Actualitate

Week-end la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • Sâmbătă, 16 martie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Județean Buzău, are loc o întâlnire cu psihologii buzoieni Oana Șerbu și Valentina Neagoe. Accesul publicului la acest eveniment este liber, iar participanții vor avea prilejul de a interacționa direct cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale. În cadrul acestei întâlniri vor fi abordate o serie de teme esențiale pentru părinți, educatori și oricine lucrează îndeaproape cu adolescenți. Discuțiile se vor concentra pe înțelegerea dinamicilor complexe ale acestei perioade de tranziție, evidențiind provocările specifice cu care se confruntă adolescenții în zilele noastre, cum ar fi presiunea socială, anxietatea, gestionarea emoțiilor și dependența de mediile digitale. Vor fi oferite strategii practice pentru întărirea comunicării și relației dintre adulți și adolescenți, cu scopul de a „naviga” mai eficient prin această etapă critică a dezvoltării. Evenimentul „Conversații Psihologice la Muzeu” reprezintă o inițiativă prin care psihologii buzoieni se apropie de comunitate, cu scopul de a promova psihoeducația și de a clarifica diferențele esențiale dintre diferiți specialiști din domeniul sănătății mintale: consilier de dezvoltare personală, psiholog, psihiatru și psihoterapeut. Întâlnirile vor avea loc o dată pe lună, sâmbăta, în intervalul orar 11.00-13.00.
  • Tot la sediul Muzeului Județean poate fi vizitată expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”. Proiectul expozițional redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare, destinate ei, incluzând aici produsele cosmetice și vestimentația. În expoziție sunt etalate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea, sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice. Totodată, „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste.
  • Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” găzduiește expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU
este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker