Administrație

VIDEO / Neagu, despre vizita evaluatorilor UNESCO în Ținutul Buzăului: „Cea mai importantă zi de când conduc Consiliul Județean”

Doi evaluatori UNESCO, olandeza  Margaretha Roelfs și grecul Ilias Valiakos, au venit, joi dimineață, la Buzău, unde s-au întâlnit cu echipa Asociației „Ținutul Buzău­lui”, cu președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, cu directorul Agen­ției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, și cu primarii celor 18 unități administrativ-teritoriale care fac parte din teritoriul Geoparcului care aspiră la titulatura pe care i-o poate oferi Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știin­ță și Cultură.

Întâlnirea a fost deschisă de Răzvan Gabriel Popa, coordonatorul proiectului și
ma­nager general al Asoci­ației „Ținutul Buzăului”, ca­re a făcut o prezentare largă a proiectului, precum și o istorie a perioadei în care acesta s-a derulat.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Pe­tre Emanoil Neagu, a spus aceasta este cea mai importantă zi din cariera sa de conducător al instituției: „Astăzi, vă spun sincer, că, pentru mine, este cea mai importantă zi de când sunt preșe­din­te al Consiliului Județean. Iată că, după o perioadă lungă de timp, trebuie să mulțu­mesc celor care s-au implicat într-un proiect în care ne-au făcut și pe noi să credem. Stând aici și ascultându-l pe Răzvan Popa, președintele Asociației <Ținutul Buzău­lui>, mi-am dat seama că este cel mai bun ambasador al județului, care de 14 ani mun­cește pentru a putea realiza acest vis (…) Am înțeles că, înainte să cerem, trebuie să oferim. Menirea noastră este ca, fiecare în comu­ni­tățile noastre, să facem cât mai mult pentru cetățeni (…) Știm cu toții că județul Buzău este unul dintre cele mai importante noduri feroviare ale țării. În gară a tras un tren, iar linia fiind destul de lungă, s-a oprit la ultimul vagon, ultimul compartiment, ultima scară. De aceea, fac apel la dumneavoastră, toți primarii celor 18 unități administrativ-teritoriale ce intră în componența Ținutului Buzăului, să facem un efort și să urcăm în acest tren care în aceste zile oprește la Buzău. Cu siguranță vor mai fi și alte tre­­nuri, însă pentru dez­vol­tarea noas­tră este foarte important să urcăm în acest tren”, a spus președintele Consiliului Ju­dețean, Petre Emanoil Neagu.

„Geoparcul nu este despre roci, ci despre oameni”

Ilias Valliakos, unul dintre cei doi evaluatori UNESCO prezenți la Buzău, s-a declarat mulțumit că auto­ritățile publice sunt alături de echipa Asociației „Ținutul Buzăului”: „Mulțumesc tuturor că sun­teți aici, mulțu­mesc echipei <Ținutului Bu­­zăului> care a muncit ca acest teritoriu să devină par­te a geoparcurilor UNESCO. Este extraordinar că suntem toți aici și încercăm să mun­cim, să ne promovăm teritoriile împre­ună. Teritoriile au nevoie de acest concept pentru a se dezvolta. Noi suntem aici pentru că ați aplicat pentru a fi acreditați ca și Geoparc Global. Noi venim și facem verificări în urma că­rora scriem un raport, iar pe baza acelui raport boardul UNESCO decide dacă va acre­dita sau nu <Ținutul Bu­zăului> ca și Geoparc Global. Pentru noi are o mare importanță să vedem toți primarii celor 18 localități adu­nați aici și pe președintele Consiliului Jude­­țean, pentru că în­seam­nă că au înțeles despre ce este vorba. Pentru că trebuie să vă spun că geoparcul nu este despre roci, ci este în mare parte despre oameni. Ceea ce am văzut în documentele depuse este foarte promițător și sunt sigur că vom găsi, în zilele următoare, multe lucruri foarte interesante la vizita în teren. Vă urez succes în această călă­torie, iar dacă vă fi un succes, vă anunț că nu va fi un sfârșit, ci este abia un început al colaborărilor de succes, pentru că acreditarea este doar pentru patru ani, iar după acești patru ani va trebui să fiți reevaluați”, a spus Ilias Vailiakos.

Agenda evaluatorilor UNESCO și a echipei Asociației „Ținutul Buzăului” cuprinde, printre altele, vizite la Vulcanii Noroioși, Tro­vanții de la Ulmet, muntele de sare de la Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Așezările rupestre de la Alu­niș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker