joi, 21 ianuarie 2021

Medicii de familie nu au văzut niciun leu din „sporul de pandemie”

Pe la finele lunii mai, Camera Deputaților a ­mo­dificat Ordonanța de Urgență a Guvernului 43/2020, stabilind extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia de acordarea ­sti­mu­lentului de risc de infectare cu COVID-19, de 2.500 de lei brut pe lună, cu personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, din ­ca­binetele medicilor de familie și laboratoarele de analize. Din păcate, medicii de familie nici în acest moment nu be­neficiază de această ­mo­dificare, pentru că trâmbițatul ajutor a fost „greșit din condei”. Așa cum a fost făcută modificarea din Ordonanța cu pricina, stimulentul de risc în valoare de 2×2.500 lei se poate acorda doar pentru personalul angajat al cabinetului medical, adică pentru asistenta medicală, registratorul medical sau îngrijitor, dacă aceștia din urmă ­există. Dar nu și pentru medicul de familie titular de cabinet, care nu are statut de angajat al cabinetului.

„De ce această dife­rențiere? Pentru că la ­ela­borarea OUG 43/2020 nimeni din Guvernul României, CNAS și ministerele implicate, inclusiv al Sănătății, nu s-a gândit că medicii de familie nu sunt angajați, deci nu pot beneficia. Și, deși organizațiile medicilor de ­fa­milie, printre care și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, au sesizat în scris încă din luna iunie 2020 această eroare gravă, proiectul de OUG de modificare se află de șase luni în faza de… avizare interinstituțională!”, spun reprezentanții ­Fe­derației Naționale a Patronatelor Medicilor de Fa­milie.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19, pe perioada stării de urgență medicii de familie ar trebuie să beneficieze de sprijin prin „decontarea din fonduri europene ­afe­rente Programului Operațional Infrastructură Mare, conform regulilor de eligibilitate, a cheltuielilor cu echipamente medicale, dispozitive ­me­dicale și de protecție ­me­dicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, containere de logistică medicală, capabilități/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea  COVID-19”.

Cum stă situația în acest moment, ne explică medicul de familie buzoian Angela Mazdrag: „Este o discuție veche, din luna septembrie, când noi am constatat această inadvertență din această legislație. A fost o videoconferință cu președinta și cu directorul economic al Casei  Naționale de Asigurări și am solicitat ca acest stimulent să fie acordat tuturor medicilor de familie, mai ales că medicina primară n-a primit niciun fel de echipament în perioada pandemiei. Am făcut toate demersurile, a fost depusă toată această documentație la  Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul de Finanțe și s-a aprobat ca să se facă plățile inclusiv pe cabinete me­dicale individuale. La momentul la care s-a publicat această Ordonanță s-a scris <cabinete medicale cu personal angajat>. Numai SRL-urile pot să aibă (n.r, medicul) personal angajat, în timp ce cabinetele medicale individuale nu. Am și colegi care au SRL, care au asistentă angajată, femeie de serviciu, dar ei nu și-au făcut salariu, fiind administrator de cabinet și nici ei nu vor putea să primească acest stimulent. L-ar putea primi în momentul în care se face această modificare ca pentru cei care sunt la Cabinetele medicale individuale, deci fără salariu, să poată să primească și ei  acest stimulent. S-a discutat din nou la București și există deja o modificare a acestei Ordonanțe, dar nu a avut cine să o semneze, pentru că nu am avut prim-ministru și se așteaptă ca această ­mo­dificare să apară probabil după 1 ianuarie. Ei se grăbesc acum să dea niște bani pentru că pierd banii, întrucât  vine data de 30 decembrie și sumele sunt alocate până la această dată”, spune medicul Angela Mazdrag, liderul organizației patronale a medicilor de familie buzoieni.

loading...
error: Content is protected !!