Administrație

FOTO | Primarul compozitor Marian Mărgărit a lansat prima carte de poezie

Marian Mărgărit, cel mai longeviv primar din ţară, este recunoscut, pe lângă activitatea în administraţia publică şi trofeele atrase drept recunoaştere de la autorităţile statului, şi ca producător de texte şi aranjamente muzicale, una dintre laturile artistice iniţiate şi dezvoltate pe toată durata prieteniei sale cu poetul Adrian Păunescu, în fenomenul „Cenaclul Flacăra”.  Renumele în lumea artistică şi interpretativă îi este asigurat de colaborările cu Fuego, căruia i-a compus un text, la una dintre vizitele artistului, chiar în curtea casei din Boldu, comuna pe care o păstoreşte de 34 de ani. Dar numele său apare ca semnătură şi pe texte cântate dincolo de Prut, de Ion Palade, pe note curajoase de patriotism.

Activitatea poetică, pură, este mai puţin cunoscută, pentru că Marian Mărăgărit, în consens cu sensibilitatea artistică, manifestă sentimentul modestiei ca valoare a caracterului şlefuit în arealul satului românesc. De altfel, volumul de poezie „Ninge cu noi în La minor”, lansat în sâmbăta Dragobetelui, fusese promis în urmă cu patru ani, după ce primise Trofeul „Primarul de şapte stele”, de la Asociaţia Comunelor din România. Acum, ieşirea la public s-a întâmplat tot după primirea unui premiu la ACoR, cea mai mare distincţie ce poate fi acordată unui primar de comună – „Satul şi Patria”.

La evenimentul organizat de ziua iubirii în simţ românesc, poetul Marian Mărgărit a fost alături de cei peste 100 de admiratori. „Mi-au trebuit, iată, aproape 30 de ani să mă decid să intru în scenă şi cu poezia”, spunea poetul, care a sărbătorit alături de cei doi fii, Georgian şi Alin, care au asigurat mare parte a momentelor muzicale, oferite auditoriului.

Despre evenimentul lansării volumului „Ninge cu noi în La minor” a vorbit în forme complete, editorul, poetul Constantin Marafet:  „Dimineața, când tac ninsorile și zboară către toamne simfoniile tristeții, focul într-un vals al împerecherii cheamă la luptă <poeți și femei>. Clipele fericirii se nasc din <rădăcini creștine>, fără grabă, dar cu o infinită trudă.  Un astfel de truditor al slovelor cerești este și Marian Mărgărit, prin voia Domnului poet, compozitor, cantautor și primar. În calităție enumerate, vocația i-a pieptănat îndelung destinul și i-a prins surâsul ca într-o ramă păsările din legenda cărora își ostoieşte setea. Poetul Marian Mărgărit face parte din stirpea marilor boieri ai poeziei, de unde își trage seva patriotismului, a cantabilității și a fiorului liric precum valsul cerului în apele triste și limpezi. Am avut şansa să-i fiu contemporan. L-am cunoscut chiar prin mileniul doi din secolul trecut, când apa avea albia în zumzetul florilor și țineam împreună ușa prin care voia să ajungă timpul la noi. Nu a reușit şi iată-ne învingători”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker