Economic

Maternitatea, piedică în carieră pentru femeile de afaceri

România înregistrează un număr destul de mare al femeilor care se află în funcții de conducere. La nivel național ne mândrim cu un procent de 37 la sută care este ocupat de femeile de afaceri. Conform unui studiu realizat de cei de la Deloitte, femeile care ajung să fie șefe sunt plătite mai puțin decât bărbații cu aceeași funcție. Mai mult, femeilor le este mai greu să ajungă în funcții mai înalte decât le este bărbaților, unul dintre principalele motive fiind concediul de maternitate. Diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, potrivit studiului, de 3,3 la sută.

Și în Buzău, numărul femeilor de afaceri este unul destul de mare, cu un procent de 38,40 la sută, fiind printre județele cu cele mai multe femei de afaceri. Cu toate acestea, pentru multe dintre ele maternitatea le împiedică să avanseze mai repede în carieră, motiv pentru care domeniul de afaceri este, în continuare, dominat de către bărbați, deoarece, potrivit aceluiași studiu, aceștia iau decizii mult mai ușor decât femeile și au abilități de conducere mai dezvoltate decât femeile. În privința femeilor, acestea sunt admirate pentru capacitatea lor de a efectua sarcini multiple și simultane, consecvență și onestitate.

Mai mult, de la declan­șarea pandemiei, femeile care lucrează resimt o presiune mai mare, deoarece acestea se confruntă cu mai multe responsabilități casnice și cu un volum de muncă mult mai mare, potrivit studiului Deloitte „Understanding the pandemic’s impact on working women” realizat la nivel global. Numărul femeilor pe umerii cărora se află cea mai mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape că s-a triplat în timpul pandemiei, ajungând de la 17 la sută la 48 la sută. Mai mult, mamele care lucrează au raportat responsabilități suplimentare legate de îngrijirea copiilor și de educație în contextul școlii online.

Multe dintre femeile care au participat la studiu pun sub semnul întrebării posibilitatea de a avansa în carieră. Mai mult, acestea consideră că avansarea în carieră este un risc și pentru echilibrul dintre viața personală și cea profesională, cele mai multe considerând că femeile sunt nevoite să aleagă între cele două, deoarece trebuie să își dedice foarte mult timp carierei profesionale dacă sunt avansate, în detrimentul celei personale. Dedicarea personală de care dau dovadă este motivul pentru care bărbații sunt văzuți mai bine în funcțiile de conducere decât femeile.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker