Educație

FOTO | Zeci de elevi de la „Palade”, premiați la Biserica „Sf. Mina”

Concursul național cu participare internațională „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, ediția a VIII-a, a avut câștigători și printre elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”. Ei și-au ridicat premiile în cadrul unei festivități organizate în biserica Parohiei „Sf. Mare Mucenic Mina” din municipiu de către preotul Alexandru Pripon, care, prin numeroasele activități literare pe care le dedică pe parcursul anului copiilor buzoieni, le-a devenit un bun prieten. Evenimentul a avut loc, așa cum i-a obișnuit pătintele, după Sfânta Liturghie, în zi de duminică, adică în ziua săptămânii în care oamenii se desprind de activităţile obişnuite pentru a participa la slujbă, pentru ca întâlnirea în sine să fie copiilor și o lecție despre cum duminica este „Ziua Învierii”, prima ca însemnătate din cele şapte zile ale săptămânii, ziua de odihnă în Noul Legământ.

Astfel, zeci de elevi ai Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” Buzău au participat la festivitatea de decernare a premiilor unde au primit încurajări de la preotul Alexandru Pripon, să continue să scrie și, de ce nu, să se regăsească și printre participanții la cele trei competiții literare pe care acesta le organizează în cadrul Bisericii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Alături de elevi s-a aflat  Alina Ane-Maria Pripon, cadru didactic al Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, care îi încurajează să scrie, considerând că „participarea la astfel de competiții îi ajută pe copii să se apropie mai mult de valorile și principiile creștine, să-și dezvolte abilitățile scriitoricești și creativitatea în general, întrucât concursul a avut și o secțiune plastică, nu doar una literară, iar elevii și-au putut manifesta credința și talentul inclusiv prin desenele realizate”.

Copiii  nu au venit la „Sfântul Mina”  singuri. Cei mai mulți dintre ei au fost însoțiți de părinți și bunici, cu care au împărtășit bucuria de a fi primit răsplata binemeritată pentru munca depusă. Cu toții au fost recompensați cu diplome și icoane, din partea profesoarelor îndrumătoare, Daniela Zaharioiu și Anișoara Elena Roșioru, iar din partea preotului Alexandru Pripon au primit câte o carte de rugăciuni și o iconiță. Trebuie să amintim că, la etapa județeană a competiției, au participat 47 de copii. Dintre aceștia, 20 s-au calificat la etapa națională, unde majoritatea au obținut premii speciale, iar un elev a primit mențiune. „Deși concursul s-a desfășurat online, rezultatul a fost cu adevărat remarcabil și le-a oferit tuturor posibilitatea de a fi împreună, chiar dacă doar pentru câteva momente, mai aproape de Dumnezeu și de semeni, unind în rugăciune atât copii, cât și profesori și părinți, prin puterea <Cuvântului care vindecă>”, a afirmat profesoara Alina Ane-Maria Pripon.

Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” este organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului, Clujului, Maramureșului și Sătmarului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Tema acestei ediții a fost „Cuvântul care vindecă”, iar desemnarea câștigătorilor a constituit o misiune grea, întrucât au participat peste 10.000 de elevi din România și din diaspora românească (Europa, Statele Unite ale Americii, Canada, Asia și Australia). Competiția se adresează tuturor copiilor din clasele III-XII care vorbesc și simt românește și care consideră că rugăciunea trebuie să ne unească, într-o lume asaltată adesea de ură și dezbinare.

Articole similare