Administrație

Neagu: Anul acesta se speră în realizarea proiectului pentru noul drum la Vulcani

Proiectul pentru reabilitarea şi modernizarea drumului cu încărcătură turistică ce asigură accesul la obiectivul turistic de interes european şi mondial, Vulcanii Noroioşi, depăşeşte ca valoare financiară investiţia, încheiată recent, pentru reabilitarea şi repunerea în circulaţie a drumului spre Bisoca. Probabil că acesta a fost şi considerentul în baza căruia, la momentul în care şi judeţul Buzău a avansat lista cu proiecte prioritare privind reabilitarea infrastructurii rutiere (pentru configurarea programului naţional „Anghel Saligny”), documentaţia pentru modernizarea drumului la Vulcani a fost singura reţinută, aprobată şi trecută pe lista eligibilă, spre finanţare. Asta se întâmpla în perioada Guvernului Cîţu. Ulterior, Consiliul Judeţean a reuşit să completeze lista cu proiecte la fel de necesare, pentru reabilitarea mai multor sectoare de drumuri la nivel judeţean.

În ceea priveşte drumul spre Vulcani, după declararea eligibilităţii şi obţinerea promisiunii de finanţare, au mai trecut aproximativ doi ani (2022 – toamna 2023) până când s-a primit OK-ul pentru demararea procedurilor privind organizarea licitaţiei pentru atribuirea contractului. Deosebit de atractiv, în primul rând pentru consistenţa financiară, 313.137.325,76 lei, dar şi prin prisma provocărilor de ordin profesional – drumul ce trebuie reamenajat traversează o zonă cu activitate geologică (alunecări de teren ) -, proiectul a fost ofertat de nu mai puţin de nouă asocieri profesionale, două dintre acestea fiind din Buzău. Tocmai pentru că execuţiile tehnice presupun o mare complexitate, documentaţiile tehnice au suferit cel puţin patru modificări până la intrarea în linie dreaptă cu procedurile pentru organizarea licitaţiei.

În prezent, proiectul privind reabilitarea drumului către Vulcanii Noroioși se află în etapa de licitație, iar cele două tronsoane de drum care vor fi supuse lucrărilor de reabilitare şi modernizare sunt DJ 102F, km 0+000-8+800, și DJ 220A, km 0+000-5+800. Între timp, după cum a dat asigurări preşedintele Neagu, Consiliul Județean va continua să facă aici lucrările de întreținere. Pe de altă parte, și perioada de execuție se anunță a fi una lungă – trei ani, potrivit proiectului -, tocmai pentru că este un drum care are nevoie și de lucrări de consolidare, nu doar de refacere a covorului asfaltic.

„Drumurile se vor reabilita, oamenii ar vrea să se facă repede, şi eu îmi doresc acest lucru, este firesc să fie aşa. Să ştiţi că acolo nu se pune doar un strat de asfalt, sunt lucruri complexe, este o zonă teribil de grea din punct de vedere al amenajărilor pentru că este o structură geologică unde se pot întâmpla lucruri de la zi la zi, mă refer la alunecări de teren”, spunea preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu la finele anului trecut.

La nivelul Consiliului Judeţean se apreciază că în cursul acestui an se va depăşi etapa licitaţiei, şi pentru că proiectul este unul integrat, adică documentaţia are în componenţă ambele segmente – Proiectare şi Execuţie -, se va intra direct în implementarea primei etape, aceea de Proiectare. În  total, reabilitarea, inclusiv TVA, se ridică la  313.137.325,76 lei. Banii vor fi accesați prin Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, iar cofinanțarea, circa 30 milioane de euro, va fi asigurată de Consiliul Județean. De reţinut că echipa de specialişti din Consiliul Judeţean se va preocupa, în paralel, să identifice eventuale surse de finanţare, inclusiv europene, pentru diminuarea cotei de cofinanţare. 

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker