Cultură

FOTO / Muzeul Județean, gazdă a „Maratonului nonviolenței în școli”

Recital coral de excepție „Happy Kids for a Happy Life”

Duminică, 6 februarie, de la ora 10.30 până către amiază, cei care au trecut pragul Muzeului Județean Buzău au fost martorii unui itinerariu al binelui și al frumosului. Și nu este vorba doar despre o incursiune prin primitoarele săli de expoziție ale instituției de cultură, ci și despre  posibilitatea de a asista la un eveniment inedit la care au participat 30 de copii ai  corului „Happy Kids for a Happy Life” și  tot cam pe atâți de la Școala Gimnazială Măgura. Aceștia, sub îndrumarea cadrelor didactice Oana Dobre și Roxana Mirea și a ofițerilor de poliție din cadrul Biroului Siguranță Școlară – comisarul de poliție Emilia Mihăilescu, șef birou, inspectorul principal Diana Mihaela Mihai și subinspectorul Gabriela Crăciun – au participat la ultimul act al proiectului  „Maratonul nonviolenței în școli”. „Astăzi a fost activitatea de final a proiectului pe care l-am derulat în luna ianuarie, <Maratonul antiviolență>, în cadrul căruia am ajuns în 25 de unități de pe raza județului Buzău și am intrat în contact cu peste 600 de copii”, precizează cms. Emilia Mihăilescu.

Ofițerul de poliție subliniază faptul că, din dorința de a transmite informațiile cât mai multor copii, au fost identificate și alte sesiuni informative, așa cum a fost cea de duminică, pe care a realizat-o la Muzeul Județean, într-un cadru non-formal, în afara sălilor de clasă, într-un spațiu prietenos pentru elevi. Astfel, la atmosfera plăcută au contribuit, pe de o parte, membrii  corului „Happy Kids for a Happy Life”, care s-au alăturat acestui proiect și au realizat imnul „Maratonul antiviolență”, și au și participat la  sesiunile de informare cu miniconcerte în care au inclus melodii, așa cum spune profesoara Oana Dobre, care „promovează nonviolența, prietenia, pacea”.  Pe de altă parte, o  importanță deosebită a avut-o și alegerea locației de desfășurare a ultimei etape a proiectului. „Cu sprijinul Muzeului Județean Buzău am beneficiat de acest cadru minunat în care să desfășurăm o astfel de  activitate. Au luat cuvântul elevii, cadrele didactice, ne-am spus părerea liber și am încheiat cu muzică, într-o notă pozitivă, care să promoveze prietenia, deschiderea, iubirea, toleranța, pozitivul; ar fi fost păcat să rămânem în încărcătura aceea negativă, pentru că în esență problema este gravă și emoțiile declanșate sunt negative.  Am făcut împreună cu copiii și un tur al Muzeului,  astfel încât eu cred că beneficiile acestei activități au fost multiple și pentru toți”, a mai spus cms. de poliție Emilia Mihăilescu.

Și, într-adevăr, spațiul pus la dispoziție pentru această activitate de Muzeul Județean a fost cu totul deosebit. „Instituția noastră este deschisă și își va pune la dispoziție logistica pe care o are și resursa umană implicată în implementarea unor astfel de proiecte cu impact social. Spațiile puse la dispoziție sunt dintre cele mai deosebite din întreg județul noi, aici, aflându-ne într-o sală de expoziție pe galeria de artă, o sală cu lucrări extraordinare semnate Cela Neamțu și Adriana Nicodim, lucrări care constituie partea expoziției de bază  a Muzeului Județean Buzău. Toate piesele sunt lucrate manual. Muzeul Județean Buzău deține cea mai mare colecție de tapiserie monumentală din țară. Este o colecție care anual adună mii de vizitatori”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Și repertoriul ales de profesoara Oana Dobre pentru această activitate a fost cu totul deosebit. „Am preluat pentru miniconcertul de astăzi din repertoriul trupei Voltaj două piese <Lumea e a mea> și <De la capăt>. Am mai avut o piesă de Constantin Ungureanu, <Nu sunt vrăjitor>, care vorbește despre apariția unui copil în viața omului și bunătatea cu care trebuie întâmpinat. Toate piesele au fost lucrate pentru acest <Maraton  al nonviolenței în școli>; imnul maratonului se numește <Nu fii violent>. Este compus de Liana Opriș. Am încheiat cu două piese în engleză, care, de asemenea, sunt foarte optimiste și le-a plăcut foarte mult copiilor”, a afirmat profesoara de muzică Oana Dobre, coordonatoarea grupului „Happy Kids for a Happy Life”.

Parteneriat interinstituțional pentru promovarea nonviolenței în școli

Reușita acestui proiect în ceea ce înseamnă amploarea pe care a luat-o prin implicarea a câteva sute de copii a fost subliniată de cms. de poliție Emilia Mihăilescu, care a spus: „Cu sprijinul corului <Happy Kids for a Happy Life>, coordonat de  profesoara  Oana Dobre, am realizat un imn al campaniei, al proiectului pe care l-am difuzat în unitățile de învățământ și la întâlnirile cu  copiii și la toate activitățile desfășurate  în cadrul proiectului. Corul s-a implicat  în identificarea unei piese potrivite; astăzi au interpretat mai multe piese cu tematică de promovare a prieteniei, a toleranței, a atitudinii pozitive și a iubirii între oameni. Mai mult decât atât, au fost realizate de către elevi din două unități școlare, respectiv de la Școala Gimnazială nr. 7 și Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret ciclu gimnazial, desene pe tema violenței și  a modului în care ei își reprezintă violența”.

În ceea ce privește parteneriatul  Muzeului Județean cu Poliția, nu este prima de acest fel. De această dată a fost vorba despre activitatea de promovare a nonviolenței, dar de-a lungul timpului tematica a fost foarte diversă. „Parteneriatul  s-a născut la solicitarea IPJ Buzău. Suntem o instituție care începe să fie căutată pentru astfel de evenimente, ceea  înseamnă că încet-încet devenim un reper în comunitate, așa cum ne-am dorit; el a avut loc o activitate în cadrul <Maratonului antiviolență>, o activitate care a avut drept scop principal combaterea violenței în școală, în familie și pe stradă, violența sub multiplele ei forme. Ne bucurăm că într-un cadru special, așa cum este cel de la Muzeul Județean Buzău, am avut copii care militează pentru această campanie, care fac parte, așa cum am observat astăzi, din proiecte naționale și internaționale pentru combaterea bullying-ului  în școală, în special. Cu atât mai mult este  un eveniment de marcă pentru noi toți ca organizatori,  având în vedere activitățile care au dus instituția noastră în zona implicării sociale.  Am avut proiecte care au fost dedicate copiilor strict pe anumite probleme;  să ne amintim de <Back to life back to culture back to school>, cu foarte mare impact. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, această ultimă etapă a maratonului antiviolență organizat de  structura de specialitate din cadrul IPJ Buzău este o urmare firească a acestei întregi evoluții. Am mai colaborat și în trecut pe teme precum siguranța circulației rutiere, pe diferite probleme de prevenție la nivel de norme sociale. Nu este o noutate această colaborare. Este în interesul comunității și în interesul nostru ca instituție”, a mai spus directorul Daniel Costache.

Articole similare