Modele de roboți sociali creionate în cadrul unor ateliere la Teatrul „George Ciprian”

 Copii și adulți din România, Spania și Italia sunt invitați să participe timp de trei zile la ateliere de creație conduse de o echipă de artiști de teatru și animație digitală, precum și experți în etică și robotică.

Ateliere au început de miercuri, 14 aprilie, în cadrul proiectului european Tele-Encounters: Beyond the Human („Tele-întâlniri: dincolo de uman”- care explorează impactul Internetului, al roboților și al Inteligenței Artificiale asupra relațiilor umane, precum și integrarea creativă și semnificativă a acestor tehnologii în artă) până vineri, 16 aprilie.  Scopul acestor  ateliere este, după cum transmit organizatorii,  „conturarea la nivel de concept a unor modele de roboți sociali care ar putea fi însoțitori sau îngrijitori pentru persoanele vârstnice. Aceste modele de roboți trebuie înțelese ca personaje dintr-o poveste care se petrece în viitorul foarte apropiat.  Imaginate de public, acestea vor fi o sursă de inspirație pentru o piesă de teatru și o platformă online interactivă cu modele virtuale de roboți”. Spectacolul de teatru va avea loc anul viitor și va conecta online orașele Buzău (RO) și Vimodrone (IT), cu actori și cu public prezenți fizic în ambele spații. Actorii vor interacționa prin video-conferință pe Internet (caracterul telematic).

Proiectul a debutat cu o sesiune de brainstorming online  cu ateliere cu persoane adulte. Vineri, 16 aprilie, este un  atelier similar cu cel de miercuri, între orele 16.00 și 19.00. În zilele de 15 și 16 aprilie, în intervalul orar 10.00 și 13.15, respectiv 10.00 și 14.30, în sala de spectacol a Teatrului George Ciprian  vor avea loc ateliere pentru copii.

În această primă fază a atelierelor,  organizatorii  transmit că „vor explora dezvoltarea roboților sociali ca însoțitori pentru persoanele vârstnice în contextul migrației și al posibilei singurătăți la vârste înaintate. Prin teatru telematic și artă digitală interactivă, urmărim consolidarea abilităților artiștilor, ale profesioniștilor din cultură, ale specialiștilor în tehnologie și ale cercetătorilor de a explora noile media cu luciditate și spirit critic. În plus, proiectul își propune să deschidă către publicul larg dezbaterea referitoare la viitorul și etica interacțiunilor om-robot.

Publicul își va imagina modele de roboți sociali, codul lor de etică, trăsăturile lor de personalitate și aspectul fizic. Roboții vor fi „aduși la viață” de artiști și experți în IT sub forma unor modele 3D virtuale, interactive, cu inteligență artificială, disponibile pe o platformă online.

Prin urmare, obiectivele atelierelor, spun organizatorii, este  să creeze un personaj-robot la nivel de concept (personalitate, comportament, scurte povești asociate, aspect fizic, funcții tehnice); să informăm participanții despre stadiul actual de dezvoltare al roboților sociali, să stimulăm gândirea critică a participanților în raport cu tehnologia, să stimulăm creativitatea participanților, să facilităm transferul de cunoștințe de la coordonatori la participanți și invers”.

Toate rezultatele proiectului vor fi disponibile gratuit.

În paralel cu aceste activități va avea loc și un Atelier de Jurnalism coordonat de Georgiana Vlădoiu – jurnalist. Cursul are 2 parți – o parte de teorie și o parte practică – iar ca finalitate se va realiza o știre/reportaj sau vlog. În prima zi de curs se vor pune bazele jurnalistice ale cursului. Mai exact, participanții vor primi materiale de curs din care vor învăța care este structura unei știri, a unui reportaj sau a unui vlog. De asemenea, vor învăța tehnici de montaj și tehnici de filmare (încadraturi). Elevii la curs înscriși vor participa la atelierele Tele Encounters Beyound the Human ce vor avea loc la Teatrul „George Ciprian” Buzău.

Coordonatorii atelierelor sunt: Marina Hanganu – regizor de teatru, director artistic al proiectului Tele-Encounters: Beyond the Human, secretar artistic al Teatrului „George Ciprian” din Buzău și doctorand la UNATC  „I. L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru, Ana-Maria Stancu – coordonatoarea Săptămânii Europene a Roboticii în România și membră în rețeaua europeană EU Robotics (board member) ( Ana-Maria Stancu are o experiență vastă în educația digitală (de pildă, proiectul RoboHub organizat de asociația E-Civis). Ana-Maria este CEO al primului start-up de roboți de servicii și roboți umanoizi din România: www.bucharestrobots.com.), lect.univ.dr. Constantin Vică – lector la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București și cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată și artista vizuală Iulia Petronela Ioniță – absolventă a masteratului de game design din cadrul UNATC I.L. Caragiale București.

În prima zi, ATELIERUL PENTRU ADULȚI (ONLINE, PE ZOOM): cuprinde o prezentare a proiectului Tele-Encounters: Beyond the Human  realizată de Marina Hanganu și o prezentare a roboților sociali existenți  pe care o va face Ana-Maria Stancu. De asemenea, tot în prima zi, Iulia Ioniță va prezenta  analiza vizuală a roboților sociali.

Cea de-a doua zi va aparține coordonatorilor Marina Hanganu și Constantin Vică, care vor conduce discuțiile cu participanții  astfel încât să fie dezbătute următoarele idei:cum percep roboții lumea? Sentimentele și roboții, Statutul robotului, Responsabilitate și încredere, roboții și îmbătrânirea.

În privința atelierelor pentru copii  care vor avea loc la sala Teatrului „George Ciprian”, organizatorii spun că joi, 15 aprilie, 10.00-13.15  Ana-Maria Stancu va face o prezentare robotică, iar Iulia Petronela Ioniță o prezentare despre analiza vizuală a roboților sociali . Vor fi organizate pentru copii și jocuri teatrale, care vor fi continuate vineri, 16 aprilie, 10:00-14:30, care  scot în evidență aspecte ale relației dintre oameni și roboți.

În faza a doua a proiectului, care va avea loc anul viitor, se va realiza un spectacol de teatru telematic ce se va desfășura simultan în România și Italia, în două săli de teatru conectate prin video-conferință pe Internet. „Povestea, situată într-un viitor apropiat, va urmări relația dintre o mamă vârstnică din România, robotul ei de companie și fiica sa din Italia și se va baza pe interviuri cu emigranți și părinți vârstnici rămași în România. Inspirați de modelele create de public, vom construi un robot care va funcționa ca o păpușă digitală controlată de o actriță.

Interviurile-sursă și feedback-ul publicului vor fi analizate în patru studii academice ce vor fi publicate în cartea proiectului în limba engleză. Activitățile de consolidare a capacității profesioniștilor din sectorul creativ și cel tehnologic vor fi putea fi accesate prin transmisiuni în regim de livestream, workshop-uri telematice, conferințe, un simpozion și cartea proiectului”, transmit organizatorii.

Partenerii Teatrului „George Ciprian” Buzău în proiect sunt: UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia (Spania) și Industria Scenica (Vimodrone, Milano, Italia).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker