiată anul trecut intitulată  „Tu ce vrei să lași în urmă?” și și-a propus, pe lângă strângerea propriu-zisă a deșeurilor, și sensibilizarea populației din mediu rural, asupra importanței conservării și protejării naturii.

Participanții la această acțiune de voluntariat au colectat în câteva sute de saci gunoi, care a însemnat, în mare parte plastic, aluminiu, tuburi, scutece și ambalaje toxice, toate nefaste mediului înconjurător!

După acțiunea de ieri, la care a participat, așa cum a făcut la fiecare acțiune de acest fel, Iulia Sârbu, președintele Aluniș Art Center, relatează despre dezastrul ecologic din teren: „Efortul nostru pornit entuziast s-a lovit de dimensiunea grozăviei. Zecile de saci, strânși cu mare greutate dintre ciulini, arbuști și tot felul de plante cu țepi, sunt nimic în comparație cu ce a rămas. S-a transportat gradual, pe măsură ce am strâns, apreciez ca peste 120 de saci (majoritatea cu plastic) au fost adunați la Valea Sibiciului azi. Pentru că jumătate dintre voluntari au strâns la Muntele de diatomită și pe malurile Buzăului, bănuiesc ca încă pe atât s-a colectat de acolo. Prietenii de la Societatea Exploratorilor au fost în aceste zone”.

Iulia Sârbu atrage atenția că oricâte acțiuni de ecologizare se vor face aici ele nu vor fi suficiente dacă oamenii nu înțeleg să colecteze selectiv. „Tot efortul nostru este nimic în comparație cu ce este nevoie. Și anume SĂ NU SE MAI ARUNCE GUNOIUL ÎN NATURĂ!”.

Tot ea relatează despre faptul că primarul Ștefan Gheorghe și-a făcut din ecologizare o misiune, și că nimeni nu mai are scuze pentru a nu colecta deșeurile și a le da mai departe celor de la primărie care se ocupă cu acest lucru. „NIMENI în Colți nu mai are vreo scuză să își lase gunoiul pe Valea Sibiciului. Sau să îl arunce în apă. Când ai la poartă inclusiv colectare selectivă, e momentul să intri în secolul XXI, chiar și cu 20 de ani întârziere. Știu că nu toată lumea aruncă. Dar e nevoie să îi tragem un pic de mânecă pe vecinii noștri atunci când vedem ca o fac. E nevoie ca fiecare să se implice, real, de partea asta a baricadei, pentru că doar împreună putem schimba în bine obiceiuri, iată, împământenite de zeci de ani”, mai spune Iulia Sârbu, președintele Aluniș Art Center, care apreciază gestul și efortul celor care s-au alăturat sâmbătă acestei campanii: „salut doamnele si domnii din Valea Sibiciului care au ieșit astăzi alături de noi! Va mulțumim, sunteți un exemplu minunat ca se poate, se poate face o schimbare! Mulțumiri speciale domnului Mihălcioiu de la Primăria Pătârlagele, un prieten al proiectelor Aluniș Art Center în general șsi un ajutor de nădejde azi, ne-a fost alături toată dimineața, și de mare ajutor în orice a intervenit”.

Mesajul lansat de cei implicați în acest proiect către populația din comunitățile așezate de-a lungul pârâului și către toți cei care au legătură cu aceste locuri este următorul: „Dacă vrei să te implici, ajută-ne să prevenim continuarea acestui dezastru: sună-ți bunica, bunicul, mătușa, părinții de la țară și spune-le ce se întâmplă cu gunoiul aruncat la râu! Că apa în care ei varsă insecticid, îngrășăminte, în care aruncă cauciucuri, animale moarte și pet-uri este apa din care TU bei la Buzău, la București, oriunde ai fi, dacă trăiești într-un oraș mare! Dacă vrei să te implici, ajută-ne și nu mai arunca gunoiul acolo unde au făcut-o de generații ai tăi, ci lasă-l să fie colectat de primărie. Și dacă primăria nu o face, sună-i, cere-le, schimbă ceva în satul, comuna ta!”.

Despre dimensiunea poluării vorbesc și fotografiile cu deșeurile găsite pe albia pârâului și împrejur au fost realizat de Iulia Sârbu și de Bogdan Tănase, membru al Societății Exploratorilor. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și în parteneriat cu Ținutul Buzăului

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker