Cultură

Muntencele din Buzău „țes visuri” la Aluniș Art Center

„Țesem legături” este noul proiect cu care Aluniș Art Center dorește să contribuie la dezvoltarea satului românesc, respectiv a comunității buzoiene din care face parte. „Repornim un meșteșug arhaic, țesutul la război, și reluăm tradiția șezătorilor ca premise pentru împuternicirea femeilor din mediul rural prin susținerea inițiativelor acestora cu scopul îmbunătățirii condițiilor de viață. Le oferim astfel contextul de a obține venituri și de «a rețese» sistemul de susținere și sentimentul de comunitate. Pe de altă parte, proiectul aduce în atenția publicului larg moștenirea culturală și tradițiile locale,  și încurajează ecoturismul în zonă”, transmite Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center.

Pentru început, se preconizează că beneficiari ai acestui proiect vor fi  30 de localnice din Colți și împrejurimi, care vor participa la ateliere de țesut, croitorie, șezători și vor contribui activ în cadrul proiectului. Între acestea se numără șapte femei aflate în situații vulnerabile, care vor putea obține venituri prin susținerea de ateliere de țesut și realizarea și vinderea produselor realizate, în magazinul Centrului de Artă. Pe lista imediată de beneficiari sunt și cei peste 4.000 de locuitori ai comunei Colți și ai localităților rurale din jur, care vor avea parte de o mai bună cunoaștere a patrimoniului cultural local, dar și de o vizibilitate crescută a comunității în plan cultural și turistic, precum și acces sporit la activități și evenimente culturale. Proiectul va permite,  de asemenea, publicului  larg  să fie mai bine informat  cu privire la meșteșugurile tradiționale.

Iulia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center, apreciază că impactul proiectului în comunitate va fi mare pentru că se acționează pe mai multe planuri. „Proiectul permite valorificarea identității locale și promovarea tradițiilor și a moștenirii culturale locale și oferă premisele dezvoltării sustenabile prin creșterea vizibilității pe plan local și național. De asemenea, el contribuie la stimularea implicării membrilor comunității în acțiuni comune, ceea ce va contribui la  crearea și întărirea sentimentului de apartenență și de responsabilizare colectivă față de protejarea patrimoniului și resurselor locale. Vizibilitatea crescută a comunității prin derularea activităților din proiect va contribui la o mai mare atractivitate turistică a zonei, stimulând dezvoltarea economică sustenabilă, creșterea calității vieții și revitalizarea comunității, cuantificate prin numărul de noi vizitatori și turiști atrași”, afirmă Iulia Sîrbu.

Cum se va pune în practică proiectul

Peste 50 de femei și copii de diferite vârste din mediul rural, aflați în situații vulnerabile, vor beneficia de ateliere gratuite săptămânale de țesut la război la Aluniș Art Center. În cadrul acestor ateliere vor avea ocazia să învețe de la localnice tehnici și modele de lucru. Tot aici vor amenaja un mic atelier de croitorie în care vor putea învăța să transforme țesăturile realizate la război în produse moderne (genți, borsete etc) care vor fi apoi introduse în circuitul comercial. Vor fi reluate și șezătorile ca instrument terapeutic care să contribuie la creșterea sentimentului de apartenență la grup, dar și ca centru de resurse pentru localnice, în cadrul acestora fiind invitați specialiști  pentru a le oferi informații de ordin juridic, financiar, medical și antreprenorial.

Pe parcursul cursurilor, șase beneficiari care vor da dovadă de interes și talent vor primi războaie de țesut verticale (5 bucăți) și o mașină de cusut și consumabile pentru a continua să lucreze la domiciliu produse care vor fi apoi vândute prin magazinul Centrului de Artă Aluniș către designeri români care și-au exprimat dorința de a include țesăturile în colecțiile lor. Și amintim aici pe câțiva dintre aceștia: Dorin Negrău, Adrian Oianu, Alina Alexe – Dekorativa.

Femeile Alunișului, implicate în redescoperirea tradițiilor

Comunitatea locală va fi încurajată prin evenimentele organizate în cadrul proiectului să se implice în susținerea și promovarea inițiativelor feminine, revitalizarea și promovarea meșteșugurilor și a artizanilor locali prin participarea localnicelor ca voluntari în cadrul proiectului și al evenimentelor și expozițiilor.

Proiectul care urmărește redescoperirea acestui meșteșug tradițional reprezintă o continuare a activității desfășurate până în prezent de Aluniș Art Center pentru redescoperirea tradițiilor, a artei populare din această zonă a Buzăului. Se va porni în acest demers de la legăturile pe care Iulia Sîrbu a reușit să le creeze între Aluniș Art Center și comunitatea buzoiană. „În prezent, Centrul de Artă Aluniș a angajat, cu contracte de muncă legale, 16 localnici din zonă, dintre care zece femei. Munca depusă de noi încurajează simțul de responsabilizare, motivare și siguranță în femeile localnice, prin conceperea evenimentelor organizare de femei, pentru femei, încurajarea inițiativelor feminine în artă și cultură, cât și angajarea și formarea primelor două doamne olari din toată Valea Buzăului. Aceste doamne lucrează împreună cu artiștii noștri rezidenți zilnic, pentru a învăța și mastera arta arhaică de modelat în lut și sunt angajate cu normă întreagă, legal”, spune Iullia Sîrbu, fondatoarea Aluniș Art Center.

Abandonarea meșteșugurilor tradiționale, în special cele practicate de femei, cum sunt țesutul la război și torsul lânii, din cauza lipsei de valoare economică a produsului final, nu a dus doar la o pierdere a unei părți din patrimoniul cultural, ci și la dispariția șezătorilor, întâlniri cu rol crucial în comunitățile rurale care contribuia la menținerea sentimentului de apartenență, și la realizarea schimbului de experiență și informații între generații, adevărate rețele de suport, spre exemplu, pentru văduve sau femei rămase singure.

Proiectul «Țesem legături» vine într-un moment în care  femeile din mediul rural, Colți și împrejurimile, nu beneficiază de programe dedicate, nici de formare profesională,  nici de prevenție medicală, asistență juridică sau financiară, iar locurile de muncă accesibile acestora sunt aproape inexistente. De aceea, mai spune Iulia Sîrbu, „așa cum Școala de Olărit de la Colți, proiect de revitalizare a tradiției ceramicii buzoiene și reluare a meșteșugului olăritului, a devenit un exemplu de bune practici, motivare și încredere pentru localnicii, turiștii și asociațiile care i-au trecut pragul, la fel ne propunem ca «Țesem Legături» să devină un simbol de siguranță, liniște și apartenență pentru femeile care vor beneficia de ateliere, cursuri și oportunități de angajare în cadrul acestui proiect”.

Proiectul va valorifica potențialul local al femeilor care au dovedit până acum că au foarte multe calități în proiectele desfășurate în cei mai bine de doi ani de când Iulia Sîrbu a reactivat Alunișul. „Sunt înțelepte, muncitoare, inovative, perseverente și mereu în căutare de a-și depăși condiția. Mărturie stau cele  nouă localnice angajate permanent ale Centrului de Artă Aluniș (dintre care două  au devenit primele femei olar de pe Valea Buzăului) cărora un loc de muncă și apartenența la un gup le-a schimbat complet viața. Ele ne-au inspirat”, mai spune Iulia Sîrbu.

Progresele proiectului și informații legate de meșteșugul țesutului precum și documentarea și prezentarea obiectelor lucrate de localnice (covoare, preșuri, tablouri cusute, ștergare etc) vor fi comunicate  pe platformele social media și pe pagina dedicată pe website-ul www.alunis.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker