Actualitate

Muncitori aflați în șomaj tehnic, chemați la muncă în timpul pandemiei

Buzoienii pe care i-a pandemia i-a surprins la muncă fără forme legale, adică cei care au lucrat „la negru”, au avut cel mai mult de suferit. Pe de o parte aceștia au riscat să rămână fără niciun fel de venituri pe fondul izolării generalizate, iar pe de altă parte, au  nevoiți să iasă din casă pentru a-și găsi surse de venit, situație care i-a făcut mai vulnerabili în fața bolii. Cu toate acestea, se pare că nu s-au produs mari schimbări în ceea ce privește relațiile de muncă la unii angajatori buzoieni. În urma celor 133 de controale desfășurate de inspectorii de muncă în cursul lunii iunie la agenții economici din județul Buzău au fost depistați 10 angajatori care foloseau „muncă la negru”. Ba, unii dintre angajatori s-au gândit că pot obține și banii de la stat pentru angajații trimiși în șomaj tehnic, în timp ce desfășurau cu aceștia nestingheriți activitatea . Într-un comunicat de presă al Inspectoratului Te­ritorial de Muncă Buzău se arată că respectivele firme „au primit la muncă salariați în perioada în care aceștia aveau contractele indivi­duale de muncă suspendate”.

Amenzi contravenționale în cuantum de 309.500 lei

Dacă pentru angajații trimiși în concediu tehnic sta­tul a oferit ajutor financiar angajatorilor pentu a-i putea reprimi la muncă, pentru cei care nu există în documente, nu există nici sprijin. Rea­min­tim că statul, prin agenția de ocupare a forței de muncă, suportă o parte a șomajului tehnic, respectiv 75% din salariul mediu brut pe economie, diferența până la salariul brut al angajatului (în cazul în care acesta are salariul mai mare) urmând a fi suportată de angajator. Aceas­tă facilitate a fost extinsă și pentru mai multe categorii, printre care Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și pentru cei cu drepturi de autor sau cei cu profesii liberale. Astfel, criza economică determinată de cea sanitară i-a afectat în primul rând pe cei care muncesc la negru, pentru că ei nu au putut beneficia de niciun fel de ajutoare sociale. Cu toate acestea, inspectorii de muncă au avut surpriza ca în continuare să dea peste lucrători la negru. În comunicatul Inspectoratului Te­ri­torial de Muncă Buzău se arată că în iunie „au fost sancționați 29 de angajatori și s-au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale (12 amenzi contravenționale în cuantum de 309.500 lei și 22 avertismente”. În același document se spune că „s-au dispus 239 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă”. Inspectorii de muncă fac precizări și în ceea ce privește muncă nedeclarată la cei 10 agenți economici  unde au constatat că aceștia „nu au încheiat contracte individuale de muncă conform art. 15 cu 1 din Codul Muncii”, ori „nu au transmis elementele contractelor individuale de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii acti­vității”. Potrivit aceluiași comunicat, „pentru un număr de 17 persoane, contrar prevederilor art. 16 din Codul Muncii lit.c din Codul Muncii – republicat (faptele sunt considerate muncă nedeclarată conform art. 15 cu 1 lit a, lit. B, lit. C din Codul Muncii republicat). ținând cont de circumstanțele personale ale angajatorilor conform art. 21 (3) din OG nr. 2/2001 aprobată cu modificări prin Legea 180/2002, inspectorii de muncă au aplicat 8 amenzi contraven­ționale în cuantum de 300.000 lei și două avertismente. S-au dispus măsuri obligatorii cu termene clare de intrare în legalitate”.

Pe lângă aceste pro­ble­me, inspectorii de muncă au mai constatat că  mai sunt probleme și în ceea ce privește respectarea timpului de muncă și de odihnă al angajaților. Pentru aceste probleme și pentru alte neconformități constatate în domeniul relațiilor de muncă inspectorii de muncă au dispus măsuri obligatorii și au aplicat sancțiuni contravenționale conform OG nr. 2/2001 aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002.

Un comentariu

  1. Prost să fie angajatorul dacă nu profită de pe urma șomajului tehnic, că doar este capitalist, nu oneghist! Problemele nu se schimbă dacă nu se umblă la paradigmă și anume trebuie amendați angajații, nu angajatorul! Sclavii mint și-și acoperă stăpânii în ceea ce privește drepturile bănești. Cred că mai mult de 95% dintre angajatorii privați încheie contracte de muncă legale la valoarea minimului pe economie iar diferența până la salariul chipurile negociat cu sclavul este plătită la negru, pardon, la afroamerican, din buzunarul de la spate al lui nea Jiji. Sclavii trebuie strânși cu ușa până-l dau în gât pe multslăvitul angajator privat căruia i se ridică statuie în loc de mângâieri de zmetie pe spinare. Anii trec, sclavul ajunge la pensie și ce să vezi, pensia minusculă contributivă nu-i ajunge nici de întreținere iar fondul de pensii râgâie spre fericirea administratorilor de piloane. Abia atunci sclavul înjură angajatorul, dar nu pentru mult timp pentru că-l curăță pensia minusculă dacă n-are norocul să dea de el vreun covidel rătăcit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker