Actualitate

A mințit că a fost tâlhărit și a primit amendă

Zilele trecute, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Năeni, a sunat la numărul de urgență 112 spunând că în timp ce se afla pe o stradă din municipiul Buzău, i-au fost furați 1.000 euro de către  o persoană necunoscută. La fața locului au ajuns polițiștii de investigații criminale, care au demarat cercetările pentru clarificarea împrejurării producerii evenimentului, a identificării și depistării agresorului. Numai că… surpriză! Infracțiunea de tâlhărie sesizată nu s-a putut confirma, iar apelantul a fost nevoit să-și recunoască vina, spunând că în cursul zilei a jucat suma respectivă la jocuri de noroc și a pierdut. Paguba bărbatului s-a majorat cu încă 1.000 de lei, valoarea sancțiunii pentru apelul fals la 112.

Astfel de apeluri false nu le sunt străine polițiștilor buzoieni, iar aceștia precizează că de la începutul anului, la nivelul unității au fost primite 586 de apeluri false, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 512.000 de lei. „Apelarea prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgență care necesită intervenția promptă a structurilor specializate pentru soluționarea acelui eveniment.

Așadar, nu abuzați de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgență. Vă atragem atenția că, potrivit reglementărilor legale, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității.

Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității”, mai transmite IPJ Buzău, într-un comunicat.

Articole similare