Economic

Ministrul Energiei, la Caragele: Romgaz a repornit forajele, iar investiţia totală va depăşi 1 miliard de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat sâmbătă o vizită de lucru la Caragele, în urma căreia a anunțat că Romgaz reporneşte, prin forţe proprii, programul de foraj în perimetrul Caragele, după ani de blocaje.

Proiectul Caragele este cea mai importantă investiţie onshore din portofoliul de explorare al companiei SNGN Romgaz SA şi are deja un aport important la producţia naţională de hidrocarburi.

Ministrul Energiei a vizitat sonda 76 Rosetti, programată să aibă în luna iunie o adâncime de 5.000 metri.

„De la începutul mandatului meu, am stabilit cu echipa de conducere a Romgaz, cu Directorul General Răzvan Popescu, să punem pe primul loc investiţiile, mai ales Neptun Deep şi Caragele. Astăzi, Neptun Deep e în grafic pentru începerea producţiei în 2027, iar Romgaz reporneşte, iată, prin forţe proprii, programul de foraj în perimetrul Caragele, după ani de blocaje. Am vizitat astăzi Sonda 76 Rosetti. Romgaz se bazează aici pe antreprenorul român Foraj Sonde Craiova, cu tehnologie 100 la sută românească şi ingineri români cu mare experienţă. Deja au avansat peste 1.500 de metri în doar două săptămâni, lucrarea fiind în avans faţă de graficul asumat. În iunie se va ajunge la peste 5000 de metri. Dacă toate datele se confirmă, producţia va începe efectiv în 24 de luni”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, investiţia doar în această sondă depăşeşte 100 de milioane de lei, iar investiţia totală la Caragele va fi de peste 1 miliard de lei până în 2027.

„Le-am cerut colegilor de la Romgaz să menţină un ritm accelerat de lucru. Managementul companiei şi cel de proiect mi-au confirmat că s-a făcut un progres important şi s-au angajat să ţină tempoul. Cu siguranţă, este un obiectiv de importanţă strategică pentru România. Datele legate de valoarea rezervelor vor putea fi confirmate pe parcursul perioadei următoare, acesta fiind şi obiectivul etapei de explorare la mare adâncime. Din evaluările disponibile la acest moment, putem fi optimişti că discutăm într-adevăr despre un potenţial semnificativ, cu o contribuţie majoră la independenţa energetică a României. România are resurse şi românii trebuie să beneficieze de ele!”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei și Romgaz sunt hotărâte să continue în ritm accelerat dezvoltarea perimetrului Caragele, luându-și angajamentul ferm pentru consolidarea independenței energetice a României și a securității energetice regionale.

Un comentariu

  1. Si cum ramane cu interdictia UE de utilizare a centralelor termice ? Oricum, pana se vor extrage gaze va mai trece multa apa pe Dunare

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker