Actualitate

FOTO / MaxiFarma a oferit rechizite și produse de îngrijire personală pentru 100 de elevi ai școlii din Simileasca

Miercuri, 15 septembrie, la Școala Gimnazială „Mihai Kogălniceanu” din municipiul Buzău a avut loc o lecție-eveniment de­dicată igienei corporale și orale. Copii de clasa a VIII-a și clasa a VII-a au primit pa­chete oferite de Oana Gheor­­ghiu, coordonatorul farmaciilor MaxiFarma.

Au fost pregătite pentru copii 105 pachete, pe care elevii Școlii Gimnaziale nr. 14 le-au primit după o discuție amplă, în care au învățat ori și-au reamintit cum să se spele pe cap, cum să se spele pe mâini și de câte ori. Pentru că este perioada în care

ne confruntăm cu virusul Sars-Cov-2, elevii au pri­mit informații și despre viroze, au învățat care este diferența dintre o viroză și o răceală, dar au primit și informații importante despre coronavirus, fiind în­drumați să se prezinte la medic atunci când apar simptome specifice acestui virus.

Copiii au fost foarte interactivi și au pus o mul­țime de întrebări legate de domeniul igienei. Mai mult, elevii care au fost activi la acest eveniment – fie că au răspuns între­bărilor puse de specialiști, fie că au pus, la rândul lor, întrebări – au primit în plus cadouri pe care și le-au ales singuri.

Coordonatorul MaxiFarma, farmacistul Oana Gheorghiu, spune că își dorește ca, în urma acestei activități, copiii să înțe­leagă faptul că igiena este foarte importantă, pentru că atunci când ești curat ești și sănătos. „Pentru că eu sunt și consilier local municipal și fac parte din Consiliul de Administrație și de când ocup această funcție am aflat mai îndea­proape ne­voile școlilor, ale copiilor, mi s-a părut oportun să nu mai fac un eveniment public cum a fost cel din Parcul Marghiloman de anul trecut, ci să fac un eveniment punctat pentru copiii din această școală, fiind copii cu nevoi puțin mai speciale unii dintre ei și, poate, puțin mai defavorizați, mai marginalizați, poate, de alte grupuri. Pen­tru mine contează orice copil, din orice mediu pro­vine, și atunci m-am gân­dit că suntem egali în drepturi și avem șansa la dezvoltare și la progres și la infor­mație toți la fel. De aceea am ales această școa­lă, pentru că mi s-au părut copiii deschiși. Am venit de câteva ori înainte, pe perioada ședințelor de consiliu (de administrație, n.r.) și mi-a plăcut foarte mult ce pictează, cât de deștepți sunt, cât de implicați. Chiar dacă unii pro­vin din familii defavorizate, totuși sunt foarte energici și m-a încărcat foarte tare entuziasmul lor și am ales cu drag școala aceasta. Este primul eve­niment într-o școală, dar sper pe parcursul anului școlar, care abia a început, să dezvoltăm și în alte școli și să le facem în funcție de nevoile fiecărei școli”, a declarat Oana Gheorghiu.

De asemenea, coordonatorul farmaciilor MaxiFarma a subliniat că își dorește să extindă această inițiativă și să ajungă în mai multe școli din Buzău. Mai mult, în viitor, acest gen de activități vor abor­da și alte subiecte ale igi­enei, printre care și edu­ca­­ția sexuală.

La eveniment a fost pre­zent și un medic stomatolog cu origini buzoiene, care a venit de la București pentru a fi alături de copii și pentru a le povesti câte ceva despre igiena orală și despre cât de important este să ne men­ținem dinții curați și sănă­toși. Stomatologul Alexan­­­dru Me­roiu a spus că a ales să vină cu această inițiativă în fața copiilor buzoieni, pentru că Buzăul este orașul său natal. Mai mult, acesta a spus că, pentru a educa populația, schimbarea trebuie să vină de la copil. De asemenea, acesta le-a dat și un sfat copiilor:„Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi!”.

Oana Matache, viceprimarul municipiului Buzău, a interacționat cu copiii despre diferitele activități pe care le-a realizat pentru ca cei din cartierul Simileasca să aibă acces la evenimen­tele care se des­fășoară în centrul orașului. „Inițiativa a plecat de la colega mea Oana Gheorghiu, consilier local, în completarea acțiunilor pe care Primăria Municipiului Buzău le face pen­­tru copii, acțiunile edu­ca­țio­nale și culturale și în completarea acțiunilor pe care noi le facem și pentru comunita­tea romă. Toți co­piii sunt la fel de impor­tanți și de valoroși pentru noi. Am început și acți­unea <Școala din cartier> și în Simileasca, unde copiii au fost foarte receptivi și s-au bucurat de multe activități și vom re­veni, vom continua și cu activități sa­ni­tare pe par­tea de educație sexuală și le vom oferi cât mai multe informații de care ei se pot folosi pentru o viață sănă­toasă. Aceasta este una dintre școlile în care vom mer­ge, sigur că ei au poate mai puțin acces la progra­mele pe cale le des­fă­șurăm și tocmai de aceea vrem ca ei să pri­mească aceeași atenție pe care o primesc și școlile din centru”, a spus aceas­ta.

Menționăm că nu doar cei peste 100 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a au primit cadouri, ci și câțiva copii mai mici, cu o situație mai specială. Oana Gheor­ghiu le-a înmânat rechizite și chiar haine, în funcție de vârstă, pentru ca aceștia să poată merge la școală sau la grădiniță.

Încântată de această ini­țiativă s-a arătat și inspectorul școlar general adjunct Daniela Palcău, care le-a promis elevilor de clasa a VIII-a, și nu numai lor, că le va fi ală­turi în acest an școlar și  le-a spus că speră ca pan­demia de Covid-19 să nu le mute activitatea în mediul online. „Mă bucur că mă aflu astăzi în mijlocul vos­tru și că ne putem ve­dea face-to-face în acest context. Vreau să vă spun că am ținut mult la această activitate pentru că igiena personală este un lucru care ne privește pe toți. Despre sănătatea noas­tră și a celor din jur trebuie să ne ocupăm permanent. De aceea mă bucur tare mult pentru inițiativa Consiliului Local  și a doamnelor viceprimar și consilier, cu atât mai mult cu cât vedeți că oamenii vă sunt alături, vă respectă și de aceea trebuie să îi învățăm și pe cei din jurul nostru să respecte regulile minime de igienă per­sonală. Cum spu­nea ma­rele Einstein <Edu­cația este ceea ce rămâne după ce am finalizat procesul de educa­ție>, așa că dacă după noi rămân niște deprinderi, nu putem decât să evoluăm. Legat de înce­perea anului școlar vă pot spune că voi fi alături de voi”, a precizat aceas­ta.

Acest eveniment a fost posibil cu ajutorul par­te­nerilor MaxiFarma: Se­com, Milupa, Interbrands, Uria­ge, Pierre Fabre, Lacalut și Nestle.

 

Articole similare