Cultură

A murit poetul Ion Roșioru

Poetul buzoian Ion Roșioru s-a stins din viață vineri, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de soția acestuia, Zenovia, pe Facebook. „Cu mare tristeţe în suflet anunţ trecerea la cele veşnice a soţului meu, Ion Roşioru.Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească-n pace! Nu-l vom uita niciodată!”.

Ion Roșioru s-a născut la 14 august 1944 în comuna Mânzăleşti, judeţul Buzău. Urmează Liceul Teoretic în comuna Beceni. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1972). Profesor de limba şi literatura franceză la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din oraşul Hârşova, din 1972 până în 2017. Cetăţean de onoare al oraşului de adopţie.

Debutează cu versuri în revista „Tomis” (nr. 1/1976). Colaborează la „Tomis”, „Luceafărul”, „România literară”, „Arcadia”, „Steaua”, „Revue Roumaine”, „Metafora”, „Dynamis”, „Orfeu”, „Orion”, „Amurg sentimental”, „Convorbiri literare”, „Dacia literară”, „Analele Dobrogei”, „Tribuna”, „Euro Poésie” (Franţa), „Albatros”, „Poezia”, „Poesis”, „Citadela”, „Spații culturale”, „Pro Saeculum”, „Axioma”, „Fereastra”, „Oglinda literară”, „Plumb”, „Bucovina literară”, „Ex Ponto”, „Helis”, „Litere”, „Bucureștiul literar și artistic” „,Agora”, „Agora literară”, „Constelații diamantine”, „Curtea de la Argeş”, „Apollon”, „Lettres de Malaisie, Pantouns”, „Sintagme literare”, „Memoria slovelor” ş.a.

Premii literare: Laureat al mai multor concursuri de poezie: Premiul I „Panait Cerna”, Tulcea, în 1976; Premiul I la „Odă ţăranului român”.

Are 12 cărţi publicate: trei de poezie, trei de proză, trei monografii şi patru volume de critică literară. În lucru a avut un alt volum de proză „Îngeri indecişi”.

A tradus versuri şi proză din mai multe limbi străine în română şi invers.

Pentru scrierile sale a obţinut numeroase premii la Târgovişte, Tulcea, Bucureşti şi Sibiu. În palmaresul lui au intrat şi premiile Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, premiul „Convorbiri literare” pentru cele câteva sute de poezii pe care le-a tradus pentru revista „Poezia” din Iaşi.

La liceu, şi-a tratat meseria cu aceeaşi seriozitate, fiind la catedră aproape patru decenii, la Ioan Cotovu din Hârşova. Nu de puţine ori a ajuns cu elevii săi la faza naţională a olimpiadelor. Mulţi dintre foştii lui elevi sunt astăzi profesori de limba franceză sau lucrează în domeniul literar, cu burse în străinătate. Pentru munca sa de la catedră a primit diploma de excelenţă „Gheorghe Lazăr” şi mulţi ani a fost membru în consiliul de conducere al Inspectoratului Şcolar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker