Opinii

Ne întoarcem în Evul Mediu

Sportul ar trebui să constituie un mediu în cadrul căruia oamenii, de orice condiție, să se bucure de competiție și să aibă parte, măcar pentru câteva zeci de minute, de bucuria aia de-a fi parte integrantă a unei echipe, indiferent că sunt jucători sau spectatori. Numai că uneori, unii își dau în petec și reușesc să polueze un microclimat care în mod ideal ar trebui să fie imaculat, mai ales că în arene, de orice fel ar fi ele, vin și femei, dar mai ales copii.

La finalul partidei dintre Buzău și Bistrița, mai multe jucătoare ale Gloriei au fost înjurate ca la ușa cortului, adresându-li-se invective imposibil de reprodus. Câțiva spectatori, unii dintre ei trecuți bine de vârsta a doua, le-au abuzat verbal timp de minute bune pe fetele care făceau înconjurul sălii pentru a mulțumi celor care le încurajaseră pe parcursul meciului. Este aproape de neimaginat, ca în 2023, o FEMEIE, fie ea sportivă sau nu, să fie înjurată în spațiul public. Injuriile și hărțuirea verbală pot avea un puternic impact negativ asupra stării psihice a sportivelor, fete care trebuie deja să facă față presiunii a două partide pierdute  și a unei competiții acerbe. E și ăsta este doar unul dintre motivele pentru care românul de rând nu mai vine să asiste la meciuri.

Din fericire, sala s-a golit destul de repede, astfel că momentul jenant nu a găsit foarte mulți copii în arenă.

Nu mai departe de anul trecut, Sheffield Wednesday, club de tradiție în Marea Britanie, pe la care a trecut și Dan Petrescu, propunea ca pe lângă consumul de alcool în arenă, limbajul abuziv să fie sancționat cu un an de suspendare a accesului pe Hillsborough. Până când abuzarea repetată a aparatelor reproducătoare din familiile sportivilor din România să fie sancționată așa cum trebuie, va mai trece, probabil, mult timp. Până atunci, însă, trebuie specificat că băieții din Peluza Crâng s-au comportat admirabil, aplaudându-le pe fete la final, după ce scandaseră pentru Buzău pe tot parcursul meciului. Ăia cu sudălmile sunt alții.

Articole similare